RO-RO Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (RODER) İkinci Başkanı Erol Soylu, seçim sürecinin memnuniyet verici bir atmosferde gerçekleştiğini belirterek, seçim sonucundu seçmenlerin sağlanan istikrarın devamından yana tercih kullandığını kaydetti.
Erol Soylu, yeni kurulacak hükümetten; Karayolu Taşıma Kanunu, Yabancı Araçların Ülkemizden Yapmış Oldukları Taşımalar, AB Ülkeleri, Diğer Ülkeler Geçiş Belgeleri ve Schengen Vizeleri, Gümrük Kanunu ve Kısa Yol Deniz Taşımacılığı?nın geliştirilmesi konu başlıklarının ivedilikle ele alması gerektiğinin altını çizdi.
RODER cephesinin yeni hükümetten taşımacılık sektörüne ilişkin beklentileri konu başlıklarıyla şöyle:
Karayolu Taşıma Kanunu:
10.07.2003 tarihinde yüce meclisimizce kabul edilerek yürürlüğe konan 4925 sayılı karayolu Taşıma Kanunu ile ülkemizde Karayolu Taşımacılığı sektöründe yeni bir dönem başlamıştır. Bu Kanun ile birlikte, Taşımacılık sektörü içersinde yer alan ve faaliyet gösteren tüm işletmeler kayıt altına alınmış ve bu işletmelere faaliyet türlerine göre Lisans belgeleri verilmiştir. Ancak, Lisanslarını almadan veya Lisansı olmasına rağmen kendi faaliyet alanı dışında faaliyet gösteren firmaların Lisans alan firmalar arasında haksız rekabete yol açtıkları hepimizin malumudur.
Bu yönde yeni dönem de göreve gelecek hükümetimizin, Lisans alarak ve Lisanslarını faaliyet alanlarında kullanan firmalarımızın haklarının çiğnenmemesi açısından, ivedilikle denetim mekanizmalarını kurmaları ve bu denetimleri behemehal başlatmaları gerekmektedir.
Bilindiği üzere, ülkemizin dış ticaret hacmi giderek büyümekte ve özellikle ihracatımızın artışına paralel olarak, ülkemizden yabancı taşıtların üçüncü ülkelere yaptıkları taşımalar da artmaktadır.
İkili ve çoklu karayolu Anlaşmaları ve Protokoller ile ve verilen kotalar dahilinde bu ülkelerin araçları ile amacına uygun geçiş belgeleri ile yapılan taşımalar hariç olmak üzere, bu gibi taşımalar dışında amacına uygun olmayan Geçiş belgeleri ile yapılan yabancı araçların 3.ülke taşımaları, son derece sıkı bir şekilde denetime tabi tutulmalı ve bu tip teşebbüslerde bulunan yabancı araçlar ve firmaları cezalandırılmalıdır.
AB Ülkeleri, Diğer Ülkeler Geçiş Belgeleri ve Schengen Vizeleri:
Yeni kurulacak 60.ıncı hükümetimizle birlikte AB ile olan ilişkilerin yeni bir döneme gireceği ve görüşmelerin hızlandırılacağı hepimizin malumudur. Bu yeni dönemde, Karayolu Taşımacılık sektörümüzü yakından ilgilendirilen geçiş belgesi (kotalar) sorunun ivedilikle ele alınmasını ve eşyanın serbest dolaşımının sağlandığı ancak araçlarımızın serbest dolaşımına engel olan kotalar sorunun bir an önce Gümrük Birliği, GATT Anlaşması çerçevesinde çözüme ulaştırılmasını bekliyoruz. Bilindiği üzere geçiş belgesi kota sorunları AB üyesi olmayan diğer ülkeler (Rusya, Orta Asya Cumhuriyetleri, Sırbistan, Hırvatistan v.b.) ile de devam etmektedir. Bu ülkeler ile de bu sorunların giderilmesini temin edici bir üst Koordinasyon bakanlık ve bakan?ın tayin edilerek, ileride yapılacak toplantılara ülkemizin bu ülkeler ile olan makro ekonomik dengeleri gözetilerek sonuca ulaştırılması gerekmektedir.
Sürücülerimizin AB ülkeleri sınırları içersinde dolaşımını sağlayan Schengen Sürücü Vizelerinde yaşanan sorunlar hepimizin malumudur. Bu sorunların da üzerine yukarıda bahsettiğimiz şekilde gidilerek çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
Gümrük Kanunu:
Bilindiği üzere 4458 sayılı Gümrük kanunumuz ve bu kanuna istinaden çıkarılan Yönetmelik, Tebliğ ve Genelgelerin büyük bir bölümü, AB Gümrük Kanunu?na uyum sağlayan düzenlemelerdir. Hal böyle olmakla birlikte, uygulamada farklılıklar ortaya çıkmakta (örneğin Antrepolardan yapılan ihracat işlemleri, Transit sevkiyatların son gümrük idaresinden başlatılması v.b.) ve bu nedenle sevkiyatlar gecikmeli olarak yapılmakta, son derece yoğun olan Gümrüklerimizdeki işlem hacmi giderek artmaktadır. Yeni dönemde, bu sorunların ortadan kaldırılmasını temin edici ve daha sarih bir şekilde uygulamaya dönüştürülmesini sağlayan yasal düzenlemelere ivedilikle gereksinim duyulmaktadır.
Gümrüklerle olan ilişkilerimiz yakından ilgilendirilen bir başka konu da Fazla mesai sorunlarıdır. Bu konu hakkında öteden beri savunduğumuz gerek iç gerekse sınır kapılarında ve gerek ihracat gerekse ithalat işlemlerinde araç başına tek ve yeknesak bir fazla mesai ücreti uygulamasının yürürlüğe girmesi, yeni göreve gelecek hükümetimizden beklentilerimiz arasındadır.
Kısa Yol Deniz Taşımacılığının Geliştirilmesi:
Ülkemiz taşımacılık sektöründe karayolu?nun ağırlığı hepimizce malum olup, taşıma modları arasındaki bu dengesizlik, kara yollarımızın aşırı yıpranmasına, aşırı trafik yoğunluğuna ve hepsinden önemlisi, kazalara sebebiyet vermektedir. Oysa ülkemiz 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olup, denizyolu vasıtası ile araçlarımızın sevkiyatları (Ro- Ro taşımacılığı) pekâlâ mümkündür. Kısaca adına Kısa Yol Deniz taşımacılığı adını verdiğimiz bu sistemin ülkemizin belirli yörelerinde (bilhassa Marmara Denizinde) geliştirilmesi, bunun için uygun liman altyapısının oluşturulması yeni hükümetimizden beklediğimiz önemli bir husustur.
TAŞIMACILAR.COM