Sürücü kurslarına sıkı takip

Milli Eğitim Bakanlığı'na iletilen raporda, rekabet ihlaline yol açabilecek unsurlar ve alınması gereken tedbirler tek tek sıralanıyor. Bakanlıktan, denetimlerin...

Milli Eğitim Bakanlığı'na iletilen raporda, rekabet ihlaline yol açabilecek unsurlar ve alınması gereken tedbirler tek tek sıralanıyor. Bakanlıktan, denetimlerin artırılması isteniyor. Sürücü kurslarının sayısının ihtiyaçtan fazla olduğuna işaret edilen yazıda, direksiyon eğitimi için merkezî pistler oluşturulması tavsiye ediliyor. Ehliyet sınavlarının uygulama kısmının ise daha seçici hale getirilmesi için çalışma yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Rekabet Kurulu'nun yazısında sürücü kursu sektöründeki problemlerin piyasa mekanizması dışında fiyat ve arz regülasyonu yoluyla giderilmesinin, fiyatların tüketiciler aleyhine yükselmesine yol açacağına ve pazardaki yapısal problemlerin ötelenmesine yol açacağına dikkat çekildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nca bu kurslara yönelik düzenlemelerde Rekabet Kurumu'nun görüşü alınarak işbirliği çerçevesinde hareket edilmesinin sektördeki rekabetin tesisi açısından faydalı olacağı vurgulandı.

Sektördeki rekabet ihlallerinin önlenmesine yönelik olarak ehliyet sınavlarının özellikle uygulamalı kısmının daha seçici hale getirilerek sektörde fiyat rekabetinin yanında hizmet rekabetinin de önünün açılmasının gerekli olduğu bildirildi. Kurul, sürücü kurslarının kursiyerlere vermek zorunda oldukları direksiyon eğitiminden kesinti yapmak suretiyle fiyatları haksız şekilde düşürmelerinin önlenebilmesi için direksiyon eğitimi veren araçlara 'ders saati tespit cihazı' takılarak eğitimin takibinin yapılması veya çok sayıda kursun aynı anda eğitim vermesine imkân verecek merkezî pistlerin oluşturularak bu pistlerde eğitim denetiminin yapılmasının uygun olabileceği önerisinde bulundu. Kurulun yazısında, bakanlığın sektöre yönelik denetimlerin etkinliğinin ve caydırıcılığının artırılmasının önemli olduğu vurgulandı. Rekabet Kurulu'nun Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları Sektörü Araştırma Raporu'na göre, sürücü kursları sektörü, hızlı bir şekilde büyüyor. Özel öğretim kurslarının içinde bu kurumların payı yüzde 20 oranında. Sektöre yönelik talep de artış eğiliminde. Türkiye'deki araç ve sürücü sayısındaki artışa bağlı olarak önümüzdeki dönemde de sektöre yönelik talebin artışını sürdürmesi bekleniyor. Sürücü kursu hizmetine talebin yüzde 92'si 15-44 yaş arasındaki kesimlerden oluşuyor.

Sektörde arz fazlası olduğuna dikkat çekilen raporda, "Sektördeki mevcut firmalar, piyasaya yeni girişlerin olması halinde fiyatlarını düşürecekleri yönünde inandırıcı tehditler meydana getirerek girişleri engelleme imkânına sahiptir. Sektörde hizmet farklılaşması bulunmuyor, sektörde fiyat rekabeti kalite rekabetinin önüne geçiyor. Yani eğitim ve hizmet kalitesi tüketici tercihleri açısından önemini yitirirken fiyat karar aşamasında belirleyici etken oluyor." denildi.

RAKAMLARLA SÜRÜCÜ KURSU SEKTÖRÜ

Toplam kurs sayısı 2.913

İstanbul'daki kurs sayısı 564

Ankara'daki kurs sayısı 250

İzmir'deki kurs sayısı 213

Yıllık ortalama kursiyer sayısı 1 milyon 400 bin

Sektörde toplam istihdam 36.000

Yıllık ekonomik büyüklüğü 3,3 milyar TL

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı