Suriye’den giren kaçak akaryakıtla mücadele için yasal mevzuatta yeni düzenleme yapıldı. Yapılan değişiklik uyarınca, kaçak akaryakıtın ülkeye kaçak sokulduğunun tespit edilmesi halinde verilecek hapis cezası 3 yıldan az olmayacak.
“Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3. maddesinin ulusal marker ile ilgili 11. fıkrasında önemli bir değişiklik yapıldı. Eski düzenlemede, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen seviyede ulusal marker içermeyen, araç ceza sorgulama yasal yollarla Türkiye’de serbest dolaşıma girdiği belgelendirilemeyen veya menşei belli olmayan akaryakıtı; üreten, satışa arz eden, satan, bulunduran, bu özelliğini bilerek ticari amaçla satın alan, taşıyan veya saklayan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır” ifadesine yer veriliyordu.
3 yıldan az olmayacak
Yeni düzenlemede ise cezalar artırıldı. Yasada yapılan revizyonla, kaçak akaryakıtı ticari amaçla üreten, bulunduran veya nakleden, satışa arz eden veya satan, bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. İki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası uygulaması devam edecek ancak yapılan değişiklikle, yakıtın ülkeye kaçak olarak sokulduğunun anlaşılması halinde cezalar yarısından iki katına kadar artırılacak ve üç yıldan az olmayacak.
LOJİPORT