Safiport’un hedefi Avrupa’da 1 numara olmak

Dolgu çalışmalarının ardından Türkiye’nin en büyük uluslararası limanı olmaya hazırlanan Safiport Derince, yapacağı 350 milyon dolarlık yatırımın ardından Avrupa’nın en büyüğü olmayı hedefliyor.

Kocaeli’nin Derince İlçesi'nde bulunan Derince Limanı'nın işletme hakkını 543 milyon dolar bedelle 39 yıllığına alan Safi Holding, Safi Port Derince Limanı'na 350 milyon dolar yatırım yapacak. Safi Port Derince Limanı Genel Müdürü Şeyda Güre, Türkiye'nin en büyük uluslararası limanı olmak için yatırım yaptıklarını belirterek, "Burası bir kamu malı. Biz burada kiracıyız. Bunların hepsi devletin olacak. Türkiye'yi bırakın, Avrupa'da bir numara olmak istiyoruz" dedi.

Safiport Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Erkan Dereli, Safiport Genel Müdürü Şeyda Güre ve Safiport proje kordinatörü inşaat mühendisi Hakan Kavlakoğlu bugün liman sahası içerisinde yer alan idari binada basın mensuplarıyla buluştu.

Safiport Derince Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Erkan Dereli, Derince Limanı'nın ülkenin en köklü limanlarından biri olduğunu söyledi. Derince Limanı'nın 39 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesinde 543 milyon dolarlık teklif verdiklerini anımsatan Dereli, bu bedelin tamamını peşin ödeyerek limanı 2 Mart 2015'te teslim aldıklarını bildirdi.

Dereli, "İhale şartnamesine göre ilave 420 bin metrekare yatırım yapmak ve 39 yıl sonra da limanın gerçek sahibi olan TCDD'ye olduğu gibi teslim etmek üzere anlaşma yapmış bulunmaktayız. Safi Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ olarak hükümetin eylem planı, programı ve ihale şartlarında yer aldığı üzere intermodal bir liman kurmak üzere deniz, kara ve demiryolunu entegre edecek bir sistem için yatırımlarımızı bir ay içerisinde yapmaya başlayacağız" dedi. Şu anda limanda 400 civarında çalışan bulunduğunu dile getiren Dereli, "Yapmış olduğumuz planlamaya göre yatırımlarımız tamamlandığında bu sayı 2 bin 500 civarında olacaktır. Prensip kararı olarak da bölgemiz insanlarını limanımızda istihdam etmeyi amaçladık. Safiport Derince Limanı, 350 milyon dolarlık yatırımla intermodal lojistik merkezi olacaktır" diye konuştu.

"HEDEFİMİZ AVRUPA'NIN 1 NUMARASI OLMAK"

Safi Port Derince Limanı Genel Müdürü Şeyda Güre, Türkiye'nin en büyük uluslararası limanı olmak için yatırım yaptıklarını belirterek, "Burası bir kamu malı. Biz burada kiracıyız. Bunların hepsi devletin olacak. Türkiye'yi bırakın, Avrupa'da bir numara olmak istiyoruz" dedi. Safi Port Derince Limanı Genel Müdürü Şeyda Güre Kocaeli Valiliği'nce hazırlanan dolgu ve dip taraması projesi için 'ÇED gerekli değildir' kararı verilirken, yetkililer dolgu kararının sözleşmede olduğunu, yatırımları yapmak zorunda olduklarını söyledi. Şeyda Güre, Türkiye'nin en büyük limanı olmayı hedeflediklerini, Avrupa'da 1 numara olmak istediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Safi Port Derince, Türkiye'nin en büyük uluslararası limanı olma yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı gereği yapılacak yatırım ile tesis, bölgeye hizmet veren en büyük liman olacaktır. Yatırımlar tamamlandığında yaklaşık 500 kişi olan istihdam sayısı 2 bin 500 kişiye çıkacak. Limanda başlanacak olan yapılandırma çalışmaları, mevcut liman operasyonunu aksatmayacak şekilde tamamlanacak. Yapılacak genişletme çalışmaları sayesinde her bir yük çeşidi için rıhtımlar sınıflandırılacak. Liman sahasının D-100 ve TEM Otoyolu giriş ve çıkış bağlantı yolları ayrılarak liman verimliliği ve hizmet kalitesi de daha iyi hale getirilecek. Hedeflenen hacimlerle liman Marmara Bölgesi'nin lojistik merkezi haline gelecek. Sanayimizin lokomotifi olan otomotiv sektörünün ihracatını arttırma hedefleri açısından Safi Port Derince'de gerekli yatırımların zamanında yapılması büyük önem taşıyor.”

BİZ KİRACIYIZ, HEPSİ DEVLETİN OLACAK

 Derince Limanı'nın işletmesini 543 milyon dolara aldıklarını, 350 milyon dolar daha yatırım yapacaklarını açıklayan Şeyda Güre, "Burası bir kamu malı. Biz burada kiracıyız. Kiracı olabilmemiz için de ihalede olan o şartnameleri, yatırımları yerine getirmemiz gerekiyor. Bunların hepsi devletin olacak. Türkiye'yi bırakın, Avrupa'da bir numara olmak istiyoruz" diye konuştu. Şeyda Güre, firmaların verdikleri hizmetten memnun olduğunu söyleyerek, "Hizmetimizden firmalar çok memnun. Daha önce limanın içinde başka firmalar vardı. Onlar operasyon yapıyordu. Şu anda her şey tüm operasyonlar, kontroller bizde. Geçtiğimiz yıl Mart ayından bu yana bir tane dahi iş kazamız olmadı. Tüm çalışanlarımız sigortalı" dedi.

