Şehirlerarası seyahatte zorunlu taşımacılık sigortası kalktı

Şehirlerarası yolcu taşıyan araçların zorunlu taşımacılık sorumluluk sigortasına torba yasayla son verildi. Artık bu sigortalar da trafik sigortasına dahil olacak. Böylece eskiden iki ayrı sigorta ödeyen araçlar iki katı trafik sigortası ödemek zorunda.

TORBA yasanın yayınlanması ile şehirlerarası yolcu taşıyan araçların zorunlu yaptırdığı karayolu taşımacılık sorumluluk sigortası kalktı. Bundan sonra şehirlerarası seyahat eden yolcuların uğrayacakları zararlar, trafik sigortasından karşılanacak.

Böylece, son dönemde çokça tartışılan, ‘trafik ile kasko birleşsin’ önerisi gündemden düşerken, trafik sigortasındaki tartışma da yeni bir boyut kazandı. Peki, neden, kaldırıldı? Anlatayım, ama önce bilmeyenler için karayolu taşımacılık sigortasından kısaca bahsedeyim.

Otobüsünden minibüsüne, taksisine; belediyesinden özel şirketine kadar şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan tüm araçlar, trafik sigortasının yanı sıra bir de olası kazada yolcuların uğrayacakları bedeni zararlara karşı karayolu taşımacılık sigortasını yaptırmak zorunda. Daha açık şöyle anlatayım: Şehirlerarası yolda otobüs sürücüsü kendi kusurundan dolayı kazaya karışır ve bu kazada da yolcular zarar görürse; ölenlerin yakınlarına vefat tazminatı, sakat kalanların kendisine sakatlık tazminatı bu sigortadan ödeniyor. Eğer, sigortanın teminat limitleri tüm tazminatı ödemeye yetmezse, üzeri trafik sigortasından karşılanıyor. İşte, zorunlu olan taşımacılık sigortası, torba yasanın çıkması ile son buldu.

 NEDEN KALKTI?

Gelelim, neden kaldırıldığına. Malum, trafik primlerindeki artış bir süredir ciddi tartışma konusu. Önce, ticari araçların primlerine sınırlama getirildi ama çözüm olmadı. Ardından trafik ile kaskonun birleştirilmesi önerildi, bu da itibar görmeyince; yolcu taşıyan araçların hem trafik hem de taşıma sigortasını zorunlu yaptırıp, iki sigortaya da prim ödemelerinin önüne geçmek için taşıma sigortası uygulamasına son verildi. Peki, beklendiği gibi primler düşer mi? Sigortası yasa ile kaldırıldı ama zararlar trafik sigortasından ödenecek. Aslında iki sigorta birleştirildi. Daha açık şöyle anlatayım: Düne kadar otobüsler, trafik sigortasına ortalama bin 700 lira, taşımacılık sigortasına da 500 lira olmak üzere iki sigortaya 2 bin 200 lira prim ödüyorlardı. Sigorta şirketleri ise sadece 2015’te trafik sigortasından 5 milyar TL, karayolu taşımacılık sigortasından da 150 milyon TL, toplam 5 milyar 150 milyon TL tazminat ödedi.

TRAFİĞİN FİYATI İKİ KATLAYACAK

İşte, sorun da burada. Yeni düzenleme ile beklenti şu: Otobüslerden iki sigorta karşılığında 2 bin 200 lira prim alan sigortacılar, şimdi trafikten bin 700 lira alacaklar, ama eskisi gibi tazminatın tamamını ödeyecekler. Ne mi demek istiyorum? Zorunlu sigortadan biri kalktığından, hasarlar da artık trafik sigortasından karşılanacağından; sigortacılar, bunu primlere yansıtacaktır. Yani, torba yasa ile trafikte fiyat indirimi bekleyen, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan araçlar, yarından itibaren trafik sigortasına iki sigorta bedeli birden ödeyecekler. Daha doğrusu dün de iki sigortaya prim ödüyorlardı, bundan sonra da ödemeye devam edecekler.

Noyan DOĞAN – HÜRRİYET

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yolcu Taşımacılığı Haberleri

Korku filmi gibi: Sürücüsüz metro 5 durağı pas geçti
Pegasus'tan ucuz bilet kampanyası
Pegasus, 9 ayda 28 milyon yolcu ağırladı
İstanbul toplu taşıma sisteminde Türkiye Kart'a geçiliyor
Bursa, Balıkesir, Manisa'ya otobüs bileti bulmak zorlaşacak