Sarp Sınır Kapısı'nda 40 TIR'a izin çıkmadı

Artvin Valisi Kemal Kılıç, "Rusya krizinden bugüne kadar Sarp Sınır Kapısı'ndan 40'a yakın TIR'ımızın girişine müsaade edilmedi. 9-10 civarında TIR Türkiye'ye dönüş yaptı" dedi.

Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Batum'da düzenlenen '5. Uluslararası Batum Yapı İnşaat ve Teknolojileri Fuarı'nın açılışına Artvin Valisi Kemal Kılıç, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ve Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan ile Türk ve Gürcü iş adamları katıldı. Fuarın açılış töreninin ardından Cuma Namazı için Batum Orta Camii'ne geçen Vali Kılıç, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıç, Rusya krizinin ardından Türkiye'nin Orta Asya'ya açılan kapısı niteliğindeki Sarp Sınır Kapısı ve bölgedeki diğer gümrüklerde yaşanan yoğunluğa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"SARP SINIR KAPISI'NI GÜNLÜK 18 BİN KİŞİ KULLANIYOR"

Artvin Valisi Kemal Kılıç, "Bizim Kafkaslar'a açılan bir sınır kapımız var, Sarp Sınır Kapısı. Günlük yaklaşık 18 bin kişiye ev sahipliği yapıyor burası. Yaklaşık rakam olarak 9 bin giriş, 9 bin çıkış. Yılda bu 6.5 milyon kişiye tekabül ediyor" dedi.

Sarp'ın Türkiye kara hudut kapıları arasında ilk sırada yer aldığını belirten Kılıç, "Gürcistan ile aramızdaki en büyük dostluk köprüsünü oluşturan bir alan. Aynı zamanda bizim akrabalık ilişkilerimizin yoğun olduğu bir ülke Gürcistan ve özellikle Acara Özerk Yönetimi. Borçka ile Şavşat ilçemizle sınırları paylaşmaktayız ve birçok vatandaşımızın Acara Özerk Yönetimi'ndekilerle bir akrabalık bağı da söz konusu" ifadelerini kullandı.

"GÜRCİSTAN'IN MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜMÜZÜN ÇABALARINA İHTİYACI VAR"

Türk müteahhitlik sektörünün dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını dile getiren Kılıç, Acara Özerk Yönetimi'nin başkenti Batum'da 400'e yakın Türk firmasının faaliyet gösterdiğini belirtti. Kılıç, Batum'da konaklamadan turizme ve inşaat sektörüne kadar birçok alanda Türk firmalarının faaliyet gösterdiğini ifade ederek, Gürcistan'da en çok yatırım yapan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu vurguladı. Türk iş adamlarının Batum'a 3.5 milyar dolar değerinde yatırım yaptığını anlatan Kılıç, 200'e yakın projenin ise devam ettiğini kaydetti.

"Bizim Gürcistan'la dostluk köprüsünü hiçbir zaman yok etmememiz gerekir" diyen Kılıç, "Gürcistan gelişmekte olan ülkelerden birisi ve müteahhitlik sektörümüzün çabalarına büyük oranda ihtiyacı var. Karşılıklı olarak hem ithalat hem de ihracat anlamında ilişkilerimiz bulunuyor. Arzumuz, bu ilişkileri geliştirmek" değerlendirmesinde bulundu.

"SARP SINIR KAPISI'NDA YOĞUNLUKTAN KAYNAKLI SIKINTILAR YAŞAMAKTAYIZ"

İki ülke arasındaki ticari ilişkilere değinen Kılıç, özellikle lojistik sektöründe yoğun bir işbirliği yapıldığını söyledi. Kılıç, "TIR trafiği olsun, otobüs trafiği olsun yoğun bir şekilde hareketlilik olursa tabii ki zaman zaman Sarp Sınır Kapımızda bu yoğunluktan kaynaklı sıkıntılar da yaşamaktayız. Ama biz Sarp Mülki İdare Amirliği hem de Batum'daki karşıtlarımız olarak bu ilişkileri sıcak tutarak çözme yolunu tercih etmekteyiz. Bunda da ciddi oranda başarılı olduğumuzu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

"RUSYA KRİZİNİN ARDINDAN 40'A YAKIN TIRIMIZIN SARP SINIR KAPISI'NDAN GİRİŞİNE MÜSAADE EDİLMEDİ"

Bir gazetecinin "Rusya krizinin ardından Gürcistan üzerindeki sınır kapılarına yönelik özel bir önlem söz konusu mu? Herhangi bir problem yaşanıyor mu?" sorusu üzerine Kılıç, "Yoğun olarak kullandığımız Gürcistan'ın Kazbeki Sınır Kapısı'nı bizim Türk ihracatçı ve ithalatçı olan lojistik sektörü kullanıyor. Krizden bugüne kadar yaklaşık rakamları da paylaşabilirim, 40'a yakın TIR'ımızın girişine müsaade edilmedi. Bunun bir kısmı yani 9-10 civarında TIR Türkiye'ye dönüş yaptı, Sarp Sınır Kapısı'ndan. Ama bizim şuanki durumumuz çok etkilediğini söyleyemem çünkü biz Azerbaycan üzerinden hem ro-ro taşımacılığıyla hem de diğer yollarla bu sorunu büyük oranda çözdüğümüzü ifade edebilirim" yanıtını verdi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Lojistik sektörü derinleşen sorunlara çözüm bekliyor
UND, kadın profesyonel Tır sürücüsü adaylarını bekliyor
Lojistik konjonktürde maliyet ve insan kaynağı kalitesi öne çıkacak
Lojistik sektöründe kadın istihdam oranı yüzde 11,2’ye yükseldi
UND'den İran'a çağrı:Türk araçlarını zorlayan uygulamaları kaldırın!