Sabiha Gökçen Havalimanı'na Yönelik Terör Saldırısı

Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönelik 23 Aralık 2015'de, 4 havan topuyla gerçekleştirilen saldırıya ilişkin 6 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma sonucunda fezleke düzenlendi.

Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönelik 23 Aralık 2015'de, 4 havan topuyla gerçekleştirilen saldırıya ilişkin 6 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma sonucunda fezleke düzenlendi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu'nca, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 23 Aralık 2015'te bir kişinin ölümü, bir kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırısına yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılıkça hazırlanan fezlekede, şüpheliler Ş.B, E.Z, Ö.D, M.H.O, Ö.K ve S.D'nin "silahlı terör örgütüne üye olma", "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme", "izinsiz olarak ateşli silah ve mermileri ülkeye sokma, imal etme, nakletme, satma", "taammüden adam öldürme ve adam öldürmeye teşebbüs", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "patlayıcı madde bulundurmak" gibi çeşitli suçlardan cezalandırılması istendi.

Fezleke, iddianame hazırlanması talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Fezlekede, silahlı terör örgütü PKK/KCK'nin yapılanması, TAK takımıyla ilgili detaylı bilgilere yer verilerek, PKK/KCK terör örgütü milis/işbirlikçi yapılanması, bu terör örgütüne yönelik yapılan operasyonlarda yakalanan, teslim olan şüphelilerin ifadeleri, örgütün eleman aktarımı gibi bilgilere yer verildi. Milis yapılanmasının "üslenme/lojistik ihtiyaçlar/eleman temini ve istihbarat toplama" gibi önemli rolleri üstlenmesi nedeniyle örgütün bölgede varlığını sürdürmesini sağlayan unsurların başında geldiği dile getirilen fezlekede, bu yapılanmanın PKK/KCK terör örgütü içerisinde öncelikli olarak kırsal alan faaliyetlerine zemin oluşturan, HPG yapısına hiyerarşik açıdan bağlı, lojistik/istihkam, eleman aktarımı/temini, eylem planlaması/keşif/istihbarat gibi faaliyetleri icra ettiği kaydedildi.

Temizlik görevlilerinden biri öldü, diğeri yaralandı

Fezlekede, 23 Aralık 2015'te saat 02.05 sıralarında Sabiha Gökçen Havalimanı'nda meydana gelen saldırının, 4 havan topuyla gerçekleştirildiği, saldırılarda Pegasus Havayolları'na ait uçaktaki temizlik görevlilerinden Zehra Yamaç ve Canan Burgucu'nun yaralandığı, Yamaç'ın hastanede hayatını kaybettiği, havaalanındaki hava ve kara araçlarının da zarar gördüğü anlatıldı. Bomba uzmanları ve olay yeri inceleme ekipleri tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, 4 havan topu saldırısının yaklaşık onar saniye aralıklarla meydana geldiği dile getirilen fezlekede, havan topu atışlarının sabit körük altı otobüse, Pegasus firmasına ait 2 otomobil önü ile park pozisyonundaki Boeing 738 model uçağın sağ kanat altına, park alanına isabet ettiği belirtildi. Patlamayla havalimanı apron kısmının camlarıyla körük camlarının kırıldığı aktarıldı. Fezlekede, Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğünde yapılan ön incelemede, atış yapıldığı düşünülen yerden alınan 8 toprak numunesinde, kimyasal içerikli patlayıcı madde (RDX), TNT ile peçete üzerinde de TNT+RDX bulguları tespit edildiği belirtildi. Sabiha Gökçen Havalimanı'na havanla yapılan saldırıyı PKK/KCK üyesi Dijvar ve Harun kod adlı kişilerin gerçekleştirdiği bilgisine ulaşıldığı ifade edilen fezlekede, Dilovan Şiyar kod adlı C.M. isimli örgüt mensubunun, 20 Mart 2017'de yapılan fotoğraf teşhisinde saldırının failinin Harun Sozdar kod adlı Ş.B. olduğunu beyan ettiği, soruşturma kapsamında söz konusu şüpheli hakkında yakalama kararı talep edildiği belirtildi. Fezlekede, 28 Ekim 2017'de saat 21.45 sıralarında Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü devriye ekiplerince yapılan uygulamada, Ülker Stadyumu Şükrü Saraçoğlu Spor Kompleksi'nin takım otobüsleri çıkış kapısı önü 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Yolu üzerinde, içinden bir şey atılması üzerine durdurulan araçta şüpheli Ş.B'nin M.Ş.K adına düzenlenmiş kendi fotoğrafının bulunduğu sahte nüfus cüzdanıyla yakalandığı aktarıldı.

Ülker Stadyumu'na yönelik eylem öncesi keşif

Fezlekede, şüpheli Ş.B'nin cep telefonunda yapılan incelemede ise Fenerbahçe Futbol Kulübü'nce bu statta ekim ve kasım 2017'de oynanacak maçları gösteren ekran görüntüsünün yer aldığı vurgulanarak, "Şüpheli Ş.B'nin yakalandığı yer ve Fenerbahçe Futbol Kulübü'ne ait maçları gösteren ekran alıntısını cep telefonu içerisinde bulundurması hususları, yakalandığı gün Kadıköy'deki Ülker Stadyumu Şükrü Saraçoğlu Spor Kompleksi'ne yönelik bombalı/suikast eylemi öncesinde keşif amacıyla o bölgede bulunduğunu göstermektedir." değerlendirmesi yapıldı. Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönelik eylemin Harun Sozdar kod adlı Ş.B ve "Dijvar" kodu adlı kişi tarafından gerçekleştirildiği vurgulanan fezlekede, şunlar kaydedildi: "Eylemin talimatının Ali Botan kod adlı kişi tarafından verildiği, eylemde kullanılan patlayıcı ve silah düzeneklerinin Reşit Karker kod adlı örgüt mensubu tarafından ülkemize getirildiği, malzemelerin Nusaybin ilçesinden plaka bilgisi bilinmeyen (Chevrolet) marka araçla İstanbul'a getirildiği anlaşılmıştır. Havan toplarının düzenekle aktif hale getirilerek zaman ayarlı olarak otomatik şekilde ateşlendiği, bu düzeneğin şüpheli Ş.B. ve Dijvar kod adlı kişi tarafından kurulduğu belirlenmiştir. Saldırı sonrası şahısların İstanbul'u terk ederek Suriye'ye döndüğü, şüpheli Ş.B'nin Irak'ın kuzeyinde Zap alanında bulunan ve örgüt için silah, mühimmat, bomba temin edilen veya üretilen biriminde eğitim aldığı, sonrasında yine örgüt elemanları tarafından verilen eylem talimatları doğrultusunda Türkiye'de sansasyonel eylem yapmak üzere İstanbul'a geldiği anlaşılmıştır." Fezlekede, Ş.B'nin kendisinden üst konumda bulunan örgüt mensubu kişilerin talimatları doğrultusunda Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönelik sansasyonel terör saldırısını gerçekleştirmek için de keşif istihbarat çalışması yapmak üzere Suriye'den illegal yollarla Türkiye'ye giriş yaptığı bilgisi verildi.

Havan rampaları bulundu

Fezlekede ifadesine yer verilen şüpheli Ş.B'nin havan topuyla yapılan saldırıyı kendisinin gerçekleştirdiğini kabul ettiğini belirtilerek, havan toplarını fırlattıkları alanı ve fırlatma için kullandıkları rampaların yerini gösterebileceğini beyan etmesi üzerine, 11 Kasım 2017'de avukatının da katılımıyla yer göstermesi yapıldığı aktarıldı. Pendik Sanayi Mahallesi Kurtköy-Pendik bağlantı yolu havaalanı K4 (yol) kenarındaki ormanlık alandan atıldığı anlatılan fezlekede, havan rampalarının bulunduğu alanın girişe açık olduğu, birbirine yakın mesafede, uç kısımları dışarıda toprağa gömülü vaziyette yanlarında zaman ayarlı saat düzeneği ve kablo irtibatı bulunan 4 adet 81'lik havan rampasının bulunduğu, rampaların uç kısımlarının ağaç dalıyla desteklendiği, rampaların açık uç kısımlarının güney batı yönünde bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı istikametine bakar vaziyette oldukları anlatıldı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Havayolu Haberleri

Esas Holding Pegasus’ta hisse sattı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Turkish Cargo, Asya-Pasifik uçuş ağını genişletiyor
Corendon Airlines, geleceğin kaptan pilotlarını yetiştiriyor
Sabiha Gökçen Havalimanı yapay zeka tabanlı dijital asistan SAVVy’i tanıttı