Bir aile şirketi olarak 1989 yılında kurulan ve 2007 yılında tüm iştiraklerini holding şemsiyesi altında toplayan Sertrans, 'uluslararası nakliye' kimliğinden 'lojistik'e geçiş yapıyor. Lojistik altyapısını güçlendirmek ve tüm tedarik zinciri hizmetlerini vermek adına çalışmalarına 1999 yılında start veren şirket, bu çalışmaların sonucu olarak Hadımköy'de 35 bin metrekarelik bir lojistik deposu kurdu. Yaklaşık 30 milyon euro'ya mal olan deponun 2008 Ekim ayı sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor.
"Çok uzun yıllar adımızın sonuna lojistik koymamak için direndik. Biz tüm tedarik zinciri yönetimi hizmetini vermeye hazır bir firmayız ve artık bu piyasada çok ciddi bir oyuncu olarak yerimizi alacağız" diyen
Sertrans Holding'in Genel Müdürü Nilgün Keleş, tedarik zincirini A'dan Z'ye yönetebilmek adına know how, İK, altyapı ve arazi yatırımı yaptıklarını belirtti. Hadımköy, Kıraç, Gebze Şekerpınar ve Samandıra'da arazi anlamında altyapı organizasyonlarını tamamladıklarını kaydeden Keleş, Hadımköy yatırımının 9 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. Hadımköy'deki deponun sadece tekstil firmalarına hizmet vereceğini açıklayan Keleş, "Yaklaşık bir yıldır iç dizaynı ile uğraşıyoruz. En doğru çözümleri üretebilmek için bütün yatırım detaylarını inceledik. Hem kendimi adımıza, hem sektör adına, hem müşteri adına iyi bir örnek oluşturmak istedik" dedi.
Şekerpınar'a 50 bin m2'lik ikinci depo
İkinci depo yatırımını yaklaşık 50 bin metrekare kapalı alan üzerine Şekerpınar'da yapacaklarını duyuran Keleş, yaklaşık 30-40 milyon euro'ya mal olmasını bekledikleri bu yatırımın da 2009 sonu, 2010 yılı başında faaliyete geçeceğini kaydetti. Şekerpınar'daki deponun endüstriyel lojistik hizmeti üreteceğini söyleyen Keleş, bu yatırımın şu an proje aşamasında olduğunu bildirdi. Keleş, "Şu anda tedarik zinciri yönetimi anlamında 25 bin metrekare kapalı alanda hizmet veriyoruz. 2010 yılı hedefimiz minimum 100 bin metrekare kapalı alanda lojistik hizmeti üretmek. Hadımköy'deki depo ile bunun yaklaşık 70 bin metrekaresi hayata geçmiş olacak. 100 bin metrekarenin üzerine çıkacağımızı tahmin ediyoruz" diye konuştu.
2008 sonunda profesyonel yönetime geçilecek
Şirketin dönüşüm sürecinde kurumsallaşma adına da önemli adımlar attıklarını dile getiren Nilgün Keleş, bu anlamda da insan kaynaklarına önemli yatırımlar yaptıklarını belirtti. Kurumsallaşma adına 2005 yılından bu yana hazırlık yaptıklarını ileten Keleş, 2008 sonunda profesyonel yönetime geçmeyi düşündüklerini açıkladı. Keleş, "Hiç bir şey tesadüfi değil. Profesyonel yönetime geçme kararını 2005 yılında aldık ve o günden bugüne altyapıyı hazırlıyoruz" dedi. 2005 yılında başlayan dönüşümün sonucu olarak geçen yıl tüm iştirakleri holding çatısı altında birleştirdiklerini de hatırlatan Keleş, şöyle devam etti: "En büyük hedefimiz 2015 yılından itibaren tüm yöneticilerin şirketin kendi içinden çıkmasını sağlamak. Kendi içimizden bir genel müdür çıkarmak ve üst düzey kadın yöneticileri görmek benim tutku ile bağlı olduğum hedefler."
Türk cumhuriyetlerinde şirket kuracağız
Sertrans olarak Akdeniz'e kıyısı olan Güney Avrupa ülkeleri ile Kuzey Afrika ülkelerine hizmet verdiklerini ifade eden Keleş, "En büyük özelliğimiz niş alanlarda büyüyen bir grup olmamız. Bulgaristan ve Romanya yatırımlarımız da niş alanlar stratejimizin bir parçası olarak geldi. Tekstil Türkiye'nin çok önemli bir ayağı ve bizim burada ciddi bir know how'ımız var. Biz 5 yıl önce bu sektörde Türkiye'ye alternatifler çıkabileceğini öngördük ve Bulgaristan'daki ilk şirketimizi kurduk" dedi. Türkiye'den Bulgaristan ve Romanya'ya, oralardan da Avrupa ülkelerine taşımacılık yaptıklarını kaydeden Keleş, Balkanlar'daki büyümenin ardından Türk cumhuriyetlerinde de yatırım düşündüklerini bildirdi. "Türk cumhuriyetlerinde çok ciddi araştırmalar yapıyoruz. Burası olmak istediğimiz çok önemli bir platform ama kendimiz mi yapacağız, yoksa yerel bir partnerle mi yapacağız karar vermiş değiliz" diyen Keleş, 2009 yılı içerisinde harekete geçeceklerini kaydetti.
Sektörün yüzde 95'i maliyetlerin farkında değil
Türkiye'de taşımacılık sektöründe yanlış bir rekabet politikasının izlendiğini söyleyen Keleş, "Sektörün yüzde 95'i daha maliyetlerinin farkında değil. Dolayısıyla maliyetlerini bilmeyen, İK'ya önem vermeyen, kurumsallaşmakla alakası olmayan bir sürü firma haksız rekabete neden oluyor. Firmalarının ömrünü 1-2 yıl uzatmak için sektörü 5-10 yıl geriye götürenler var. Maalesef derneğimiz de bu konuda çok aktif rol oynamıyor" diye konuştu. Sektöre yatırım yapan firmaların bu rekabet karşısında canının yandığını dile getiren Keleş, Ro-Ro'nun fiyat politikasının da firmaları sıkıntıya düşürdüğünü belirtti. Sektör derneklerinin bu noktada yeterince üretken olmadığından şikayet eden Keleş, "Sektör zor durumda ama sektörde birlik yok. Sektör dernekleri üretmeleri gerektiği kadar üretken değil" dedi.
"Üzgünüm ama bu sektörde kadınlar da var"
Türkiye'de kadının iş hayatına katılımının çok az olduğunu ve kadının kenara itilmiş durumda olduğunu söyleyen Nilgün Keleş, "Bu sektörde kadın olmak daha da zor. Sektörümüz erkeklerin egemen olduğu bir yapıya sahip. Dolayısıyla siz bir şey söylediğinizde 'baskın' karakter oluyorsunuz. Burası bir erkek dünyası kadınları kolay hazmedemiyor. Üzgünüm ama bu sektörde biz de varız" dedi.
"Nakliye filosunu büyütmeyeceğiz"
Sertrans'ta 200'ü şoför olmak üzere toplam 440 kişi çalıştığını açıklayan Nilgün Keleş, filolarında ise 220 adet özmal araç bulunduğunu aktardı. Uluslararası nakliye filosunu daha fazla büyütmek istemediklerini kaydeden Keleş, "Belli bir kalitede hizmet üretmek için bu sayı yeterli" dedi. Yurtiçi dağıtımı da taşeronlar aracılığıyla yaptıklarını ileten Keleş, demiryolu ayağında da çeşitli tiplerde 230 adet vagonları bulunduğunu belirtti.
Nurdoğan ASLAN - DÜNYA