SİGORTACILAR, trafik kazalarında tedavi giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) karşılamasına yönelik uygulamanın iptali için dava açtı. Bu yılın Şubat ayında yürürlüğe giren Torba Yasa ile trafik kazası geçirenlerin tüm sağlık giderlerini SGK üstlenirken, sigorta şirketlerine de trafik sigortası primlerinden belli bir payı SGK’ya aktarma zorunluluğu getirildi. Böylece şirketlerin, trafik sigortasında kaynaklanan sağlık giderlerini karşılama sorumluluğu da son buldu. Hazine’nin, SGK’ya aktarılacak sigorta primlerine ilişkin yönetmeliği, Eylül ayında yayınlaması ile yeni uygulama başladı. Ancak SGK’nın, kaza geçirenlerin sağlık giderlerini Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile sınırlı tutması bir taraftan vatandaşları mağdur ederken, diğer taraftan da sigorta şirketlerini sıkıntıya soktu. Geçtiğimiz haftalarda ise Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), Torba Yasa’daki düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle uygulamanın iptali için dava açtı.
TSRŞB Genel Sekreteri Erhan Tunçay, Torba Yasa’nın, kaza geçirenlerin sağlık giderlerini SGK’nın karşılamasına yönelik uygulamanın idari düzenleme yetkisini Hazine Müsteşarlığı’na verdiğini belirterek, “Açmış olduğumuz dava, Hazine Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirilen idari işlemlere yöneliktir. Dava, Hazine Müsteşarlığı’na yönelik olup, Kanunda yer almayan ve trafik kazasında yaralanan kişileri mağdur edecek olan düzenlemelerin iptaline ilişkindir” dedi. Erhan Tunçay, Torba Yasa hazırlanırken yeni düzenlemenin yol açacağı mağduriyetleri TBMM komisyonlarında ısrarla dile getirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “O gün dile getirdiğimiz her husus, bugün ortaya çıktı ve vatandaş nezdinde ciddi bir mağduriyet yarattı. Sigorta sektörü bu olaydan son derece olumsuz yönde etkilendi. Elinde poliçesi olan sigortalı, trafik kazasında kusurlu olarak yaraladığında; yaraladığı kişi tedavisi için harcamış olduğu tutarı ya tam olarak SGK’dan alamıyor ya da istediği tedaviyi, istediği yerde olamıyor.”
Uygulama Anayasa’ya aykırı
Bu mağduriyetlerin yaşanmasının sigorta şirketlerini de olumsuz yönde etkilediğine, davalarla karşı karşıya bıraktığına değinen Erhan Tunçay, “Bu olumsuzluklara yol açan düzenlemenin iptaline ilişkin Danıştay’da dava açtık ve ayrıca kanun hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğunu da dilekçemize ekledik” dedi.
SGK, 25 bin liralık sağlık gideri için 2 bin lira ödüyor
TSRŞB Genel Sekreteri Erhan Tunçay, SGK’nın, kaza geçirenlerin sağlık giderlerini SUT fiyatları üzerinden yapmasının ciddi sıkıntı yarattığını belirterek, şunları söyledi: “Kusuru olmaksızın trafik kazasında yaralanan bir kişi, kamu-özel ayrımı olmaksızın istediği hastanede acil tedavi görebilir. Ama mesela acil sonrası özel hastanede tedavi olan bir kişi 25 bin TL masraf yapıyor ancak SGK, SUT fiyatı uyguladığında kendisine 2 bin TL ödüyor. Kişi sigortacılara dava açıyor.”
HÜRRİYET