New York'ta bugün başlayacak ve kendi alanında bir çığır açma potansiyeli olan işkence ile adam öldürme davasında Royal Dutch Shell firmasının tarihindeki en karanlık dönemlerden biri gündeme gelecek. 1995 yılında Nijeryalı bir çevre eylemcisinin asılarak öldürülmesinde suç ortaklığında bulunmakla itham edilen Shell ile ilgili çıkacak sonuç diğer dünya firmaları için de örnek niteliğinde olacak. Nijeryalı çevre eylemcisi Ken Saro- Wiwa ülkesinin ekolojik yönden aşağılanmasına karşı çıkmış ve çevre eylemlerine katılmıştı.
ÜLKE KARIŞMIŞTI
1995 yılında askeri mahkemece yargılanan ve kendisini savunma hakkı reddedilerek idam edilen Wiwa davasının ardında Shell'in olduğu gerekçesi ile ülke karışmış ve şirkete karşı protesto gösterileri düzenlenmişti. Mahkemede eylemcinin öldürülmesinde Shell firmasının da suç ortağı olduğu iddiası öne sürülürken şirket yönetimi Ken Saro-Wiwa'nın öldürülmesi olayıyla bir ilgisi olmadığını savunarak iddialara karşı çıkıyor. Dönemin İngiltere Başbakanı John Major, Wiwa'nın idamını "adlı cinayet" olarak yorumlamıştı.
ŞİRKETLERİN KÂBUSU OLDU
New York'ta başlanan davada öldürülen Ken Saro-Wiwa'nın oğlu Ken Wiwa ve kardeşi Owens Wiwa da hazır bulundu. Tüm dünyadaki şirket yönetimlerinin yakından izlediği bu dava, merkezi ya da faaliyetleri ABD'de olan uluslararası şirketlerin ülke dışında işlenen insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulup tutulamayacağının da bir göstergesi olacak.
SHELL İDDİAYI REDDEDİYOR
Mahkemede eylemcinin öldürülmesinde Shell firmasının da suç ortağı olduğu iddiası öne sürülürken, piyasada değeri bakımından Avrupa'nın en büyük petrol şirketi olan Shell yönetimi, Ken Saro-Wiwa'nın öldürülmesi olayıyla bir ilgisi olmadığını savunarak iddialara karşı çıkıyor. Dönemin İngiltere Başbakanı John Major, Wiwa'nın idamını "adlı cinayet" olarak yorumlamıştı.
YAZARIN OĞLU KEN WİWA DAVACI
Katledilen yazar ve televizyon yapımcısı Ken Saro - Wiwa ve 8 protestocunun infazı davasında Shell de suçlanırken, oğlu Ken Wiwa da davacılar arasında bulunuyor.
SABAH