"Taşımacılara gelen ek maliyetler navlunlara yansıdı"

Adar Trans Genel Müdürü Binnaz Köroğlu, “Covid-19 nedeniyle gümrük kapıları kapandı. Araçların limanlardan çıkışlarına izin verilmedi. Liman ve depolarda bekleyen araçlara ardiye ve depo ücreti fatura edildi, bu da navlunlara yansıdı” dedi.

Sektördeki durumlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Adar Trans Genel Müdürü Binnaz Köroğlu: “Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde Bakanlığın ticareti ve ekonomiyi koruyucu önlemler alması gerçekten bizler için çok sevindirici. Tüm bireylerin üzerine düşen görev ve sorumluluk bilincini taşımasıyla aşabileceğimiz bir süreç içerisindeyiz.

Lojistik sektörü için gerek İran ve Irak'tan kaynaklanan gerekse ülkemizin aldığı tedbirlerden kaynaklanan aksamalar yaşıyoruz. Bu aksamaların çoğunluğu şu an için karayolu taşımacılığında etkisini gösteriyor. Güncel bilgilendirmeler burada çok büyük önem taşıyor çünkü hemen her dakika yeni bir ülkenin sınır kapısını kapattığı bilgisi gelebiliyor. Sınır kapılarında TIR kuyrukları oluştu, yükler bekliyor. Dönmeyen dorseler ve aktarma maliyetleri neticesinde yüzde 50 oranında navlun artışları görüldü” dedi ve şöyle devam etti:

HABUR SINIR KAPISINDA YAŞANANLAR
Ağır ve gabari taşımalarda alınan yol izin belgeleri mücbir sebepten dolayı sürelerini geçirmişti ve tekrar alınmaları gerekiyordu. Bu durum taşımacılara ek maliyet getirdi.

Covid-19 nedeniyle gümrük kapıların kapanmasıyla beraber yükler araçlarda kaldı. Araçların limanlardan çıkışlarına izin verilmedi. Transit aktarma ve transit ticaret işlemleri kapsamında liman ve depolarda bekleyen araçlara ardiye ve depo ücreti fatura edildi.

Habur sınır kapısında oluşan ve 100 kilometreye varan kuyruklar nedeniyle 15-20 günlük gecikmeler yaşandı. Ayrıca Türk vatandaşı şoförlerin, Irak bölgesine geçme yasağından dolayı taşımacılar yabancı bir şoföre aracını ve yükü teslim etmek zorunda kaldı.

Mart ayı ortalarına kadar devam eden bu sorunlar; bakanlığın geliştirdiği çözümlerle iyileştirildi, bugün ortalama 1000 TIR Irak’a geçiş yapılabiliyor.

DENİZYOLUNDAKİ SON DURUM

Armatörlerin salgın sebebiyle Çin’e veya Çin’den yaptıkları seferleri azaltmaları tüm dünyadaki konteyner trafiğini olumsuz etkiledi. Limanlara kabul edilmeyen gemiler yüklerin gecikmesine ve taşımacılık maliyetlerinin artmasına sebep oluyor. Uğrak iptalleri sebebiyle 2020 yılının ilk iki ayında ciddi oranda hacim kaybı yaşandı. Uzakdoğu’dan yapılan ithalatın azalması sebebiyle ihracat mallarının yükleneceği boş konteyner bulunmuyor. İhracat yüklerinin birikmesi sebebiyle gemilerde yer sorunu başladı. Bunun sebebi ise; yasaklı ülkelerden gelen gemilerin 14 günlük karantina süresi dolmadan Türkiye’deki limanlara kabul edilememesi. Bu durum tabii ki ciddi bir maliyet artışına ve ihracat yüklerinin de gecikmesine sebep oluyor. Bunun yanı sıra yüksek demuraj ve ardiye ücretleri söz konusu olmaya devam ediyor.

RAKAMLAR HER ŞEYİ GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

Bununla beraber rakamlar da yaşanan sıkıntıları ortaya koyuyor; planlanan gemi sayısında yüzde 20'lik bir düşüş yaşanıyor. Konteyner sayıları ise yüzde 25 azaldı. Uğrak iptalleri ise 3 kat arttı. Bu da navlunlarda yaklaşık yüzde 40 düzeylerinde bir artışı beraberinde getirdi. Virüs nedeniyle karayolunda ihracat Irak için yüzde 50, İran için ise 80 azalmış durumda.

Toplam dış ticaret açısından bakıldığında bir azalma olacak, en az olması yönünde yetkililerimizden çözüm ve destek beklemekteyiz.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Türkiye yüzyılı lojistiğin de yüzyılı olacak
8. LOJİ&TED Konferansı İstanbul’da Sektör Devlerini Buluşturuyor!
Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor