Sıcak Hava Rulman Çeşitlerini Etkiler mi?

Rulman seçerken dikkat edilmesi gereken başlıca noktalardan biri ısıya karşı dayanıklı olmasıdır. Aksi halde yüksek sıcaklıklarda ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. Uygun ısı stabilizasyonuna sahip olmayan parçalar sıkıntı yaratacaktır.

Rulman seçerken dikkat edilmesi gereken başlıca noktalardan biri ısıya karşı dayanıklı olmasıdır. Aksi halde yüksek sıcaklıklarda ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. Uygun ısı stabilizasyonuna sahip olmayan parçalar sıkıntı yaratacaktır. Bunu önlemek adına tedarik edeceğiniz rulman çeşitleri mutlaka 150 dereceye yani yaklaşık 300 fahrenayt değerine kadar dayanıklı olmalıdır. Bundan daha fazla olan sıcaklıklar rulmanın etkinliğinin ve verimliliğinin düşmesine neden olur.

Rulman satın alırken rulmanlar için karşılaşılabilecek belirli potansiyel ısı sorunları vardır. İlave aşınma ve yırtılma, uygunsuz conta ya da kapaklar, genleşme, uygunsuz gres, dönüş hızlarının düşürülmesi, yumuşak metaller, sipariş miktarları gibi durumlar görülebilir. Isıl işlem uygulanmış olan rulmanların tedariki mümkün değildir. Aşırı sıcaklığa dayanıklı olan rulmanlar rulman standartları gereği sınırlı sayıda üretilir. Dolayısıyla ürün ararken yeterli miktarı ve özellikleri bulmak konusunda ekstra titiz davranmanız gerekebilir. Yanlış parça alımı ürünün kullanılacağı cihazda ekstra soruna yol açabilir.

Sıcak Hava Koşullarına Uygun Rulman Nasıl Seçilir?

Rulman çalışırken ortaya çıkan doğal sürtünme ısınmaya ve aşınmaya sebep olacaktır. Bunu minimum düzeyde tutmak amacıyla ısıya karşı stabilize edilmiş rulmanları seçmelisiniz. En uygun sıcaklık aralığını bulabilmek için aynı ebatta ve farklı özelliklerdeki rulmanları birbiriyle kıyaslayabilirsiniz. Rulman çeşitleri fazla olduğundan karşılaştırma yoluyla aradığınız ürünü daha kolay bulabilirsiniz.

Yüksek sıcaklıkta yapılan uygulamalarda düşük sertlikteki parçaları kullanmak, yüksek hızda daha fazla aşınmaya neden olacaktır. Bununla birlikte hem ısıya dayanıklı hem de uygun yük taşıma kapasitesine sahip rulmanları tercih etmek gerekir. Çalışma sıcaklığı arttıkça doğal yük desteği azalacaktır. Bu nedenle seçim yaparken ısı ve yük taşıma kapasitesi arasındaki dengeyi kurmak önemlidir. Büyük yüklerin karşılanması için 440 paslanmaz çelik rulmanlar da kullanılabilir.

Rulman Çeşitleri Nelerdir?

Türler arası karar verirken rulman toleranslarını ve standartlarını baz alarak araştırma yapmanızda fayda vardır. Tercih edebileceğiniz rulmanlar arasında temel olarak iğneli, makaralı ve bilyalı olmak üzere üç ana grup vardır. Aslında piyasada 300 bin çeşit rulman olmasına karşın bunların en çok kullanılanları piyasaya hakimdir.

Rulman çeşitleri arasından seçim yaparken;

  • kabul edilebilir ses düzeyi,
  • eksenel oynama miktarı,
  • boşluklu çalışma ölçüsü ve vibrasyon miktarı,
  • çalışma sıcaklığı,
  • sızdırmazlık elemanlarının dizaynı,
  • yağlama metodu,
  • yerleştirilecek hacim büyüklüğü,
  • şaft yatak yerleşim dizaynı,
  • beklenen ömür,
  • çalışma süresi ve sürekliliği,
  • devir sayısı,
  • eksenel ve radyal yük büyüklüğü

gibi özelliklere bakılır. Bu özelliklere göre en uygun seçimini yapmak için Akar Rulman ile iletişime geçebilirsiniz.

ADVERTORIAL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yan Sanayi Haberleri

“Koluman’ın soğutucu sistemi fark yaratacak”
İnci Akü, Akümgelsin Garaj Aktiviteleriyle Yolların Enerjisini Yeniliyor
İnci GS Yuasa'dan Yeni Nesil Redresör
Castrol Sanayi Buluşmaları’na Hız Kesmeden Devam
Adaptech teknolojisi ile yenilenen Maximus görücüye çıktı