Kolay imal edilebilen, düşük maliyetli ve kullanışlı gemi tasarımları’ ilkesiyle 2001 yılında üretimlerine başlayan SEFT, her geçen gün üretim çıtasını yukarılara taşıyor. Başarıdaki en önemli payı ‘aynı çekirdek kadroyla yürümeleri olarak’ açıklayan SEFT Gemi Tasarım Genel Müdürü Semih Zorlu, farklı tiplerde gemi tasarımına imza attıklarını, 2007 yılı sonunda belirledikleri yeni vizyonlarının ardından askeri gemi tasarımı konusunda da başarılı olabileceklerini gösterdiklerini ifade etti.
SEFT, İstanbul Denizcilik ile kurduğu stratejik işbirliği ile tasarımlarının ilk örneğini Romanya Polis Botları Projesinde verdi diyen Zorlu, “Bunu SEFT’in gerçek tasarım gücünü ortaya koyabilecek zorluk derecesinde olan; Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi (MOSHIP) ve Kurtarma ve Yedekleme Gemisi (KURYED) ve son olarak da SİSMİK Araştırma Gemisi projeleri izledi. Yardımcı Sınıf iki farklı tipte üç adet askeri gemi projesi, Tayland Kraliyet Donanması için tasarlanan bir adet Denizde İkmal Tankeri, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı SAR 33 Botları modernizasyon projesi SEFT’in şu anda yürütmekte olduğu askeri projelerin özeti” şeklinde konuştu.
Görüşmeler devam ediyor
Bunun yanı sıra Türkiye’nin ilk yerli tasarım ve üretim Sismik Araştırma Gemisi projesinin de çalışmalarının devam ettiğini söyleyen SEFT tasarım ekibi ise, “Yerli ve yabancı birçok müşteri ile yeni tasarımlar konusunda görüşmeler ve çalışmalar devam ediyor. SSM’in yerli savunma sanayini geliştirmeye yönelik MİLGEM ve Türk Tersanelerinin savunma sanayiine teşvik edilmesi hamlelerinin paralelinde; konsept tasarımdan ana tasarıma, detay ve imalat tasarımlarından ileri mühendislik hesaplarına ve gemi teorisel hesaplamalarına kadar tüm gemi mühendislik hizmetlerini tek çatı altında yapmak hedefiyle yola çıkan SEFT; 2007 ve 2009 yıllarını, bu hedefi gerçekleştirmek üzere hazırlık yapmakla geçirdi. SEFT’te şu anda yürütülmekte olan projeler belirlenen vizyonun doğruluğunu ve yapılan hazırlıkların bir bir meyvelerini verdiğini gösteriyor” ifadelerini kullandılar.
Bilgiye değer, teknolojiye yatırım
Bilginin, günümüzde başarının temel koşulu ve fark yaratan en önemli güç olduğunu söyleyen ekip üyeleri, “Firmamız gemi mühendisliği konusunda uluslararası düzeyde yazılım ve donanım altyapısına sahip. Bilgi ve teknolojinin firma geleceği için çok önemli. Kazandığımız bilgi birikimi ve tecrübelerle uluslararası bir oyuncu haline gelmek istiyoruz. Gelecek için de önemli hedeflerimiz var. Sadece Ar-Ge çalışmaları yapmak üzere yeni bir bölüm oluşturduk. Tamamen özgün tasarımlar elde etmek için dizayn ve analiz çalışmalarını sürdüren bu ekibin hedefi ‘fark yaratan tasarımlar’ ortaya koymak. SEFT Gemi Tasarım, ulusal pazarda konumunu güçlendirerek geliştirmek, uluslararası pazarda sağlam bir şekilde yer alabilmek için bu konuya çok önem veriyor.Gün geçtikçe doğru adımlarla büyüyen SEFT Gemi Tasarım, GOSB Teknopark Şubesi’nin kuruluşunu gerçekleştirdi. Bu dönemde kadrosunu büyütmeye başlayan SEFT, bugün tamamı vasıflı doktor, yüksek mühendis, mühendis ve uzman teknik personelden oluşan 50 kişilik kadro ile çalışmalarını yürütmekte. 2014 yılı sonunda hedef 80 kişinin üzerinde bir istihdam” şeklinde konuştular.
Tam entegre gemi tasarımı
Konsept tasarımdan detay tasarıma kadar her aşamada çok önemli tecrübeler edinmiş bir kadroları olduğunun altını çizen Seft’in deneyimli kadrosu, “Kolay imal edilebilen, düşük maliyetli ve kullanışlı tasarımlar üretebilmek ana hedefimiz. SEFT bu tasarım hedefinin yanı sıra, sistem entegrasyonundan sisteme ait tüm ekipmanların tanımlanmasına kadar detaya girerek proje ile ilgili tüm alanlarda hizmet sunabilecek kapasitede. Tasarım, üretim ve sistem entegrasyonu uyum içinde yürütülmesi gereken süreçler, projenin başarısı için bu uyumun sağlanması çok önemli. Tecrübeleri ve birikimleri ile bu uyumun başarıyla SEFT çatısı altında sağlayabiliyoruz” ifadelerini kullandılar.
Cengiz TEPEBAŞ-LOJİPORT