LÜZUMSUZLARI ÇIKARDIK, ARTIK KONTROL BİZDE

Safi Port Derince Genel Müdürü Şeyda Güre, limanın daha önce keyfi yöntemlerle insanları bezdirdiğini ifade ederek, şunları aktardı: “2014 yılında 1.267 adet gemi limana yanaşmış. 2 Mart’tan sonra 31 Aralık’a bizim bünyemizde yapılan çalışmalarda 876 demi limanımıza yanaşmış. Biz liman olarak devraldıktan sonra birinci aşamada iş sağlığına ve güvenliğe ağırlık verdik. Tüm limanı kontrolümüz altına aldık. Liman kapısından girişten sonra tüm yetki bizde. Öncesinde 5-6 firma alanları parsellemişti. TCDD sadece rıhtım veriyordu. Şu anda bütün kontroller bizde. Otomasyon kontrol sistemiyle her şeyi kontrol ediyoruz. Daha önce bu hizmetler verilmiyordu. Burada daha önceden lüzumsuz pek çok insan vardı. Hepsini çıkardık.

10 GÜNLÜK SÜRE 32 SAATE İNDİ

10 bin tonluk bir gemi önceden burada bir hafta 10 günde elleçlenirken şimdi 32 saatte bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Hyundai’nin ihracat ve ithalatını üstlendik. Saatte ortalama 150 araç elleçliyoruz. Bu sebeple bizim sahamızda alanlarımızın dolu olması bizim için külfet. Hızlı olmak zorundayız. Muz, rulo sac gibi ürünleri de ithal ediyoruz. Bu ürünler daha önce burada yoktu. Şu anda kapalı depolarımız mevcut değil. Bu konuda yoğu bir talep alıyoruz. Talepleri değerlendirerek binalarımızı inşa edeceğiz. Şu anda pek çok ekipmanı sipariş verdik. Mart ayından itibaren ekipmanlar gelmeye başlayacak. Şu anda burada kiralık ekipmanlarla iş yapıyoruz. TCDD’nin ekipmanlarını kullanmıyoruz.

YÜK ÇEŞİTLİLİĞİ SAĞLANACAK

Proje kordinatörü inşaat mühendisi Hakan Kavlakoğlu ise şu ifadeleri kullandı: “Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği’nin ihale sözleşmesinde yatırımlar öngörülüyor. Öncelikli olarak mevcut limanın iyileştirilmesi, alanların, rıhtımların kapasitelerinin en iyi şekilde değerlendirilmesi ve yük çeşitliliğinin getirilmesini ön görüyor. Bir yıldır biz burada nispeten atıl kalmış bir limanı modern bir liman işletmeciliğine kavuşturmaya çalışıyoruz. Bizler planlama aşamasında mevcut tesisin en iyi şekilde nasıl değerlendirileceğiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Özelleştirme idaresinin yaptığı imar planında 1.000 metre uzunluğunda ana rıhtım, 460 metre uzunluğunda tali rıhtım yapım mecburiyetimiz var.

DERİNCE LİMANI’NIN ÇED’İ YOKMUŞ

Safi Port öncesinde burada yılda 3 bin konteyner elleçleniyordu. Yok gibi bir şey bu. Biz bunu 500 bin konteynere çıkaracağız. Bu yatırımı planlamak üzere uluslararası bir firmayı görevlendirdik. Bu firmanın çalışması neticesinde biz ileriye dönük olarak hedefleyeceğimiz araç, dökme yük ve konteynerleri belirledik. 1 yıldır planlama faaliyetleri devam etti ve projelerimizin ön işlemlerini tamamladık. Bu sebeple 1 yıldır yatırım yapamadık. ÇED için bekledik. En şeffaf bir sürecin başlaması için bekledik. ÇED başvuru yaptığımızda bize dediler ki ‘sizin devraldığınız limanın ÇED’i yok.’ Orada hemen daha önce buranın işletmesini yapan mal sahibine döndük ve ne yapacağımızı sorduk.

ÇED YAPILMADI DEMEK DEĞİL

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ve Devlet Demiryolları tarafından limanlar ve dolgular yapılmış. Bunların tamamı 1993 yılındaki ÇED yönetmeliği öncesinde planlanmış. O dönemde kamu yatırımları için 1993 öncesinde planlanan ve 1998 öncesinde tamamlanan projeler için ÇED’den muafiyet alınabiliyormuş. Bu belgeleri tamamladık ve gösterdik. Daha sonra kendi ÇED sürecimize başladık. Müracaatlarımızı yaptık. Kapsamlı bir çalışmada bulunduk ve ÇED gerekli değildir kararı alındı. Bu karar ÇED yapılmadı demek değil. Bu karar, yapılan çalışma incelendi ve alınacak önlemler yeterlidir anlamını taşıyor. Bu Ek-2 için geçerliydi.”

Toplantının ardından basın mensuplarına limanı gezdiren Genel Müdür Şeyda Güre, denizleri limanların kirletmediğinin altını çizerek, herkese bu konuda görev düştüğünü kaydetti. Güre, limandaki atık toplama gemisinin sürekli çalıştığını ifade ederek, denizden akla gelmeyecek malzemeler çıktığını söyledi. 

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti