Japonya'nın ilk yerel lastik üreticisi Sumitomo, Türkiye'de 500 milyon dolarlık yatırımla araç lastiği üretecek. Çankırı’da kurulacak fabrika ile 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.
Japonya'nın önde gelen lastik üreticilerinden Sumitomo, Türkiye'de araç lastiği üretecek. 2013'te temeli atılacak ve iki yılda tamamlanması planlanan yatırımın 500 milyon dolara mal olması bekleniyor. Üretimin yüzde 80'ini ihraç edecek olan şirket, 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. Firma adres olarak Çankırı'yı seçtiği için 6. bölge teşviklerinden de faydalanacak.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı tanıklığında Japon Sumitomo Rubber İndustries Firması Başkan ve CEO’su Ikuji Ikeda, Abdülkadir Özcan AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan arasında yaklaşık 500 milyon dolar değerinde üretim tesisinin Çankırı’ya kurulması için protokol imzalandı.
TÜRKİYE GÜVEN VE İSTİKRAR ÜLKESİ
Protokolün imza töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Birleşmiş Milletler raporlarına göre, Türkiye'nin dünyada en fazla yatırım çeken ülkeler arasında 2010 yılında 29. sırada bulunduğunu, 2011'de ise 23. sıraya yükseldiğini aktardı. Yatırımın çok doğru zamanda yapıldığını, dünya ekonomisinin ciddi bir krizden geçtiği dönemde, yeni teşvik sisteminin açıklandığı bir ortamda bu yatırımın önemli olduğunu kaydeden Çağlayan, "Türkiye, dünyanın şu anda en güvenilir 13. yatırım yapılabilir ülkesi" dedi. Türkiye'yi ‘güven ve istikrar adası’ olarak tanımlayan Çağlayan, iki firmanın ortaklık kurarak yaptığı yatırımın, Çankırı'da OSB içinde yer aldığını, bu nedenle 6. bölge teşvikinden yararlanacağını aktardı.
GÜNLÜK 30 BİN LASTİK ÜRETECEK
2015 yılının Haziran ayında Çankırı'da üretime başlamayı planlayan firma, iki yıl içerisinde günlük 30 bin, 2017 yılına kadar ise 10 milyon adet lastik üretimi yapmayı hedefliyor. Japon firmaları arasında Türkiye'de yatırım için karar aşamasına gelenler ve fizibilite çalışmalarına devam edenler bulunduğu bilgisini veren Bakan Çağlayan, Tokyo Mitsubishi Bankası'nın da Türkiye'de yatırım planları olduğunu bildirdi. Çağlayan, Toyo Kohan firmasının da demir-çelik sektöründe Türkiye'de bir firma ile fizibilite aşamasında olduğunu açıkladı. Çağlayan, Japonya ekonomisinin şu anda içinde bulunduğu durgunluktan çıkış yolu olarak Türkiye ekonomisine kenetlenmeyi hedef olarak seçtiğini belirtti.
20 AYLIK GÖRÜŞME MARATONU YATIRIMLA SONUÇLANDI
Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı da Sumitomo Rubber’ı 20 aylık görüşmelerin sonunda yatırım için ikna ettiklerini belirterek, söz konusu yatırımın istihdam ve ihracata pozitif etki sağlayacağını ifade etti. Diğer Japon firmalarının da Türkiye'ye yakın ilgisinin olduğuna dikkat çeken Aycı, "Zamanı gelince onları da kamuoyuna duyuracağız" dedi.
TOYOTA VE HONDA'YA SATIŞ YAPACAK
Sumitomo Rubber Industries Başkan ve CEO'su Ikuji Ikeda ise Sumitomo Lastik Grubu olarak, gelişen Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya pazarlarında, 2011 ve 2020 seneleri arasında lastik satışlarında önemli bir büyüme kaydetmeyi öngördüklerini belirterek, "Lastiklerimizin hedef pazarlara ve Avrupa'ya konumuyla öne çıkan Türkiye'den tedarik edilmesinin, tedarik süresi ve nakliye maliyetleri açısından grubumuza büyük faydalar katacağına inanıyoruz" diye konuştu. Ikeda, yakın bir gelecekte Toyota ve Honda gibi firmalara da ürün teslimi gerçekleştirme düşüncesinde olduklarını bildirdi. Ikeda, Türkiye'ye Avrupa'dan gelen ithal lastiğin pazar payını almak istediklerini belirterek, "2023'te yüzde 10'luk pazar payı elde edersek mutlu olacağız” dedi.
IKEDA: ‘YÜZDE 95 KAPASİTE İLE ÇALIŞIYORUZ’
Sumitomo Rubber’ın gelişmekte olan pazarlara açılım amacıyla üretim ağını zenginleştirmeye devam edeceğini bildiren Ikeda, “Şirketimiz 2012 yılının ilk 6 ayındaki cirosunun yüzde 51’i yurt dışı operasyonlarından elde etti. Bunu, yakın zamanda tamamlayacağımız uzun vadeli yönetim planıyla daha da ileriye götüreceğiz. Yurt dışındaki talebin artışıyla beraber, şirketimiz yurt içi ve yurt dışı lastik üretiminde kapasite kullanımı 2010 yılından beri yüzde 95 seviyesinde tutuyor ve tam kapasiteye yakın bir şekilde üretime devam ediyor. Üretim kapasitemizde yurt dışı satışların payı 2012 yılında yüzde 46’ya ulaşacak. Türkiye ve Brezilya fabrikalarının da faaliyete geçmesiyle bu oran yüzde 50’leri bir hayli aşacak” diyerek sözlerini sürdürdü.
MUSTAFA ÖZCAN: ‘ÜRETİMİMİZİN YÜZDE 80’İNİ İHRAÇ EDECEĞİZ’
Çankırı’da kurulacak tesis ile Sumitomo Rubber’ın Türkiye’de ilk yatırımını gerçekleştireceğini belirten Özcan, “Şu an Avrupa ve Orta Doğu’nun lastik ihtiyacının çoğu direkt olarak Japonya’dan ithal edilerek karşılanıyor. Yapmış olduğumuz bu yeni yatırımla Avrupa, Ön Asya ve Kuzey Avrupa’nın lastik ihtiyacının önemli bir bölümünü Çankırı fabrikamızdan karşılayacağız. 2015 yılı içerisinde günlük 30 bin olan üretimimizi 2017 yılında ilave yatırımlarla 10 milyon adet lastik üretmeyi hedefliyoruz. Yatırım ortaklığımız tarafından Dunlop, Falken ve Sumitomo olarak yapacağımız üretimin yüzde 80'ini yurtdışına ihraç edeceğiz. 516 milyon dolarlık bir yatırımla faaliyete girecek olan fabrikamızda 2 bin 500 kişi istihdam edilecek ve fabrikanın en geç iki yıl içinde üretime geçmesini planlıyoruz” dedi.
LOJİPORT