Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, zorunlu trafik sigortası primlerine ilişkin halen Hazine Müsteşarlığı tarafından ilan edilen eski taban ve tavan fiyat uygulaması üzerinden poliçe kesildiğini belirterek, "Primler düşecek şoför ve nakliyeci esnafımız nefes alacaktı, ama maalesef esnafa kesilen poliçelerde bir iyileşme görmedik" ifadesini kullandı.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, "Primler düşecek şoför ve nakliyeci esnafımız nefes alacaktı, ama maalesef esnafa kesilen poliçelerde bir iyileşme görmedik" dedi.
Apaydın yaptığı açıklamada, zorunlu trafik sigortası primlerinde düşüş olmamasının şoför esnafını olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğini bildirdi.
Bu yıl nisan ayında kabul edilen yeni düzenlemenin ardından hiçbir sigorta şirketinin yeni fiyat ilan etmediğine dikkati çeken Apaydın, şunları kaydetti:
"Halen Hazine Müsteşarlığı tarafından ilan edilen eski taban ve tavan fiyat uygulaması üzerinden poliçe kesiliyor. Beklentilerimizin karşılığını alamadık. Trafik sigortasında bölgesel olarak aynı primin ödenmesinde haksızlık var. Aslında zorunlu trafik sigortaları her ile göre ayrı olmalı veya büyükşehirlerle metropol şehirler ve küçük şehirler arasında mutlaka bir fark olmalı. Hatta araç bazında bile ayrı prim belirlenmesinde fayda vardır. Ankara ile 150 kilometre uzaklıktaki ilçesi Şereflikoçhisar'daki taksicinin aynı primi ödemesi beklenemez ya da İstanbul'daki bir taksiciyle Şile'deki bir taksici aynı parayı kazanamaz. Zaten herşeye para yetiştirmeye çalışan şoför esnafı için adil bir yol bulunması gerekiyor. Yetkililerimizden araç bazında ve bölgesel olarak taban/tavan prim fiyatı belirlemesini istiyoruz."
Trafik sigortasında indirim değil artış var
Aralık 2015'te ortalama 400 TL civarında olan bir poliçe bedeli 1 Haziran itibariyle 800 Türk Lirası'na yükseldi. Sadece otomobillerde ortalama fiyat 700 lirayı buldu. Sigorta şirketlerinin talebi doğrultusunda yapılan değişiklikleri içeren Kanun, nisanda yürürlüğe girmesine rağmen firmalar indirime yanaşmadığı gibi ilave zam yaptı. Hazine Müsteşarlığı'nın verilerine göre ortalama 800 lira olan fiyatın 500 TL'ye gerilemesi gerekiyor. Zorunlu trafik sigortasında 300 lira civarındaki indirimi sağlayacak tarife sistemi için Hazine'den Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in karar alması gerekiyor. Sigorta şirketlerinin mayıs ayında 700 lira olan ortalama fiyatı haziran başında 800 liraya yükselttiğine dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi Şimşek'in tarife ya da tavan fiyat kararını bir an önce vermesi gerektiğine dikkat çekiyor. Sigorta şirketlerinin “Bir araç 20 kere kaza yaptı, dosya başına maliyet arttı” gibi bahanelerle fiyat indirimine yanaşmadığı öğrenildi.TARİFE SİSTEMİ YA DA TAVANSigorta şirketlerinin göstermelik indirim yapabileceğinin altını çizen ekonomi yetkilisi, “Tarife ya da tavan fiyat kararı ne kadar geç verilirse o kadar vatandaşın zararına. 16.5 milyon taşıt sahibi var. Bunlar her yıl zorunlu trafik sigortası yaptırıyor. Yılbaşından bugüne kadar yüzde 100'e varan oranlarda sigorta şirketleri zam yaptı. Star'daki habere göre, zamlar devam ediyor. Bir an önce karar verilmeli. Geç karar verildiğinde zaten sigorta şirketleri yapacakları zammı yapmış olur. Sonrasında sınırlı bir indirime giderler” dedi. Hazine'nin elinde bu kapsamda iki yaptırım bulunuyor. Birincisi tavan fiyat uygulamasına gidilmesi ikincisi ise tarifelerin Hazine tarafından belirlenmesi. Tarife sistemi 2008 yılına kadar uygulanıyordu. Bu modelde kamu fiyatları şehirlere göre belirliyor. Örneğin bir otomobilin zorunlu trafik sigortası İstanbul'da 500 TL'ye yapılırken, bir başka şehirde 400 lira olarak belirlenebiliyor. Bu tarifelerde sadece düşük oranlı iskonto yapılabiliyor.ORTALAMA FİYAT 500 TL OLMALIHazine Müsteşarlığı verilerine göre zorunlu trafik sigortası bedelinin ortalama yaklaşık 500 TL olması gerekiyor. En kötü senaryoya göre bile ortalama fiyatın 600 Türk Lirası'nı bulmaması gerektiği hesaplanıyor. Ekonomi yönetimi nisan ayında yapılan Kanun değişikliğinin ardından yüzde 15-20 oranında poliçe başı indirim beklemişti. Ancak sigorta şirketleri indirim yerine zam yaptı.
Türkiye'deki yaklaşık 20 milyon 250 bin taşıtın yüzde 10'unun ticari araç olduğunu belirten Apaydın, yeni düzenlemeyle sigorta şirketlerinin kime, ne ödeyeceğini bilebildiklerini, trafik sigortasından sağlık giderlerinin karşılanmayacağını ve tedavi giderlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeneceğini hatırlattı.
Sigorta şirketlerinin tedavi sonrası sakatlık durumunda devreye gireceğine işaret eden Apaydın, "Düzenlemelerin hepsi şirketlerin lehine. Primlerin yüksek olmasına gerekçe gösterdikleri konulardı hepsi. Primler düşecek şoför ve nakliyeci esnafımız nefes alacaktı, ama maalesef esnafa kesilen poliçelerde bir iyileşme görmedik." ifadesini kullandı.
LOJİPORT