Kısaca; Bir firmanın deposundan alınan ürünlerin aynı gün içerisin de alıcısına teslim edilmesi işlemine direkt (sıcak) dağıtım denir. Firma ürünleri ister kendi fabrika veya deposundan isterse bir lojistik şirketinin deposundan sevk edebilmektedir. Genellikle siparişler bir gün önceden alınarak ertesi günün araç, miktar, ds/kg ve rout planı yapılarak ürünlerin sevke hazır hale getirilmesi sağlanır. Çıkış yerinden ürünleri alan araç belirlenen rout planı çerçevesinde teslimatlarını aynı gün içinde yaparak direkt (sıcak) dağıtım operasyonlarını tamamlar.
Üretici veya ithalatçı firmaların bu şekilde bir operasyon yapma planları var ise ve bu operasyonu kendi araçları ile değil de bir lojistik şirketi üzerinden yapmak istiyorlarsa maliyetlerini düşürmek ve uygun fiyat almak adına bazı çalışmalar yapabilirler.
Şöyle ki;
Eğer firma sadece kendi ürünleri için bir operasyon istiyorsa o zaman kendisine; lojistik şirketi tarafından günlük araç bedeli, günlük km bedeli, günlük ds/kg bedeli vb. şekillerde bir fiyat tablosu çıkacaktır. Lakin firmanın operasyonları günlük birkaç aracı dolduracak şekilde değilse işte o zaman gönderi yapacağı yerlerin routları üzerinde başka firmalarında ürünlerini de teslim eden lojistik firmaları ile görüşmeleri faydalı olacaktır.
Diyelim ki; birçok firmanın direkt dağıtım operasyonlarını yapan bir lojistik firması var. Bu firma zaten sizin planladığınız teslim noktalarına veya yakınlarına uğruyor, ürün teslimi yapıyor. İşte bu durumda sizinde o bölgelere yapacağız gönderiler o lojistik şirketi için çok ekstra bir maliyet oluşturmayacaktır. Lojistik şirketi küçük bir kar marjı ile sizinde ürünlerinizin teslimatını yapacaktır. Çünkü lojistik firması o teslim noktalarına, diğer firmaları için zaten her gün uğruyordur.
Bu durum 3 TL’ye yaptıracağınız işi 1 TL’ye yaptırmanızı sağlayacaktır.
Eğer firmanın gönderileri çok yoğunsa lojistik şirketleri burada firma için en uygun aracı ve kasa tipini belirler. Seçilen her araç tipi için ihtiyaç duyulan araç adetleri, uğrama noktaları, uğrama periyotları, araçlara yüklenecek ds/kg değerleri, şoför kurye yeterli mi? Yoksa şoförün yanına bir kurye dâhil edilmeli mi? Gibi detaylar göz önüne alınarak aksiyon belirlenir. Belirlenen adetlerde araçlar sadece firmanın sevkiyatlarını gerçekleştirmek için tahsis edilir. Tahsis edilen araçlar araç takip sistemleri ile takip edilir ve müşterilere raporlanır. Sefer görev formları ile uğranan her nokta raporlanır. Firma asıl işine ve satışa odaklanırken araç ile ilgili tüm bakım, onarım, zamanında teslimat, raporlama gibi konular ile uzman bir ekip ilgilenir.
Avantajları;