Sigortacılar da kelle koltukta çalışıyor

Sigorta eksperleri olayların yaşandığı illere gidemeyince hasar tespit işlemleri durdu. Eksperler, “Kelle koltukta gidiyoruz. Bazı illerde plaka değiştiriyoruz, askeri araçların peşine takılıyoruz" diyor.

TERÖR örgütü PKK’nın, Doğu ve Güneydoğu’da yarattığı terör ortamı sigortayı da vurdu. Bölgeden hasar ihbarı yağarken, eksperler hasar tespitine gidemiyor, işlemler yapılamıyor, hasarların ödenmesinde zorluk yaşanıyor.

Terör olaylarının yaşandığı bölgede bugüne kadar ağırlıklı tır, kamyon ve iş makinesiolmak üzere 100’lerce araç yakıldı, bazı işyerleri de hasar gördü. Araçların çoğunun sigortalı olması nedeniyle de nakliye ve inşaat firmalarından sigorta şirketlerine hasar talebi yağmaya başladı. Sorun, hasarı tespit edecek sigorta eksperlerinin, çatışmaların yaşandığı il ve ilçelere gidememeleri.

CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK
Doğu ve Güneydoğu’da hasar tespit işlemleri Van, Urfa, Diyarbakır illeri üzerinden yapılıyor. Bu illerdeki sigorta eksperleri kimi zaman günü birlik kimi zaman da iki-üç günlüğüne diğer illere giderek, hasar tespiti yapıyor. Son dönemde artan terör olayları ve çatışmalar nedeniyle de eksperler bir süredir hasar tespitinde bulunamıyor.

Terör bölgesinden araç, iş makinesi ve iş yeri hasarlarının ağırlıklı olduğunu belirten eksperler, “Can güvenliğimiz olmadığı için hasara gidemiyoruz. Yola çıksak da kelle koltukta gidiyoruz, korkuyoruz. Yollar, yanmış ama hasar tespiti yapılamamış araçlarla dolu” diyor.

PKK’LILAR KİMLİK SORUYOR
Eksperler, son günlerde özellikle Iğdır, Hakkari, Diyarbakır, Cizre ve Van’a ulaşmakta zorluk çektiklerini, hatta çoğu ilçeye ulaşamadıklarını ifade ederek, şunları söylüyor: “Bazı yollar zaten trafiğe kapalı. Askerler, ‘can güvenliğinizi sağlayamayız’ diyerek, geçmemize izin vermiyor. Ya geri dönüyoruz ya da bekliyoruz. Hasar ihbarı aldığımızda, ‘çatışma var mı, yok mu’ diye telefonla arıyoruz. Yoksa yola çıkıyoruz. Bazen, 100-150 kilometre gidiyoruz, biz varana kadar çatışma çıkmış oluyor. Geri dönsek olmaz; beklesek, çatışmanın ne zaman biteceği belli değil. Tereddütte kalıyoruz. En büyük korkumuz da PKK’lılarla karşılaşıp, kimlik kontrolü yapmaları.” Acil durumlarda ise sigortalıların, hasarlı aracın resmini çekerek, gönderdiğini ve işlemlerin bu şekilde yürütüldüğünü vurgulayan eksperler, “Geçenlerde böyle bir olay yaşandı. Teröristler bir inşaatın iş makinelerinin neredeyse tamamını yakmışlar. Bir taraftan da işin yürümesi lazım. Sigorta şirketi ile anlaşıldı ve makinelerin resmi çekildi, hasar tespit edildi ve ödendi” şeklinde konuşuyor. Eksperler sorunun sadece araç ve işyerlerinde olmadığını, tarım sigortasında da yaşandığını da belirterek, bölgede ürünü zarar gören çiftçinin ve hayvanı ölen üreticinin zararının tespit edilemediğine dikkat çekiyor.

Yeni asfalt görürsek geçmiyoruz
TERÖR olaylarının yaşandığı illerde hasar tespiti yapamamaktan yakınan eksperler, başlarından geçenleri şöyle anlatıyor: “Bir ilden başka bir ile kelle koltukta gidiyoruz. Bakıyoruz, yol yeni asfaltlanmışsa geçmiyoruz, bekliyoruz ya da dönüyoruz. Veya da yolu kontrol eden askeri araçların geçmesini bekliyor, peşlerine takılıyoruz. Her virajı döndüğümüzde PKK’lılarla karşılaşmaktan korkuyor, özellikle de kimlik kontrolünden çekiniyoruz. Eksper kimliklerimizi ise saklıyoruz. Bazen de bir başka ile giderken aracın plakasını değiştirip, o ilin plakasını takıyoruz ki, sorun yaşamayalım. 

HÜRRİYET

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

DFDS, Avrupa’dan Mısır’a kolay ulaşımın yolunu açtı
Solmaz, eğitim üssüyle ürünleri daha etkili ticarileştirmeyi hedefliyor
"Atlas Lojistik Ödülleri, limanlarımızın tanıtımı için iyi bir fırsat"
Parsiyel Yük Nedir? Parsiyel Yük Taşımacılığı Hakkında
Japonya, şoför açığını 'konveyör bant' yolu ile aşma hedefinde