"Rusya, Türk şirketlerinden 6-7 gemi satın aldı"

Rusya eylül ayından bu yana Suriye’ye sevkiyatta kullanmak üzere Türk şirketlerinden 6-7 gemi satın aldı.

Reuters ajansının Türk denizcilik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Rusya eylül ayından bu yana Suriye’ye sevkiyatta kullanmak üzere Türk şirketlerinden 6-7 gemi satın aldı.

Bu gemiler arasında, İstanbul Boğazı’ndan geçişi sırasında geminin arka bölümünde yer alan makineli tüfek ile dikkat çeken Vologda-50 adlı gemi de bulunuyor.

Habere göre, Rusya, Suriye’de hava saldırılarına başladığından bu yana Türk firmalardan en az dört kargo gemisi satın aldı. Rusya’ya gemi satan firmalar arasında Troy Denizcilik, Deval Deniz Taşımacılığı, Kuris Denizcilik ve 2E Denizcilik yer alıyor. Aynı kaynak, bu gemilerin Suriye’de savaşan Rus askerleri için gıda, yakıt, cephane, hafif silahlar ve diğer lojistik desteği sağladığını belirtti.

Rusya, Suriye harekatının ikmal ihtiyaçlarını Türkiye'den aldığı eski yük gemileriyle karşılıyor

Suriye'de başlattığı askeri harekat ile Soğuk Savaş'tan bu yana Sovyet sınırları ötesinde ilk defa bu kadar büyük ölçekte operasyon yürütmeye başlayan Rusya, ikmal ihtiyaçları için Türkiye'den aldığı eski gemileri kullanıyor.

Denizcilik kaynakları ve internette yer alan kamuya açık bilgi ve fotoğraflara göre Rusya, Suriye'de hava bombardımanına başladığı Eylül ayından bu yana Türk şirketlerden neredeyse kullanılamaz durumda en az dört ticari gemi satın aldı.

Rusya'nın Türkiye'den aldığı gemiler donanmanın yardımcı filosuna katıldı. Tüm donanmalar gibi Rus donanmasının da ikmal ve lojistik işleri için yardımcı filosu bulunuyor.

Bu dört gemi arasında Mart ayına kadar Ukrayna'nın Izmail limanında bekleyen Georgiy Agafanov adlı pas tutan bir soğutma gemisi de bulunuyor.

Geminin sahibi olan Ukrayna devlet firması bir daha denize çıkmayacağını düşündüğü gemiyi bir Türk şirketine 300,000 dolara sattı. Gemi Ukrayna'dan ayrıldıktan dokuz ay sonra yeniden sulara dönerken, bu kez Rusya bayrağı ile Kazan-60 ismini taşıyordu. Gemiyi Türk şirketi 2 E Denizcilik'e satan Ukrayna'nın nakliyat şirketi Danube Shipping'in yönetim kurulu başkanı Dmitri Barinov, geminin yıllardır kullanılmadığını belirterek yeniden denize inmesine şaşırdığını söyledi.

"SURİYE EKSPRESİ'NİN BİR PARÇASI HALİNE GELDİ"
Bir nakliyat kaynağı, "Gemi, Suriye Ekspresi'nin bir parçası haline geldi... Bu gemiler Rus askerlerine gıda, yakıt, mühimmat, silah ve diğer eşyalar taşıyorlar" dedi.

Türkiye'den diğer bir nakliyat kaynağı ise, "Rus şirketler Eylül ayında piyasaya yaklaştılar, 6-7 gemi aldılar" dedi. Kazan-60'ın yanı sıra Rusya'nın Türk şirketlerinden aldığı ve Dvinitsa-50, Kyzyl-60 ve Vologda-50 olarak yeniden isim verdiği gemiler bulunuyor.

Reuters'ın ulaştığı gemilerin eski sahipleri her ne kadar gemilerin Rus ordusunun bünyesine alınacağı hakkında hiçbir bilgileri olmadığını ifade etseler de, gemilerin Türkiye'den alınması Doğu Akdeniz ve Karadeniz'de pek dostu kalmayan Rusya'nın yürüttüğü askeri operasyonun zayıf bir noktasına dikkat çekiyor.

Rus müttefiki Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı olan Ankara ile Moskova arasındaki ilişkiler Türkiye'nin bir Rus savaş uçağını Kasım ayında düşürmesiyle birlikte hızla bozuldu.

Ukrayna'dan Georgiy Agafonov gemisini alan 2 E Denizcilik şirketinden bir yetkili, geminin bir şirkete satıldığını ve ancak basında çıkan haberlerden sonra geminin Rus ordusunca kullanıldığını öğrendiklerini belirtti.

2 E Denizcilik yetkilisi, "Off-shore bir şirkete sattık. Onların daha sonra Ruslar'a sattıklarını öğrendik. Daha sonra basında Rus ordusu tarafından kullanıldığını gördük" dedi.

Rusya'nın Kyzyl-60 olarak isimlendirdiği geminin eski sahibi Troy Denizcilik'ten bir yetkili de geminin daha sonra Rus ordusu tarafından kullanılacağından haberleri olmadığını ifade ederek, "Kullandığımız bir gemiydi ama satmaya karar verdik. Bir şirket bize satın almaya talip olduğunu söyledi. Normal bir işlemdi. Ekim ayında sattık" dedi.

Taşımacılık sektörü tarafından kullanılan Equasis veritabanına göre Dvinitsa-50 yeniden isimlendirilmeden önce Alican Deval, Vologda-50 ise Dadalı adını taşıyordu. Reuters şirketlere ulaşamadı. Konu hakkındaki sorulara Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerinden cevap alınamadı.

YENİ İHTİYAÇ
Moskova merkezli Centre for Analysis of Strategies and Technologies araştırma görevlisi Vasily Kashin, Rus savaş gemilerinin ikmal kapasitesi açısından yetersiz kaldığını, bu nedenle ek yük gemilerine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Moskova'nın Akdeniz'e gönderdiği gemiler arasında kuzey kutbunda bulunan Yauza isimli bir buz kırma gemisi de bulunuyor. Gemi Moskova'nın nakliyat gücünü artırması için Akdeniz'e gönderildi. Kamuya açık verilere göre bu gemi Ekim ve Kasım'da olmak üzere Suriye'ye şu ana kadar iki seyahat gerçekleştirdi.

İngiltere merkezli gemi güvenlik şirketli MAST'ın operasyonlardan sorumlu yöneticisi Gerry Northwood, eski yük gemilerini alana Moskova'nın bu sayede ikmal üzerinde, başka şirketlerle çalışmaktan daha sıkı kontrol sağladığını ifade ederek, "Ruslar ticaret gemisi filosunu büyüterek muhtemelen Suriye'ye silah sevkiyatını doğrudan devlet kontrolü altına almak istiyorlar. Ayrıca Rus bayraklı olmalar ek güvenlik de sağlıyor" dedi.

Öte yandan yardımcı filoya alınan gemiler ticari işler için de kullanılabileceği gibi yabancı limanlarda savaş gemilerine uygulanan sınırlamalara tabi olmuyorlar.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Seferlere bir Ege adası daha eklendi: İDO ile Midilli 30 dakika
Ciner Holding, Liverpool'u satın aldı
Desan Kaptanoğlu, Atlas Tersanesi'ni satın aldı
Mersin Limanı'nın kapasitesi 1 milyon TEU artacak
Turkon Line’ın yeni hattı, Hindistan’a konteyner taşımacılığı için doping olacak