Sarp Sınır Kapısı yenileniyor

Modernizasyona ilişkin temel atma töreninde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sarp Sınır Kapısı'nın...

Modernizasyona ilişkin temel atma töreninde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sarp Sınır Kapısı'nın halen 180 bin araç ve bir milyon 300 bin yolcuya hizmet verdiğini belirterek, modernizasyonun tamamlanmasının ardından kapının 500 bin araç ve 3 milyon yolcuya hizmet verir hale geleceğini söyledi. Türkiye'nin Gürcistan ile ticari ilişkilerinin her geçen gün arttığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, 90 günlük vize muafiyeti ve Batum Havalimanı'nın ortak kullanılmasının iyi ilişkilerin somut göstergesi olduğunu kaydetti. Modernizasyon sonrasında iki ülke arasındaki ticaret hacminin katlanacağına dikkat çeken birlik başkanı, "Gürcistan ile ticaretimiz 2006 yılında 750 milyon dolar iken 2007'de 940 milyon dolara çıktı. Modernizasyon sonrasında ilk yılki hedef 1 milyar dolar. Beş yıl sonraki hedef ise 3 milyar dolara çıkması." dedi.

Sarp Sınır Kapısı'nın ticaretin yanı sıra stratejik önemi olduğuna da işaret eden Hisarcıklıoğlu, Çin'den Avrupa'ya uzanacak yeni bir yol güzergâhının ortaya çıkacağını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, ihracatın yüzde 80'inin sınır kapılarından yapıldığını ve yolcuların da yüzde 30'unun bu kapıları kullandığını ifade ederek, "Bu kapılardaki her türlü iyileşme, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Bu kapılar, ülkemizin tanıtımına da katkı sağlamaktadır. Ülkemize ait ilk intibalarını gümrük kapıları ile ediniyorlar." şeklinde konuştu. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı da konuşmasında, hükümet olarak hedeflerinin, tüm gümrük kapılarını modernize etmek olduğunu belirterek, fizikî altyapının yenilenmesi yanında, gümrüklerdeki hizmet anlayışının da değişeceğini söyledi. Sınır kapılarında ülkenin imajını olumsuz etkileyen unsurları ortadan kaldıracaklarını vurgulayan Yazıcı, "Kapılar, cumhuriyetin ilk yıllarında inşa edilmiş. İhracatçıyı bu işe atıldıklarına pişman ettirmeyeceğiz. 'Gümrükten mal çıkarma işkencesi' tabirini ortadan kaldıracağız." dedi.

Modernizasyonun devlet kasasına yük olmadan özel sektöre yaptırıldığına işaret eden bakan, işletme süresi boyunca da buraların Hazine'ye katkısının olacağını kaydetti. "Gümrüklerin hızı, işadamının hızına uyacak. İşadamı gümrükte günlerce beklemeyecek." diyen Yazıcı, araç takibinin otomatik yapılacağını ve teknolojik x-ray cihazlarıyla yasadışı ticaretin önleneceğini vurguladı. Sınır kapısının modernize edilmesinin, Gürcistan'la ticari ilişkiler açısından önemine işaret eden Yazıcı, Türk firmalarının bu ülkede telekomünikasyon, liman, tekstil, inşaat, gıda ve bankacılık yatırımları yaptığını aktardı. Yazıcı, Gürcistan'daki yabancı yatırımların yüzde 10'unun 200 milyon dolarlık yatırım tutarı ile Türkler tarafından yapıldığını dile getirdi. Bakan Yazıcı, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hatlarıyla enerji ve ulaştırmadaki ortak projelerin bölgenin jeopolitik önemini pekiştirdiğini kaydetti. İki ülke insanının akrabalık bağı olduğuna değinen Yazıcı, "Bu yıl sonu itibarıyla iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolar düzeyine ulaşması hedeflerimiz arasında yer almakta." dedi.

Törene katılan Gürcistan Maliye Bakanı Nika Gilavri de 2007 yılına kadar Gürcistan'ın en önemli ticaret partnerinin Rusya olduğunu, 2007'den sonra ise Türkiye'nin en önemli ticaret partnerleri haline geldiğini söyledi. Kapının iki ülke için de önemli olduğunu anlatan Gilavri, projenin, iki ülke ticari ilişkilerine olumlu katkı sağlayacağını kaydetti.

Modernizasyon için 40 milyon yeni lira harcanacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından modernizasyonu yapılacak Sarp Sınır Kapısı'nın temeli, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Gürcistan Maliye Bakanı Nika Gilavri tarafından atıldı. Kapı inşaatının 40 milyon 747 bin YTL'ye mal olması ve 12 ayda tamamlanması planlanıyor. Yap-işlet-devret modeliyle modernizasyonu yapılacak sınır kapısının işletme süresi ise 20 yıl olarak belirlendi. Uygulama projelerine göre toplam 32 bin 637 metrekare açık alana sahip olacak kapı, 11 yapı grubundan ve 8 bin 299 metrekarelik kapalı alandan oluşacak. Kapının Türkiye'ye giriş tarafında 1 otobüs-otomobil peronu ve 2 TIR peronu, Türkiye'den çıkış tarafında ise 1 otobüs-otomobil peronu ile 2 TIR peronu olmak üzere, 3 giriş ve 3 çıkış peronuna sahip olacak. Modernizasyonun ardından kartlı geçiş imkanı, kapalı devre kamera sistemi başta olmak üzere fast-food ve free shop imkanı da sağlayacak. Tesisler iki ülke arasındaki ticaretin artırılmasının yanı sıra geçiş işlemlerinde bürokrasinin azaltılmasına katkıda bulunacak.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı