Samsun stratejik önemde

Baltık ülkeleri, uluslararası ulaştırma projesi Wiking treni ile Ortadoğu'ya inmek istiyor. Daha önce Karadeniz'de kıyı olan ülkeleri, Batı ile Kuzey...

Baltık ülkeleri, uluslararası ulaştırma projesi Wiking treni ile Ortadoğu'ya inmek istiyor. Daha önce Karadeniz'de kıyı olan ülkeleri, Batı ile Kuzey Avrupa'ya bağlayan Wiking Tren Yolu projesine Türkiye'yi de katmaya çalışan proje ortağı ülkeler, Ortadoğu, Güney Kafkasya ülkeleri arasındaki ticari ürün sevkıyatını Karadeniz üzerinden gerçekleştirmeyi hedefliyor. Türk iş adamlarının AB ülkelerine daha kolay ulaşımını önemli oranda kolaylaştıracak olan proje için uzun zamandır Karadeniz'de fizibilite araştırmaları yaparak en uygun giriş noktasını belirlemeye çalışıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev arasında imzalanan 17 maddelik işbirliği protokolü, Karadeniz Bölgesi'nin önemini artırdı. Ulaştırma Bakanları Binali Yıldırım ile Igor Leviti'nin imzaladığı uluslararası karma taşımacılığın organize edilmesine dair anlaşma, Samsun-Kavkaz demiryolu feribot taşımacılığını faaliyete geçirdi. Trenferi taşımacılığı ile ticari mallar, Samsun limanından Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Çin'e kadar uzanabilecek. Bu önemli işbirliği ve yatırım, başta Ortadoğu olmak üzere Uzakdoğu ve Güney Kafkasya pazarlarına açılmak isteyen Baltık ülkelerinin yönünü Karadeniz'e çevirdi.

Beyaz Rusya, Belarus, Litvanya ve Ukrayna, 7 yıl önce faaliyete geçirdikleri uluslararası Wiking Tren Yolu ulaştırma projesinin merkezine Karadeniz limanlarını oturtuyor. Wiking Proje kapsamında ilk tren, Şubat 2003'te İliçivsk limanından hareket ederek Rusya ile Baltık ülkelerini birbirine bağlamıştı.

 

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler
Pasifik Eurasia DTİ, yılda 750 bin ton ihraç yükü taşımayı hedefliyor
Raylar, OSB’lere bağlanacak; Türkiye’nin ihracatı katlanacak
"Süper hızlı trenle Ankara-İstanbul 80 dakika olacak"