'Taşımacılık engelleri kaldırılmalı'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Avrupa ve Asya'nın birleşmesi ve iki kıta arasında yeni bir ekonomik ivmenin yaratılması için ticaretin ve taşımacılığın...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Avrupa ve Asya'nın birleşmesi ve iki kıta arasında yeni bir ekonomik ivmenin yaratılması için ticaretin ve taşımacılığın önündeki engellerin tamamen kaldırılmasının, taşımacılık için olmazsa olmaz bir gelişme niteliğinde olduğunu bildirdi.

31. IRU Dünya Kongresi?nin kapanış oturumunda konuşan Yıldırım, bu kongrenin, bölgesel ikili ve uluslararası işbirliğinin küresel reform ve kalkınmanın olmazsa olmaz bir bileşeni olduğunu gösterdiğini belirterek, kongre kapsamında 26 ülkeden bakan ve bakan yardımcısı seviyesindeki katılımcıların, modern İpek Yolu projesinin canlandırılması ve uluslararası işbirliğine yönelik çalışmalar konusundaki çalışmalarını katılımcılarla paylaştıklarını kaydetti.

Yıldırım, Türkiye'nin son yıllarda Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu ülkeleriyle ticari ilişkilerinde önemli artış gösterdiğini ifade ederek, Türkiye'nin ticaret hacminin 300 milyar dolara yaklaştığını, ancak Türkiye gibi 71 milyon nüfusa sahip olan ve Doğu-Batı arasında geçiş noktasında bulunan, 3 saat uçuşla 52 ülkeye ulaşılabilen bir bölgede yer alan bir ülkede ticaretin çok daha hızlı artması gerektiğini dile getirdi.

Bu çerçevede çalışmaların sürdürüldüğünü aktaran Bakan Yıldırım, 2023 hedefleri çerçevesinde 500 milyar doları ihracat olmak üzere 1 trilyonun üzerinde bir dış ticaret hacminin öngörüldüğünü belirtti.

Yıldırım, dünya nüfusunun büyük kısmının yaşadığı Asya'nın dünya ekonomisinde giderek artan önemi, Avrupa ve Asya'nın entegrasyonu göz önünde bulundurulduğunda ulaşım sistemlerinin entegrasyonunun da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bu çerçevede Türkiye'nin önemli rol üstlenmeye devam edeceğini ifade eden Yıldırım, ''Avrupa ve Asya'nın birleşmesi ve iki kıta arasında yeni bir ekonomik ivmenin yaratılması için bölgelerimizi birbirine bağlayacak ortak altyapı projelerinin gerçekleştirilmesi, ticaretin, taşımacılığın önündeki engellerin tamamen kaldırılması, ticareti artırmaya lokomotif sektör olan taşımacılık için olmazsa olmaz bir gelişme niteliğindedir'' diye konuştu.

Bakan Yıldırım, Türkiye'nin tarihi İpek Yolunun oluşturulması ve daha etkin kullanılmasına yönelik projelerine de değinerek, Kafkasya'yı Orta Asya'ya bağlayacak Kars-Tiflis-Bakü demiryolu ile Avrupa ve Asya'yı birbirine kesintisiz bağlayacak İstanbul Boğazından geçen Marmaray demiryolu projesini kesintisiz olarak İpek Yolunu Asya'dan Avrupa'ya bağlayacak önemli iki proje olduğunu söyledi.

Yıldırım, kongre kapsamında politika belirleyiciler için karayolu taşımacılığı anlamında önemli esasların ortaya konduğunu aktardı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı