Sakarya, Chery kararını bekliyor

Sakarya Valisi  Hüseyin Atak, yaklaşık 1,5 yıldır görüşmelerinin devam ettiği Çin'in otomotiv  firması Chery'nin, Karasu ilçesinin batı kısmında...

Sakarya Valisi  Hüseyin Atak, yaklaşık 1,5 yıldır görüşmelerinin devam ettiği Çin'in otomotiv  firması Chery'nin, Karasu ilçesinin batı kısmında sahile yakın bir yerden arazi  taleplerinin olduğunu belirterek, ''Karasu'ya kesin karar verip vermedikleri  noktasında bilgi sahibi değiliz. Dileriz ki ilimizde devasa bir tesis kurulsun''  dedi.

         Vali Atak, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ile Ekonomi  Gazetecileri Derneği (EGD) işbirliğinde düzenlenen ''Sakarya; Marmara'nın Cazibe  Merkezi'' konulu basın gezisi kapsamında gerçekleştirilen toplantıda, bir  gazetecinin ''Chery'ye yer vermeyecek misiniz?'' sorusuna şu karşılığı verdi:

         ''Chery ile görüşmelerimiz yaklaşık 1,5 yıldır devam ediyor. Kendilerinin  Karasu ilçemizin batı kısmında sahile yakın bir yerden arazi talepleri oldu.  Bunları biz değerlendirdik. Arazi, ağırlıklı bir kısmı mera olan hazine arazisi. Onlarla ilgili birtakım sorunlar var. Ticaret ve Sanayi Bakanımıza intikal  ettirme noktasındayız. Tabii onların kesin kararı nedir bilmiyorum. Net bir  bilgimiz yok, hakikaten Karasu'ya karar verdiler mi, vermediler mi? Bu arada  Konya, Eskişehir gibi iller de kendilerine yer teklif ettiklerini açıkladı, ama  kesin karar verip vermedikleri noktasında bilgi sahibi değiliz. Dileriz ki

 ilimizde devasa bir tesis kurulsun.''

         SATSO Başkanı Akgün Altuğ da yaptığı sunumda 1954 yılında il olan Sakarya'da 1924 yılında kurulan Ticaret ve Sanayi Odasının Türkiye'nin en eski sanayi ve ticaret odalarından biri olduğunu anlattı.

         Altuğ, nüfusu 852 bin olan Sakarya'nın ıstanbul'a 1-1,5 saatlik, Ankara'ya ise 2 saatlik bir araç yolculuğu mesafesinde bulunduğunu belirterek,  ''Sakarya merkezinden herhangi bir yöne 2 saatlik bir araç yolculuğu  yaptığınızda, bu dairenin içine 30 milyon civarında insanı alabilirsiniz.  Lokasyon olarak, Türkiye'nin nüfus yoğunluğu olarak çok merkezinde olan bir il. O  bakımdan bu 30 milyonun birçok ihtiyacını her anlamda karşılamaya aday bir il  olarak değerlendiriyoruz Sakarya'yı'' şeklinde konuştu.

         Sakarya'nın GSYıH içindeki payının yüzde 1,1 kişi başına düşen GSYİH  miktarının ise 6 bin 300 dolar olduğunu dile getiren Altuğ, işsiz sayısının 26  bin 384 olduğunu bildirdi. Altuğ, işsiz sayısının 2008'e göre yükseldiğine işaret  ederek, ''Şehrimiz Toyota, Otokar, Temsa, Tırsan gibi birçok otomotiv ana sanayi  firmasının konumlandığı bir şehir, dolayısıyla birçok yardımcı sanayi de  şehrimizde bulunuyor. Ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerden birinin  otomotiv sektörü olmasıyla işsizlik sayısı da tetiklenmiş, 18 binden 26 - 27  binlere tırmanmış durumda'' dedi.

         Kentteki KOBı sayısının 870, bu işletmelerde çalışan sayısının ise 42 bin  civarında olduğunu dile getiren Altuğ, bunlar arasında 10'dan az kişi çalıştıran  firmaların yüzde 22, 10-49 arasında kişi çalıştıran firmaların yüzde 54, 50-149  arasında kişi çalıştıran firmaların yüzde 17, 150 ile 500 arasında kişi  çalıştıran firmaların yüzde 5, 500 ve üzerinde kişi çalıştıran firmaların ise  yüzde 2 oranında bulunduğunu anlattı.

 

        

         -''SAKARYA ıLK ÇEYREKTE ıHRACAT SIRALAMASINDA 10.''

        

         SATSO Başkanı Altuğ, Sakarya'nın 2010 ilk çeyrek itibariyle Türkiye  ihracat sıralamasında 10. olduğunu kaydetti. ılin 2007 yılında 6. sırada olduğunu  anımsatan Altuğ, şunları ifade etti:

         ''Yaklaşık 3,9 milyar dolar ihracat, 1,9 milyar dolar ithalat ile dış ticaretimiz yaklaşık 6 milyar dolar civarındaydı. Şu an toplam 3,8 milyar dolar  civarında. Neden? Toyota gibi firmalarımız otomobil ihraç ediyordu fakat krizle  birlikte ihracat da ithalat da ciddi anlamda düştü. Bu da bize şöyle bir ana  fikir çıkarıyor; Sakarya ihracatını çeşitlendirmeli, yani yumurtaları koyduğumuz  tek sepet otomotiv sepeti olmamalı. Biz her alanda, her sektörde ihracatçı  çıkarmalıyız. Hem otomotiv devam etmeli hem tarımla ilgili mamullerimizden hem diğer sektörlerinden ihracata çalışan firmalar çıkarmalıyız.

