Türkiye’nin Suriye’ye ait bir savaş uçağını düşürmesinin ardından ortaya çıkan savaş ihtimali, iş dünyasını endişelendiriyor. Hükümetin savaşa yönelik söylemlerini yapıcı bulmayan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Biz turizm sektörü olarak daima yurtta sulh cihanda sulh diyoruz. Elbette ki Türkiye’nin menfaati için icap eden yapılmalı ama burada ben ‘önce uluslararası hukuka başvurulmalı’ bile demiyorum. Biz kavga gürültü istemiyoruz. Suriye’de dostlarımız, akrabalarımız var. Sürecin huzur içinde bitmesini istiyoruz. Suriye de artık kendi vatandaşlarına zulmü bitirmeli. Yazık, onca dostumuz buralarda perişan oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Bölgeye yakın iş dünyası sivil toplum örgütleri de Başaran Ulusoy ile hemfikir. “Suriye ile gerginliği iş dünyası kaldıramaz.” diyen Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Başkanı Osman Dolar, piyasada zaten seçimden dolayı bir durgunluk olduğunu, işadamlarının bir de böyle bir krizle başa çıkamayacağını ifade etti. Dolar, “Bu sebeple işadamlarımız tedirgin ve itidalli olmayı, meseleleri normal uluslararası hukuk çerçevesinde çözmeyi bekliyor ve umuyorlar.” dedi. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin de benzer fikirde. Gerginlik politikasının iyi olmadığını, uluslararası ilişkilerde kriz yönetimi ve eylemlerin daha da önemli bir hal aldığını vurgulayan Ertekin, “Zaten faizler yükselmiş durumda. İş dünyası halihazırda bunun problemini yaşıyor. Gerginlik bu durumun tuzu biberi olur. Uluslararası imkânları kullanmak lazım. Bir defa NATO üyesi ülkeyiz, kaldı ki bu da en son seçenek olsun. Öfkeyle hareket etmemek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar da benzer görüşte. Türkiye’nin 910 kilometre sınır komşusu olduğu bir ülkedeki istikrarsızlığın doğal olarak komşu ülkelere olumsuz yansıyacağına işaret eden Sayar, “Biliyorsunuz, komşu ülkelerle yakın pazarlar olmasından dolayı gerilimler ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Bu komşu ülkelerdeki huzursuzluk bizim istemediğimiz bir durum oluştursun istemiyoruz.” dedi. Türkiye’deki herhangi bir gerilmenin, çatışmanın otomatikman ekonomi ve ticareti olumsuz etkilediğini vurgulayan Sayar, şöyle konuştu: “Suriye’deki iç savaş, iç karışıklık Doğu koridoruna yakın ticaret kapılarımızın kapanmasına sebep oldu. Bu gerilimin sonucudur. Kapının kapalı olması ihracatı olumsuz etkiliyor. Bizim talebimiz, Türkiye kendi iç sorunlarını, iç barışını sağlayarak çevresindeki ülkelerin yaşadığı sıkıntıların çözümünde rol oynamalı. Böyle yaparak bölge barışı için katkı yapabilir ve ekonomik açıdan da fırsatlar elde edebilir.”
Arif BAYRAKTAR –ZAMAN
LOJİPORT