Samsun-Mersin hattı Yeni İpek Yolu olacak

Kuzey-güney demiryolu hattının, Mersin ve Samsun Limanlarını birleştirerek yeni bir ticaret yolu yaratacağını söyleyen Cey Group Patronu Ali Avcı, gerekli altyapı yatırımlarının yapılmasının bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Mersin ve Samsun Limanlarını birleştirecek demiryolu hattı projesi, Türkiye’nin kuzey-güney hattında önemli bir ticaret yolu olacak. Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yatırımları kapsamına alınan projenin ayrıntıları çizildi, hazırlıklar başladı. Hattı, “Yeni İpek Yolu” olarak tanımlayan CEY Group patronu Ali Avcı, her iki şehirde de gerekli yatırımların yapılması uyarısı yaptı. Mersin’in Ortadoğu’ya, Samsun’un da, Rusya ve çevresindeki coğrafyaya açılan kapı olduğunu söyleyen Avcı, her iki kentin yöneticilerine, “Liman, antrepo ve yol güzergahı hizmetlerinizi ne kadar geliştirirseniz, ticareti de o kadar kolaylaştırırsınız” diyerek seslendi.

YENİ İPEK YOLU İÇİN ALTYAPI İYİLEŞTİRİLMELİ
Mersin ve Samsun’un, tarihi İpek Yolu’nu kuzey- güney istikametine çevirdiğini dile getiren Ali Avcı, bu hatla birlikte özellikle Rusya ve etrafındaki ülkelerle ticaretin artmaya devam edeceğini kaydetti. Avcı, bu konuda yerel yönetimlere düşen görevleri şöyle sıraladı: “Örneğin kuzey-güney karayolu birleştirilmeli, yine aynı istikametteki demiryolu hattının acilen iyileştirilmesi gerekmektedir. Ana arterlerin açılması ile ticaret çok daha artacaktır. Yani bugün Mersin’de yetişen narenciye karayolu ile 12 saat sonra Samsun’da olmaktadır. Bu süre kısalmalıdır. Sahip olduğumuz coğrafyanın avantajlarını daha iyi kullanmak zorundayız. Türkiye tarafında biz bu altyapıyı oluşturduk ama eksikliklerimizi tamamlamalıyız. Rusya da kendi tarafında bu altyapıyı oluşturursa ticaret daha da artacak.”

MERSİN, KARA VE DENİZİN BİRLEŞMESİ İÇİN ÇOK MÜSAİT
Uluslararası arenada faaliyet gösteren bir lojistik grubu olarak Mersin ve Samsun’u çok önemsediklerinin altını çizen Avcı, “Türkiye’de iki bölgede çok yoğun ticaret hacmi var, güneyde Mersin, kuzeyde ise Samsun. Mersin Ortadoğu, Samsun ise Rusya ve çevresindeki ülkelere açılan kapı konumunda. Özellikle Mersin, altyapı, hem fiziki, hem de işlevsel olarak kara ve deniz bağlantılarının birleştirilmesi için çok müsait. Çukurova sanayisi, Mersin-Adana arasında yapılaşmış. Ticaret her geçen gün gelişiyor. Ayrıca Ortadoğu’nun bölgemizden hizmet talebi de günden güne artıyor. Bu illerden uluslararası ticaret gerçekleşmesindeki en büyük gereklilik, verilen lojistik hizmetler ve altyapının uygunluğudur” diye konuştu.

SAMSUN’DA ELLEÇLEME MİKTARI
YILLIK 50 BİN TEU’YA ULAŞTI

Özelleştirme öncesi Samsunport’ta konteyner elleçlemesi yapılmadığını hatırlatan Ali Avcı, bugün itibariyle limanda yıllık konteyner elleçlemesi miktarının yıllık 50 bin TEU’ya ulaştığına dikkat çekti. Limanda, yıllık toplam 3,5 milyon ton yük elleçlendiğini kaydeden Avcı, “Elleçlenen yükün yarısını başta tahıl ürünleri olmak üzere dökme yükler oluşturuyor. Bunun yanında meyve, sebze, un, kepek, susam, balık yağı, balık unu, gübre, boru, tomruk, alçı, demir, demir sac, seramik, mermer, kaolin, sunta, tuğla, parke taşı, inşaat malzemeleri, sülfür, glüten, çelik levha gibi paketli ve paletli yükler ve rüzgârgülleri gibi devasa boyutlarda yükler dâhil çeşitli ebatlarda genel kargo yükleri elleçleniyor. Limanımız bu kadar farlı yük türlerini en hızlı biçimde elleçleyecek donanım ve tecrübeli insan kaynağına sahip” ifadelerini kullandı.