         Biz oda olarak inanıyoruz ki Türkiye'nin ekonomik çıkışı, üretmekten ve  ürettiğini dünyaya satmaktan geçiyor. Bu anlamda Ticaret ve Sanayi Odasında  ihracatı geliştirme anlamında birçok proje var. Pratikte ihracatçı yetiştiren ve  potansiyel firmaları ihracata teşvik eden bir proje uyguluyoruz.''

         Gıda sektöründeki firma oranının yüzde 33,9 çalışanların oranının yüzde  21,7 otomotiv sektöründe firma oranının yüzde 9,4 çalışanların oranının ise yüzde  34,7 olduğunu bildiren Altuğ, ''Otomotiv firmaları neredeyse ihracatın tamamına  sahip'' dedi.

         Nüfusun yüzde 41,6'sının çalıştığını, 3 faal OSB'nin bulunduğunu, 3  OSB'nin de onaylarının alındığını anlatan Altuğ, düşündükleri 3 OSB için de yer  aradıklarını bildirdi.

         OSB'lerde çalışan firma sayısının 107, çalışan işçi sayısının 11 bin 258  olduğunu dile getiren Altuğ, ildeki yabancı sermayeli işletme sayısının 13, bu iş  yerlerinde çalışan sayısının ise 6 bin 500 olduğunu söyledi.

         Altuğ, Sakarya'nın tarımda iller sıralamasında 14. sırada olduğunu, beyaz  et üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşıladığını, mısır üretiminde yüzde 20,  fındık üretiminde yüzde 16 oranına sahip olduğunu ifade etti.

         Sakarya'nın dış mekan bitkileri üretiminde Türkiye'de birinci olduğunu  belirten Altuğ, ''Bu alanda Türkiye'deki ihtiyacın tamamını karşılayıp 2010'un  ilk çeyreğinde yaklaşık 3 milyon dolar ihracat da gerçekleştirdik. Hedefimiz  yaklaşık 10 milyon dolarlık ihracat. Bu rakamlar az gelebilir ama Türkiye geçen  seneye kadar yaklaşık 250 milyon dolar ithalat yapmaktaydı bu alanda. Biz  ithalatı tamamen kesip ihracata dönmüş durumdayız. Ön plana çıkarmayı  hedeflediğimiz sektörlerden biri de dış mekan süs bitkileri'' diye konuştu.

        

         -SAKARYA'NIN SUNDUĞU FIRSATLAR-

        

         Sakarya'nın merkezi konumuyla dünya ve Türkiye'de lojistik merkezi olabilme fırsatı sunduğunu vurgulayan Altuğ, şöyle devam etti:

         ''Yalnız lokasyon olarak değil, eğitilmiş insan yapısı itibariyle de  avantajlı bir il olan Sakarya yüzyıllar içerisinde çevre coğrafyalardan çok  kültürün göç ettiği bir şehir. 18 dil konuşuluyor. Esnek bir kültür yapısına  sahip. İlkenin ana arter yolları üzerinde olması, devam eden Karasu limanı avantajlarımız.  Tarım, hayvancılık ve sanayi alanında yatırımlara elverişli olması,  sanayi yatırımlarının büyük şehirlerden ilimize doğru kayması, su sporları ve  turizmin gelişmesine yatkın ortam olması, Toyota gibi büyük sanayi kuruluşlarının referans sanayi kuruluşları pozisyonunda bulunması ve bunlara bağlı birçok yan sanayi firmasının da şehrimizde kümelenmiş olması bizim avantajımız.''

        

         -DEPREM HAZIRLIKLARI-

        

         Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da depremle ilgili çalışmalarına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

         ''1999'daki depremden beri öncelikli olarak şehri sağlam zeminli yerlere  taşıdık. Vilayetimizi ve kamunun diğer kuruluşlarını da yeni bölgelere aktardık.  Şehir erkezimizde özellikle alüvyonlu sahalarda kat sınırlaması getirerek  önlemimizi aldık. Bu anlamda şehirde ağır hasar görmüş binaların tamamı yıkıldı,  diğerleri de onarıldı. Şu anda sadece orta hasarlı adlandırılan binalarla ilgili  sorunumuz devam ediyor. Depremle ilgili her türlü önlemi almış durumdayız.''

         Toplantıya AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer İstün de katıldı.  Basın gezisi kapsamında aralarında Toyota Türkiye'nin de bulunduğu bazı  fabrika ve işletmeler ile Taraklı ve Karasu ilçeleri de gezildi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez
Financial Times: Çinli markalar limanları otoparkları gibi kullanıyor