Otomotiv yan sanayinin önde gelen firmalarından Sanel Sanayi Elektroniği İmalat ve Ticaret A.Ş.’nin Tuzla’daki yeni üretim, yönetim ve Ar-Ge Merkezi 6 Ekim’de otomotiv sektörünün önde gelen temsilcilerinin katılımıyla törenle hizmete açıldı. Törene; OSD Başkanı ve Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, TAYSAD Başkanı Albert Saydam, TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Sanel çalışanları katıldı.
Sanel Sanayi Elektroniği İmalat ve Ticaret A.Ş. Kurucusu Halil Altunmaral, şirketin kuruluşundan bugüne kadar olan süreci anlatarak, firmayı ortaya çıkaran kilometretaşlarından bahsetti. Maltepe’de 100 metrekarelik bir yerde başladıklarını, bugün dünyanın sayılı aydınlatma firmalarından biri olma sürecine adım adım ilerlediklerini kaydeden Altunmaral, “Konjektör üretimimizi ilk kabul eden Ford Otosan oldu. 1988 yılında ikinci büyük adımımızı TOFAŞ ve Türk Traktör fabrikalarıyla çalışarak attık. ISO9001 belgesinde bize önderlik eden yine Ford Otosan oldu. 20 farklı KOBİ arasında bizleri seçti. Elektronik her zaman artış trendinde olduğu için krizlerden çok etkilenmedik. Kamyon, otobüs, minibüs gibi ağır ticari araçlar üzerinde yoğunlaştık. Bugün üretimimizin üçte biri ihracata, diğer üçte birlik oranı da OEM’ler araclığıyla ihracat pazarlarına gidiyor. Bundan sonraki hedefimiz; daha teknolojik, otomasyona bağlı, seri üretim yapmak.”
DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu ise sendikacılar olarak, heyacanlandığı ortamlardan birini yaşadıklarını aktararak “Burada, emek ve gelecek var.” dedi. Üretime katkı veren işçilerin daha iyisine sahip olması için çaba gösterdiklerini aktaran Serdaroğlu, “Kolay para kazanma yöntemlerinin olduğu bir dönemde, zoru seçerek, yatırım yapan, gerçek sanayiciler oldukları için Sanel’i kutluyorum. Bu güzellikleri ortaya çıkaran ve emeği ortaya koyan insanları tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.
TREDER Başkanı Yalçın Şentürk de konuşmasında Türkiye’yi treyler üretim merkezi yapma hedeflerinden bahsederek, bu yatırımın sektörü hedeflerine bir adım daha yaklaştırdığını ifade etti. Şentürk, “Treyler sektörünün tek temsilcisi TREDER’in başkanı olarak, sizlere meslektaşlarımın selamlarını getirdim. Treylerciler olarak hedefimiz, Türkiye’yi treyler üretim merkezi yapmaktır. Bugün bizleri burada biraraya getiren Sanel’in bu yeni yatırımı sektörümüzü hedefine bir adım daha yaklaştırdı. Bu fabrikayı yapmayı düşünen, elini taşın altına koyan, emeği geçen, herkesi kutluyorum. Yeni fabrika treyler sektörüne, ülkemiz ekonomisine hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.
TAYSAD Başkanı Albert Saydam ise, bugün bir aracın yüzde 80’inini ürettikleri bilgisini vererek, ancak gerekli adımların atılmaması ve dönüşümün sağlanamamasıhalinde bu oranın yüzde 15’lere düşüceği uyarısında bulundu. Saydam, “Havada bulutlar var ama o bulutların arkasında güneş var. Güneşe odaklanmak lazım.” diyerek otomotiv sanayinin önündeki fırsatlara dikkat çekti. Otomotiv sanayisinin dönüşümünde OSD’nin ve OSD Başkanı Haydar Yenigün’ün çok önemli bir misyonu yerine getirdiğini vurgulayan Saydam, TAYSAD olarak her daim otomotiv sanayinin yanında olduklarını ve yüzde 80 olan üretim oranını yüzde 85-90’lara çıkarmayı arzuladıklarını söyledi.
OSD Başkanı ve Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, ülkemize ve otomotiv sanayimize böylesi önemli bir üretim tesisinin kazandırdıkları için Sanel yönetimini tebrik etti. Otomotivde başarıyı getiren üç noktayı dile getiren Yenigün; bunları şöyle sıraladı: “Birincisi kalite. Kaliteyi en üste koymamız lazım. İkincisi verimli çalışma. Lütfen verimliliği az insan çok çıktı olarak algılamayın. Üçüncü ise, özelikle pandemide yaşadığımız tedarik sıkıntısı nedeniyle altını çizerek söylüyorum; esnek olmak. Üretimde, düşüncede ve ilişki kurmada esnek olmak gerekiyor. Bununla birlikte ülkemizde bu ve benzeri tesislerin açılması, otomotivin geleceği olan elektrifikasyon inisiyatifinde yerlileşmeyi artıran önemli bir unsur olacak.” Sanel’de işveren ve çalışan birlikteliğinin çok iyi bir şekilde oluştuğunu gözlemlediğini belirten Yenigün, “Buradan diyorum ki; 17 bin metrekareden 170 bin metrekareye gidecek imkan var. Bunu yapabilmek için insan değerine sahibiz. 250 yerine 2 bin 500 çalışana sahip olabiliriz. Umarım bir sonraki görüşmemizde başka bir fabrikanın açılışını yaparız.” şeklinde konuşmasını tamamladı.