Piyasadaki mevcut araç takip ve filo yönetim sistemlerinin yetersiz hale geldiğini vurgulayan SOFT Bilgi İşlem Genel Müdürü Erdal Kılıç, araç takip sisteminin şirketin iş süreçleri ile entegre olmasının ön plana çıktığını kaydetti.
Yaklaşık 16 yıldır lojistik ve taşımacılık sektörüne bilgi teknolojisi çözümleri sunan SOFT Bilgi İşlem, stratejik iş ortağı Asbotek ile yeni geliştirdiği araç takip ve filo yönetim sistemi SOFTEAL ile müşterilerine alışılmışın dışında çözümler sunuyor. Sistemi benzerlerinden ayıran en önemli özellik ise farklı ihtiyaçlara göre programlanabiliyor olması.
Piyasadaki mevcut araç takip ve filo yönetim sistemlerinin günün ihtiyaçlarına cevap veremez hale geldiğini dile getiren SOFT Bilgi İşlem Genel Müdürü Erdal Kılıç, “Son dönemde izlenebilirlik taleplerinin artması ile birlikte müşterilerimiz de dağıtımını yaptıkları ürünlerin ve filolarının gerçek zamanlı izlenebilirliğini sağlayacak, kendi iş süreçleriyle entegre olabilecek çözümler talep etmeye başladı. Piyasadaki mevcut araç takip ve filo yönetim sistemleri yetersiz hale geldi. Şu anda piyasadaki çözümler araçları sadece takip etmeye ve temel ihtiyaçları gidermeye yönelik işlevlere sahip. Oysaki kurumsal filo yönetimi alanında beklentiler biraz daha farklı. Bir araç takip sisteminin şirketin iş süreçleri ile entegre olması ön plana çıktı” diye konuştu.
“Entegrasyonla verimliliği artırıyoruz”
SOFTEAL’i SOFT yazılımları ile entegre ederek müşterilerine oldukça yüksek verimlilik ve katma değer sağladıklarını vurgulayan Kılıç, SOFTEAL’in piyasadaki diğer çözümlerden önemli bir farkının da ihtiyaçları karşılayabilecek esnekliğe sahip olması olduğunu belirtti. Kılıç, “Buradaki bütün cihazları programlama imkânına sahibiz. En önemli ayırt edici özelliklerinden biri bu. Yani bu cihazın içindeki programları da biz yazabiliyoruz. İstediğimiz her şeyi değiştirebiliyoruz. Üzerinde sadece üretici firma tarafından bize tanınmış kısıtlı işlemleri yapmakla sınırlı değiliz. Bu sayede bu cihazlar müşteride yürüyen iş süreçleri yöneten Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) yazılımının bir uzantısı, bir terminali haline geliyor. Sürücü yurtiçi ya da yurtdışı dağıtım işlemini gerçekleştirirken toplanan verilerle, merkezdeki terminalden her şey izlenebilir oluyor. Biz aracın çalışmasını, dorsenin veya yakıt deposunun kapağının açılıp açılmadığını izleyebiliyor ya da frigorifik bir dorsenin içindeki farklı noktalardaki ısı değerlerini anlık ölçüp hem sürücü hem merkezin bu değerleri eş zamanlı olarak görmesini sağlıyoruz. Merkezden gerekirse müdahale edilebiliyor ve aynı zamanda bu veriler ERP sistemine kaydediliyor. Yükünü taşıtan firma da internet üzerinden bu bilgileri takip edebiliyor, aracın konumun durumunu ve eğer isteniyorsa ısı değerlerini görebiliyor” açıklamasında bulundu.
Aracın veri işletim sistemine bağlanabiliyor
Cihazın bir diğer özelliğinin de aracın kendi içindeki Canbus sistemine bağlanıyor olması olduğunu söyleyen Kılıç, “Bu bağlantı gerçekleştiğinde biz aracın km bilgisini, yakıt tüketimini, kullanım şeklini hızını vs. buna benzer kullanımla ilgili bilgilerini gerçek zamanlı merkeze iletebiliyoruz. Bu sayede araçların etkin ve verimli bir şekilde kullanıp kullanılmadığını takip edebiliyoruz. Bu da çok ciddi verimlilik ve tasarruf sağlıyor. Bizim SOFTTRANS® ve SOFTEAL yazılımları entegrasyonu ile sağlamaya çalıştığımız yüksek katma değer ve verimlilik” şeklinde konuştu.
2000’den fazla araç bu sistemi kullanıyor
Tanıtımını yeni yapmaya başlamalarına rağmen bir yıl önce piyasaya sürülen bu ürünün 50’ye yakın firma tarafından kullanıldığını ifade eden Kılıç, şu anda 2000’den fazla araçta bu cihazların kullanıldığını söyledi. 2011’in son çeyreğinde bu cihazı kullanan araç sayısının çok daha artacağını belirten Kılıç, Şu anda Türkiye merkezli firmalarla çalıştıklarını ancak yurtdışından firmalarla görüşmelerin sürdüğünü, özellikle Orta Asya ve Ortadoğu’dan yoğun talep olduğunu aktardı. Hedeflerinin kurumsal filo yönetimi pazarında bir numara olmak olduğunu söyleyen Kılıç, farklı ürün yelpazeleri olduğunun da altını çizdi. Kılıç, “Bu farklı ürün yelpazemiz arasında binek otomobili takipten römork takip sistemi ve konteyner takip sistemine kadar giden değişik çözümler de yer alıyor. Amacımız sadece TIR’ları takip etmek değil. Şu anda bir müşterimizle şarj gerektirmeden 6 ay boyunca konteynerleri takip edebilecek bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Müşterilerimizin çoğu SOFT yazılımlarını kullanıyor biz de bu entegrasyonu yapıyoruz. Dolayısıyla sağladığımız verimlilik çok yüksek oluyor. Bizim hedefimiz kurumsal projeler” diye konuştu.
Maliyet düşük, katma değer yüksek
Maliyet konusuna da değinen Kılıç, “Maliyetler son derece düşük. Ürünümüz şu anda piyasadaki pek çok çözümden daha düşük maliyette. Buna karşın sağladığı verimlilik ve katma değer son derece yüksek” dedi.
BUS&TRUCK