Sigorta hasarlarına sıkı takip

1 Haziran 2011 tarihinde Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan yönetmelikle; sigorta suiistimali yapan kişiler nitelikli dolandırıcılıkla itham...

1 Haziran 2011 tarihinde Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan yönetmelikle; sigorta suiistimali yapan kişiler nitelikli dolandırıcılıkla itham edilecek. Yeni değişiklikle birlikte 8,7 milyar lirayı bulan hasar tespitlerinde haksız yere kasko ödemelerinin önüne geçilecek.

Türkiye'de sigorta suiistimalleri, sigorta şirketine sözleşme şartları çerçevesinde ödememesi gereken bir hasarı ödetmek amacıyla sigorta şirketine bilerek yanlış bilgi verilmesi şeklinde ortaya çıkıyor. Geçirdiği kaza sonrası aracını yaptıran bazı kişiler, hasarı miktarından fazla gösteriyor. Suistimaller sadece araç sigortalarında değil, bedenî hasarlar da dâhil olmak üzere her tür sigorta alanında yapılıyor.

Yasal unsurların oluşması halinde sigorta suiistimalleri, Türk Ceza Kanunu'nun 'Nitelikli dolandırıcılık' başlıklı 158'inci maddesi kapsamında suç olarak değerlendiriliyor. Bu madde kapsamına giren eylemler, iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılıyor. Sigorta suiistimali şüphesi bulunan kişi ve kuruluşlara dönük alınan önlemler her geçen gün sıklaştırılıyor. Bu çerçevede Sigorta Bilgi Merkezi bünyesinde Sigorta Suiistimalleri Bilgi Sistemi (SİSBİS) veri tabanı kuruldu. 2010 yılının başında test çalışmalarına başlayan sistem yaygınlaştığında, sigorta şirketlerinin şüpheli durumları delilleri ile birlikte bu veri tabanına girilecek. Sigorta Bilgi Merkezi, bu veri tabanını sigorta şirketleriyle paylaşacak ve sigorta şirketlerini kandıran kişiler tespit edilecek. Sigorta Bilgi Merkezi bünyesinde organize suiistimal durumlarını ortaya çıkararak, delilleriyle birlikte Türk Ceza Kanunu'nun 158'inci maddesi kapsamında yargıya intikalini sağlayacak yeni bir yapılanmaya gidilecek. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ali Murat Dişçi, sigorta suiistimalleriyle ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Her yıl araçlar için ödenen hasar bedelinin yüzde 5-10'una denk gelen kısmının hayali kazalara verildiğini aktaran Dişçi, her yıl sigorta suiistimallerine 150 milyon lira ödendiğini söyledi.

Dişçi, araç sahiplerinin başvurduğu akıl almaz yöntemleri ise şöyle açıkladı: "Mezardaki kişiye poliçe düzenleyerek hasar alanlardan, eceliyle ölen kişiyi kazayla ölmüş gibi gösterip kaza tutanağı hazırlayarak para alanlara, 20-30 gün önce kaza yapmış araca yeni yapmış gibi poliçe düzenleyenlere kadar birçok suiistimalle karşılaşıyoruz. Kendi parmağını keserek sigorta şirketinden tazminat almaya çalışanlar bile oluyor." Birlik çatısı altında bulunan 64 sigorta şirketine gelen dosyalarda haksız ödemeleri önlemek için ince eleyip sık dokuduklarını kaydeden Genel Sekreter, "Dolandırıcılık, olmayan bir hasarı olmuş gibi göstermek. Olmuş hasarın maliyetini abartmak şeklinde iki tür temelde karşımıza çıkıyor. Bu kişiler 10 liralık hasar ödeyecekken 12 lira ödetmeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Abartılı tutanaklar tutulması üzerine şirketlerin incelemelerini artırdığını da belirten Ali Murat Dişçi, buna rağmen, tespit edemedikleri yüzlerce dosyanın bulunduğuna dikkat çekti. 

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Ek belgelerle Yunan, Macar, Rus ve Kazakistan yolu açıldı
Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak