Taşımacılık Lojistiğ'e dönmelidir

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, taşımacılık sektörünün, yeniden yapılanarak gerçek anlamda lojistik sektörüne...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, taşımacılık sektörünün, yeniden yapılanarak gerçek anlamda lojistik sektörüne dönüşmesinin zamanı geldiğini kaydetti.

31. IRU Dünya Kongresinin kapanış oturumunda konuşan Hisarcıklıoğlu, katılımcılara yönelik olarak, ülkelerine döndüklerinde bakanlar konferansı deklarasyonunda yer alan tarihi ipek yolunun canlanması vizyonunun hayata geçirilmesi için gerekli adımların atılmasına liderlik etmelerini beklediğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, kongrede gündeme gelen hususlardan da anlaşılacağı gibi, üretim ve üretilen malların taşınması ile ilgili paradigmalar ve geleneksel ulaşım perspektiflerinin değiştiğini ifade ederek, "Bu değişim, uluslararası taşımacılık sektörüne, yeni açılımlar ve fırsatlar sunmaktadır. Bu fırsatın değerlendirilebilmesi için taşımacılık sektörünün, yeniden yapılanarak gerçek anlamda lojistik sektörüne dönüşmesinin zamanı gelmiştir" dedi.

Tarihi İpek Yolu perspektifinin önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Bu perspektif, sadece bir veya bir kaç ülkeye değil, Asya'dan Avrupa'ya uzanan güzergahta yer alan ülkelerin tümüne önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu fırsatın değerlendirilmesi adına tüm ülkelerin yeni işbirliklerine hazır olmaları son derece önemlidir. Nitekim Türkiye, coğrafi konumu ve gelişmiş taşıma sektörüyle ipek yolu perspektifinde önemli sorumluluklar üstlenmeye ve işbirliğinin tesisine hazırdır" diye konuştu.

"Karayolu taşımacılığının kolaylaştırılması gerekiyor"

IRU Başkanı Jansz Lacny de, toplumlarının gelişmesini isteyen hükümetlerin karayolu taşımacılığını cezalandırmak yerine teşvik etmesi gerektiğini ifade ederek, sektör olarak hizmet kalitesini artırmaları, uluslarası akreditasyon sistemlerini geliştirmeleri ve böylece verimliliği artırarak çevreye olan etkileri en aza indirmeleri gerektiğini aktardı.

Küreselleşmiş rekabetçi piyasaların taşımacılık sektörü için de geçerli olduğunu ifade eden Lacny, "Karayolu taşımacılğı gerçek bir ortaklık içinde barış ve refahın itici gücü olabilir. Kamu otoriteleri bu sektörün önündeki suni ve prosedüre dayalı engelleri kaldırmalıdır. Bunlar turizm ve ticaretin de gelişmesine engel olmaktadır" diye konuştu.

Lacny, "Karayolu taşımacılığının kolaylaştırılması gerekiyor, cezalandırılması değil. Çünkü bu aynı zamanda ekonominin cezalandırılması anlamına gelecektir" dedi. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin ise sınır beklemeleri, kotalar, vizeler gibi sorunların ekonominin yanı sıra kültürel alışveriş anlamında da olumsuz etkileri bulunduğunu ifade ederek, kongrede çerçevesinde taşımacılık alanında sorunların ortak olduğunun, ulusal ve uluslararası seviyede işbirliği gerektiğinin ortaya çıktığını aktardı.

Kara taşımacıları olarak sürdürülebilir ticaret için daha az enerji tüketen, çevresel etkileri daha az olan, ekonomik olarak etkin taşıma yapmaları gerektiğini belirten Dinçşahin, 30 yıl önceki bir aracın karbondioksit salınımının bugün 49 aracınkine denk olduğunu, gürültü konusunda da 30 yıl önceki bir aracın çıkardığı gürültünün şu andaki 29 aracın çıkardığı gürültüye eşit olduğunu dile getirdi. Dinçşahin, kamu görevlilerinin özel sektör dinamizmine dayalı rekabetçi piyasaların oluşmasını temel ilke edinmesi, altyapı eksikliklerinin giderilmesi ve engellerin kaldırılması konusunda fikir birliğine sahip olmasının önemine işaret etti.

Türkiye otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım da karayolu yolcu taşımacılığının diğer sektörlerin rakibi değil tamamlayıcısı olduğunu vurgulayarak, karayolunun, tüm dünyada havayolu, denizyolu gibi diğer taşımacılık sistemlerinin toplamından daha fazla yolcu taşıdığını, diğer sistemlere verilen teşviklere karşın yolcu taşımacılığındaki payının yüzde 60'lardan aşağı inmediğini anlattı.

Türkiye'deki karayolu insan taşımacılığını Türkiye sınırları dışına taşımak ve ihtiyaç duyan ülkelere bu alanda örnek olmak istediklerini söyleyen Yıldırım, şu anda birçok Türk firmasının Arap Yarımadası, Rusya ve Balkanlar'da hizmet vermekte olduğunu aktardı. Yıldırım, petrol fiyatlarındaki hızlı artış karşısında otobüs firmaları olarak ekonomik petrol kullanımı ve verimliliği artırma konularında çalışmaları gerektiğini, sektördeki verimlilik düzeyinin henüz arzu ettikleri seviyede bulunmadığını aktardı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

DFDS, Avrupa’dan Mısır’a kolay ulaşımın yolunu açtı
Solmaz, eğitim üssüyle ürünleri daha etkili ticarileştirmeyi hedefliyor
"Atlas Lojistik Ödülleri, limanlarımızın tanıtımı için iyi bir fırsat"
Parsiyel Yük Nedir? Parsiyel Yük Taşımacılığı Hakkında
Japonya, şoför açığını 'konveyör bant' yolu ile aşma hedefinde