Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'nda 7-8 Ocak 2012 tarihlerinde durdurulan dört TIR'da, askerî nitelikli balistik füze yapımında kullanılan hammaddeler ele geçirildiği öğrenildi. Durdurulan İran plakalı TIR'lardan birinde, dört adet altı metre uzunluğunda silindirik tank ve ısıya dayanıklı malzeme bulunduğu, diğer üç TIR'da ise 66 ton sodyum sülfat maddesinin yer aldığı belirtildi. Malzemelerin askerî amaçlar için Suriye'ye gönderildiği ve kimyasal başlıklı füzelerde kullanılacağı ifade ediliyor.
BM Türkiye'den bilgi istedi
Ele geçirilen malzemelerin incelenmesi için Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Gümrük Müsteşarlığı ve Kara Kuvvetleri Nükleer, Biyolojik ve Kimyasal (NBC) Komutanlığı'ndan oluşan bilimsel bir heyetin çalışmalara başladığı öğrenildi. Birleşmiş Milletler (BM) Atom Enerjisi Kurumu'nun da ele geçirilen malzemeler hakkında Türkiye'den bilgi istediği belirtildi. Söz konusu TIR'lar Osmaniye'nin Toprakkale İlçesi'ndeki bir ambarda bekletiliyor. İran uyruklu şoförler Ali Abbaszadeh, Moharram Khorbandi, Teimour Khodadadi ve Yadollah Jahedi ise ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Taraf 'ın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, TIR'larda Birleşmiş Milletler'in belirlediği normlara aykırı malzemelerin bulunması Türkiye'nin başını sıkıntıya sokmayacak. Kaynaklar, konunun İran ile ilgili olduğunu belirtiyorlar.
Hama'da katliam olmuştu
Türkiye, Suriye'deki Beşşar Esad rejimine silah ambargosu uyguluyor. BM tarafından uygulanan ambargolar gereği İran'ın silah satması da yasak. Bu arada, 1982'de Suriye yönetimi, Hama'da kimyasal silah kullanarak binlerce kişinin ölümüne neden olmuştu.
Sevkiyat deri kılıfı altında yapılmış
Arama sırasında İran TIR'larında ele geçirilen belgenin birinci sayfasında; malzemeyi taşıyan İranlı firmanın adı ROCK CHEMIE olarak gösteriliyor. Aynı sayfada, araçta bulunan sodyum sülfat gibi malzemeler listelenmiş. İranlı firmanın adresi: No 43, Iranahr St, Tahran. İnternete bakıldığında, firmanın deri ve deri kimyasalları üzerine uzman olarak tanıtıldığı görülüyor. Ayrıca firmanın, geçtiğimiz yıl 18-20 ocakta İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Deri Fuarı'na katıldığı, sitesindeki faaliyet bölümünde yazıyor. Suriye'den firmaya başvuran kişi ise, Bayan Sausan Daerkye. Adres; Ramosa, Halep, Suriye. Belgenin ikinci sayfasında, TIR'ların içindeki malzeme-ler arasında 680 torba deri kimyasal maddeleri, hemen altındaki satırda da, taşınan mallar içinde 880 torba deri kimyasal malzemeleri gösteriliyor.
ZAMAN