Sektör, satın almalarla büyüyecek

Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, önümüzdeki günlerde sektördeki satın almaların ve şirket birleşmelerinin artabileceğine dikkat çekti.

Araştırma firmaları tarafından yapılan çalışmalara göre Türkiye’de lojistik sektörünün toplam büyüklüğünün yaklaşık 300 milyar lira olduğunu söyleyen Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, 3PL hizmeti sunan lojistik firmalarının bu pazardan aldığı payın yaklaşık 24 milyar lira olduğunu belirtti. Türkiye’nin genel ekonomik durumu ile lojistik sektörünün büyüme oranları birlikte incelendiğinde, lojistik sektörünün genel ekonomiden daha hızlı büyüdüğüne dikkat çeken Küçükertan, sektörün genel durumunu değerlendirdi. Sektörün büyümesine engel teşkil eden bir takım etkenler bulunduğunu dile getiren Küçükertan, “Dünya Bankası Küresel Lojistik Performans Endeksi’nin 2014 yılı sonuçlarında ülkemiz 160 ülke arasından 30’uncu sırada bulunmaktadır. Ancak Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyüme ivmesine sahip olan Türk lojistik sektörünün büyümesine engel bir takım etkenler de bulunmaktadır. Karayolu taşımacılığı kapsamında Gümrük Yönetmeliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği sisteminde yapılan değişikler halen netleşememiştir. Bunun dışında altyapı eksikliklerinden kaynaklanan verimsizlikler, hukuki altyapı eksiklikleri, mevzuatların getirdiği bürokratik engeller, lojistik konusunda eğitimli işgücünün azlığı ve teknolojinin yeterince etkin kullanılamaması, geçiş belgesi, kota ve vize sorunları ile yüksek otoyol vergilerinin varlığı lojistik hizmeti sunan şirketlerin işini zorlaştırmaktadır” diye konuştu.

LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE SATIN ALMALAR ARTACAK
Türkiye’de lojistik sektörünün, son dönemlerde komşu ülkelerdeki politik ve ekonomik gelişmelerden, dış ticaret hacmindeki dalgalanmalardan, döviz kurundaki artıştan, gümrük yönetmeliklerindeki değişikliklerden ve seçimlerin yarattığı ekonomik belirsizliklerden önemli düzeyde etkilendiğini hatırlatan Küçükertan, “Tüm bu etkilerin normalleşme sürecine gireceği beklentisiyle önümüzdeki dönemlerde firmaların dış kaynak kullanım oranlarını artıracağını ve lojistiğin rekabet avantajı yaratmadaki rolünün anlaşılmasıyla sektörde büyümenin devam edeceği düşünülmektedir. Diğer taraftan sektörde özellikle yabancı lojistik firmalarının katalizörlüğünde satın almaların artacağı da öngörülmektedir” dedi.

OMSAN, 2015’TE MÜŞTERİ PORTFÖYÜNÜ GENİŞLETEREK BÜYÜDÜ
Omsan Lojistik’in, 2015 yılının ilk 9 ayı itibariyle her biri sektöründe öncü olan önemli firmaları müşteri portföyüne eklediğini ifade eden Küçükertan, bu alandaki büyümelerini sürdürdüklerini kaydetti. Küçükertan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Omsan, Yıldız Holding bünyesinde faaliyet gösteren ve Türkiye’nin en yüksek yağ işleme kapasitesine sahip firması olan Besler’in likit ve margarin ürünleri için serbest depolama, elleçleme, katma değerli hizmetler ve dağıtım hizmetleri sunmaya başlamıştır. Besler’in İstanbul Anadolu Yakası Pendik Tesisleri’nde bulunan toplam 3 deposunda yerinde yönetim modeliyle hizmet veren Omsan, depolarda stoklanan ürünlerin tüm Türkiye dağıtımını da gerçekleştirmektedir. Omsan yine bu zaman dilimi içerisinde çimento sektörünün öncü firmalarından Denizli Çimento’yu müşteri portföyüne eklemiştir. Faaliyetleri kapsamında demiryolu taşımacılığının oranını artırmayı önemli bir hedef olarak belirleyen Omsan; Denizli Çimento’nun Kütahya Tunçbilek’ten, TCDD’nin Denizli Kaklık İstasyonu’na yapılan kömür taşımalarını ve yine Denizli Çimento Fabrikası’ndan İzmir Aliağa’ya yapılan dökme çimento taşımalarını demiryolu ile gerçekleştirmektedir. Bunun dışında Omsan, müşterisi olan Bosch’un ısıtma ve soğutma grubu ürünlerine ilave olarak, otomotiv yedek parça, el aletleri ve güvenlik ekipmanlarını kapsayan ürünleri için de serbest depolama, gümrüklü depolama, elleçleme ve diğer katma değerli hizmetlerini sunmaya başlamıştır.”

DOĞU AVRUPA’DA ŞİRKET SATIN ALMA PLANI
Omsan’ın, müşterilerinin değişen ihtiyaçlarına hızlı uyum sağlayabilmek için yeni depo yatırımları yapmayı ve mevcut depolarında kullanılan ekipmanları modernleştirmeyi hedeflediğini aktaran Küçükertan, şirketin 2016’da büyüme için nasıl bir yol izleyeceğini anlattı. Sürdürülebilir bir büyümeyi amaçladıklarını belirten Küçükertan, “Omsan denizyolu ve demiryolu taşımalarının portföyündeki ağırlığını artırmayı, gemi, lokomotif ve müşterilerinin sektörlerine özel vagon yatırımlarıyla intermodal taşımacılığın avantajlarını kullanarak, Anadolu’nun her köşesindeki müşterilerini Avrupa’nın tamamına en rekabetçi koşullarda ulaştırmayı hedeflemektedir. Yapılanma hedeflerini bölgesel dinamikleri göz önünde tutarak belirleyen Omsan, Malatya’da yeni bir bölge müdürlüğü kurmak amacıyla çalışmalarını hızla sürdürmektedir. Türkiye veya Orta ve Doğu Avrupa’da sinerji yaratılabilecek şirket satın alma ya da stratejik ortaklıklar kurulması hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.

Burak GÜNER - LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Bir türlü güncellenemeyen gümrük sistemi, milyon dolarlık kayıplar getirdi
Ticaret Bakanlığı ‘NCTS Faz 5’ krizine çözüm için harekete geçti
Capella Logistics, Fransa taşımalarını 2 yılda yüzde 200 artırdı
Mars Hava ve Deniz Kargo, iki fuara 339 Türk markasını taşıdı
Arkas Lojistik Grubu’nun yeni yatırımları 2025’de sahada olacak