‘Rüya proje’ bataklığa saplandı

4 yıl önce temeli atılan Adapazarı-Bartın demiryolu hattının yapımı bataklık araziler tahmin edilemediği için durdu. Sayıştay, 320 milyon TL bedelle...

4 yıl önce temeli atılan Adapazarı-Bartın demiryolu hattının yapımı bataklık araziler tahmin edilemediği için durdu. Sayıştay, 320 milyon TL bedelle ihaleyi alan şirketin yaptığı harcamaları incelemeye aldı.

AKP Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik ise alt ve üstyapı için yeniden ihale yapılacağını söyledi. Batı Karadeniz’i Marmara ve İç Anadolu bölgelerine bağlayacak Adapazarı-Karasu Limanı-Ereğli-Bartın Demiryolu Projesi’nde çalışmalar tamamen durdu.

Temeli atıldığında ‘rüya proje’ olarak nitelendirilen çalışmadaki 50 kilometrelik Adapazarı-Karasu hattı tamamlanamadı. Gerekçe olarak da zemin şartlarının iyi planlanmaması gösterildi. Sayıştay, ihaleyi alan şirketin harcadığı parayla ilgili inceleme başlattı. Kasım 2010’da 320 milyon liraya ihale edilen projenin 7 yılda bitirilmesi hedefleniyordu. Ancak beklenen olmadı. Demiryolu projesinin Adapazarı-Karasu Limanı hattı geçen yıl ekim ayında tamamlanması gerekirken, ihale bedeliyle ancak demiryolu bağlantısının Söğütlü ilçesine kadar olan yüzde 35’lik bölümü yapılabildi. Temeli atılan köprü ayakları ise bataklık içinde çürümeye terk edildi. AKP Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik, yüklenici firmanın zeminde öngörülenden çok sıvılaşmayla (bataklık) karşılaştığını söyledi. Çelik, “Bu durum maliyeti 2-2,5 kat artırdı. İhaleyi alan şirket, inşaatın yüzde 35-40’larına geldiğinde işin maliyetini karşılayamaz hale geldi.” dedi.

AKP Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın konuyu incelediğini, geri kalan işin ne şekilde, ne kadar maliyetle yapılabileceği konusunda tekrar yapım ve maliyet işinin kararını vereceğini dile getirdi. Çelik, “Altyapı ve üstyapı birlikte yeniden ihale edilecek. Üstyapının içerisinde istasyon gibi binaları da var. İlgili firmanın bu işi yaparken harcadığı rakam Sayıştay tarafından inceleniyor. Sayıştay bir rapor verecek, bu rapora göre de firmanın yapması gereken bir iş varsa onun onlar tekrar ifade edilecek.” bilgisini verdi. Çelik, projeye ne zaman yeniden başlanacağını bilmediğini, öncelikle Sayıştay raporunun alınması gerektiğini kaydetti. Rapor bittikten sonra bakanlığın, projenin tamamlama maliyetiyle ilgili çalışma yapması gerektiğini vurgulayan Çelik, “Ona göre ödenek verilmesi lazım. Altyapı ve üstyapı birlikte yeniden ihale edilecek.” dedi. Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ve ihaleyi yürüten Seza şirketi ise çalışmaların durması konusunda açıklama yapmadı.

KARASU LİMAN DA OLUMSUZ ETKİLENDİ

Demiryolu hattının bitirilmemesi Karasu Liman inşaatını da aksattı. İç Taş firmasına 4 yıl önce 73 milyon dolara ihale edilen ve 18 ayda bitirilmesi planlanan limanla ilgili yer teslimi ise henüz yapılmadı. Milletvekili Hasan Ali Çelik, yer tesliminin yapılmamasının demiryolu hattı çalışmasının bitirilememesiyle ilgili bağlantılı olabileceğine dikkat çekiyor: “Firma limanı 18 yıl gibi sınırlı bir zamanda işletecek. Bunu zannımca demiryolu ile paralel bir zaman diliminde bitecek diye belki almıştı. İşletme, eksik bir kol bacak misali, demiryolu olmadığı için kendi kendime bir düşüncem var. Dolayısıyla başlayıp bitirme noktasında olamadı.”

Yer teslimi zamanında yapılmış olsaydı bugün limanın tali dalgakıran uzatması, ana dalgakıran kronman duvarı inşaatı, rıhtımlar ve Ro-Ro kapak atma rampası, geri saha dolgusu ve beton kaplama imalatları, limanın kara ve demiryolu bağlantısı, elektrik, su ve yangın tesisatı, arıtma tesisi ve depo-idari bina gibi tesisler tamamlanmış olacaktı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Kösemusul, demiryolu hattı ve liman projesinin bir an önce bitirilmesi gerektiğini ifade etti. Konuyu geçen yıl kasım ayında katıldığı bir yurtdışı gezisinde Başbakan Tayyip Erdoğan’a da ilettiğini vurgulayan Kösemusul, limanın bitirilememesinin bölgenin gelişmesini engellediğini kaydetti.İstanbul’un yükünü hafifletecekti.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın hazırladığı raporda, Adapazarı-Karasu Limanı-Ereğli-Bartın Bağlantı Hattı Demiryolu Projesi’nin bir an önce bitirilmesinin faydalarına işaret ediliyor. Raporda şu ifadeler yer alıyor: “Karasu Limanı özellikle Karadeniz limanlarına ve bu limanlara entegre lojistik koridorlara eklemlenme potansiyeline sahiptir. Özellikle tamamı Marmara Denizi’nde yer alan İstanbul, Kocaeli ve Bursa kaynaklı lojistik aktivite Boğazlara ciddi yük getirmekte; trafiği, maliyetleri ve bekleme sürelerini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle coğrafi olarak Karadeniz kıyısında İstanbul’a ve hinterlandına en yakın liman bölgesi Karasu olarak görülmektedir. Karadeniz havzasına yönelik olarak TINA ve Viking Projeleri gündemde olup Karasu Limanı’nın bu projelerde yer alması önemlidir.”

Peki Karadeniz Limanlarını demiryolu ile bağlayacak proje nedir? İşte o projeyle ilgili merak edilenler..

Karadeniz Limanlarına Demiryolu bağlantı projesi veya Adapazarı-Karasu Limanı-Ereğli-Bartın bağlantı hattı demiryolu projesi Batı Karadeniz Bölgesinin tamamına yakınını kat ediyor.

Sakarya ırmağı ve Sakarya il merkezinde başlayan hat uzunluğu toplam 300 kilometredir. Sakarya, Düzce, Zonguldak ve Bartın olmak üzere 4 ilin sınırları içinde kalmaktadır.

Adapazarı-Bartın Demiryolu Projesi'' ile Bartın, Zonguldak Filyos, Ereğli ve Karasu limanlarının yanı sıra Türkiye'nin en önemli ağır sanayilerinden Ereğli ve Karabük Demir Çelik fabrikalarının, Adapazarı üzerinden demiryolu ağına bağlantısı sağlanacak.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler