Sektör temsilcilerinden lojistikte çıtayı yükseltebilecek öneriler

Lojistik sektörünün ihracata katkısı 40 milyar dolara ulaştı. Bu rakamı yükseltmeyi hedefleyen sektör temsilcileri; lojistik merkez sayısının artırılmasını, gümrüklerdeki kontrol sürelerinin kısaltılmasını, dijital dönüşümü ve yasal düzenlemeler öneriyor.

Lojistik sektörü, neredeyse tüm alanları derinden etkileyen sorunlarla karşı karşıya ve bu durum hem firmaları hem de tüketicileri mağdur ediyor. İstanbul Ticaret Odası Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi’nin düzenlediği çalışma toplantısında, sektörün yaşadığı güncel sorunlar ele alınarak çözüm önerileri değerlendirildi.

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantının moderatörlüğünü, Komite Başkan Yardımcısı Berna Akyıldız yürüttü. Toplantıya, İTO Meclis ve Komite Üyeleri, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yetkililer katıldı.

40 MİLYAR DOLARLIK KATKI

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, toplantının açılış konuşmasında, istişare toplantılarıyla kamu ve özel sektörü bir araya getirerek, sorunlara çözüm üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Atılgan, “Türkiye’de lojistik sektörü, çevremizdeki savaşlar ve uluslararası gelişmeler nedeniyle ciddi zorluklarla karşı karşıya. Buna rağmen lojistik sektörünün hizmet ihracatına katkısı 40 milyar dolar seviyesinde. Bu rakamı daha da yukarı çekmek için birlikte hareket etmemiz gerekiyor” dedi.

Salih Sami Atılgan, sektörde çıtayı yükseltecek önerileri ise şöyle sıraladı: “Lojistik merkezlerinin sayısının artırılması, gümrüklerdeki kontrol sürelerinin kısaltılması, dijital dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması ve Taşımacılık Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi.”

K3 BELGESİ İÇİN DÜZENLEME

İTO Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi Başkanı Ercan Karakurt ise sorunların çözümünde işbirliğinin önemine dikkat çekti. Karakurt, “Lojistik sektörü, ekonomik büyümenin ve ticaretin temel taşlarından biri. Ancak sektör olarak birçok yapısal ve operasyonel sorunla karşı karşıyayız. Sorunlarımızı çözebilirsek hem sektörümüzün hem de ülkemizin ekonomik potansiyelini daha verimli bir şekilde ortaya koyabiliriz. Özellikle K3 belgesine sahip firmalar olarak ciddi mağduriyet yaşıyoruz. Evden eve eşya taşıma hizmetinde araçlarımızı verimli kullanamıyoruz. Mevcut düzenlemeler nedeniyle dönüş yolunda K1 yetki belgesi gerektiren yükleri taşıyamıyoruz. Bu durum, araçlarımızın boş dönmesine ve ciddi bir kaynak israfına yol açıyor. Halbuki K3 yetki belgeli araçların dönüş yükü taşıyabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılırsahem işletme maliyetlerimiz düşer hem de sektördeki verimlilik artar” dedi.

BARIŞ CABACI – istanbulticaretgazetesi.com

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

“Suriye’deki huzur lojistiğe doping olacak”
Talay Logistics, yeni yıla Doğu Avrupa’ya yatırımla başladı
Türkiye-İran ticareti kapıda kaldı:1000 TIR sınırda bekliyor
"Yeni şekillenen Suriye'nin lojistik üssü Hatay olacak"
Eyüp Lojistik, “Yük Taksi”leri 3 günde Avrupa’da