SAMSUNPORT, GÜNEY AKIM’DA LOJİSTİK ÜS OLACAK
Türkiye ve Rusya arasında inşa edilmesi planlanan Güney Akım Doğal Gaz Hattı projesinde, Samsunport’un lojistik üst olması konusunda ilgili firmalarla görüşmelerinin devam ettiğini anlatan Avcı, “Gereken adımlar atılacak” dedi. Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dönem dönem ekonomik krizler sebebiyle duraksamalar yaşansa bile önümüzdeki 10 yıl içerinde Karadeniz bölgesinde Ülkeler arasında ticaretin önemli ölçüde gelişeceğine inanıyoruz. Bu sebeple ortaya çıkacak ihtiyaca cevap verebilmek için şimdiden Samsunport’un elleçleme ve depolama kapasitesinin artırımı ile ilgili hedeflerimizi belirledik ve en kısa sürede gerekli adımları atacağız.”

İLAVE RIHTIM YATIRIMI YOLDA
Samsunport limanı için şimdiye kadar toplam 45 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını anlatan Avcı, yeni kapasite artırımı için ilave rıhtım yatırımını da önümüzdeki yıllarda yapmayı planladıklarını dile getirdi. Samsunport’un yanı sıra Zonguldak’ta Erdemir, İstanbul Ambarlı’da Akçansa ve Marmara’da Tekirdağ limanlarında liman hizmetleri verdiklerini belirten Ali Avcı, şirket olarak hizmet verdikleri tüm limanlarda, yılda yaklaşık 17 milyon ton yük elleçlediklerini aktardı.

ANTREPOLARDA NİCELİK DEĞİL NİTELİK ÖNEMLİ
Yeni alınan kararlardan sonra gümrüklü antrepolar birer birer kapandığını söyleyen Ali Avcı, Türkiye’deki toplam 1336 antrepodan sadece 568’inin A tipi antrepo olduğunun altını çizdi. Mevcut A tipi antrepoların bir kısmının da gerekli şartları yerine getiremediğini vurgulayan Avcı, “Başta A tipi antrepolar olmak üzere özel antrepoların amacı Gümrük adına hareket ederek vergi kaybına ve zarara yol açmayacak şekilde dış ticaret konusu malların depolanmasıdır. Bu görevi en iyi şartlarda yerine getirebilmenin ön koşulu bizce alt ve üst yapısı, teknik imkânları, güvenlik, çevre koruması ve sistem yazılımı ile tamamen işine odaklanmış, profesyonel firmaların bu işi üstlenmesidir. Sayısı 568 adedi bulmuş A tipi antrepolarının tamamının bu şartları yerine getirebileceğine inanmıyoruz. Özellikle bu yukarıda saydığımız fiziksel şartlarla ilgili standartlar belirlenmemişken. Yeni alınan kararlarla ilgili bizim stratejimiz bellidir. Sonuçta biz bildiğimiz işi yapıyoruz ve şartlar neyi gerektiriyorsa biz uyum sağlamaya ve en iyiyi sunmaya hazırız. Antrepo konusunda da niceliğin değil niteliğin ön planda olması gerektiğini savunuyoruz” dedi.

Burak GÜNER - LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Arkas Lojistik Grubu’nun yeni yatırımları 2025’de sahada olacak
15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
“Türkiye’nin En Etkili Tedarik Zinciri Profesyonelleri” Ödül Töreni 4 Aralık’ta
LOGITRANS, sektör devlerinin katılımıyla 17. kez İstanbul’da açıldı
"Depolardaki doluluk oranları kapasite artışını gerekli kılıyor"