Bakan Yıldırım, Türkiye'nin, Almanya'nın Leipzig kentinde düzenlenen Uluslararası Taşımacılık Forumu'nun (ITF) dönem başkanı olması vesilesiyle bugün resmi açılışta yaptığı konuşmada, global ekonomik krizin aşılmasında yatırımlara önem verilmesi gerektiğini belirterek, "Taşımacılık sektöründe yapılacak altyapı yatırımları gelecek için çok önemli" dedi.
ITF'nin ciddi bir ekonomik krizin yaşandığı bir ortamda düzenlendiğine işaret eden Bakan Yıldırım, taşımacılığın ekonomik rekabette önemli olduğunu, ancak ekonomik krizin mallara olan talebin azalması nedeniyle taşımacılık sektörünü de çok zor durumda bıraktığını ifade etti.
Maliyetler artarken iş yerlerinin kaybedildiğini ve bankaların kredi vermekte zorlandıklarını kaydeden Yıldırım, mallara yönelik talebin azalmasının ihracat ve ithalatları da olumsuz yönde etkilediğini, taşımacılığın hızla gerilediğini, rekabetin arttığını, bunun da iş yerlerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Bakan Yıldırım, bankaların kredi vermekteki isteksizliklerinin piyasalarda likidite darlığına yol açtığını, yatırımların da azaldığını, bu sorunların en aza indirilebilmesi için kamu alanıyla özel şirketlerin ve bankaların işbirliği yaparak kriz süresince ortak çözümler üretmeleri gerektiğini belirtti.
Ekonomik krizin aşılabilmesi için bir teşvik paket hazırlanması gerektiğini de ifade eden Yıldırım, altyapının düzeltilmesi durumunda maliyetlerin azalacağını ve ticarette kolaylıklar sağlanacağını, özel sektörün bankaların ve kamu sektörünün birlikte çalışması durumunda kısa vadeli maliyetler paylaşılarak uzun vadede olumlu sonuçlar alınacağını kaydetti.
Himayecilik ve izolasyondan kaçınılması, tüm ülkeler arasında daha yakın bir işbirliği yapılması gerektiğini belirten Yıldırım, ancak bu sayede sorunların üstesinden gelinebileceğini söyledi.
Yıldırım, "Sınırlar ötesi taşımacılıkta da bir uyum sağlamamız lazım. Bu hepimizin çıkarına. Burada ortak bir sorumluluk üstlenmiş durumdayız. Büyümeyi yeniden sağlamalıyız" diye konuştu.
ITF toplantısının bu açıdan bakıldığında çok doğru bir zamanda yapıldığını ve toplantılarda birçok yeni görüş dinleyeceklerini, görüş ve tecrübe alışverişinde bulunacaklarını ifade eden Yıldırım, ortak çabalarla bugüne kadar kaybedilen güveni yeniden oluşturabileceklerini belirtti.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ayrıca, başta ITF Genel Sekreteri Jack Short olmak üzere, toplantıların hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
ALMANYA ULAŞTIRMA BAKANI
Almanya Ulaştırma Bakanı Wolfgang Tiefensee de açılışta yaptığı konuşmada, ekonomik kriz nedeniyle tüm ülkelerin ortak zorlukları, ortak çıkarları, ortak vizyonları ve ortak sorumlulukları olduğunu belirterek, ITF'nin tüm bu zorluklara çözüm aranması için çok uygun bir platform oluşturduğunu söyledi.
"ITF'nin hazırlık aşamasında hiç kimse, bir kriz döneminin ortasında böyle bir toplantı düzenleyeceğimizi tahmin edemezdi" diyen Tiefensee, taşımacılığın geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması, demografik değişim ve iklimin korunması gibi pek çok önemli konuyu ele alacaklarını belirtti.
Himayeciliğin yanlış bir yol olduğunu, ekonomiye ve tüketiciye zarar vereceğini ifade eden Tiefensee, bu nedenle pazarların açılmasını ve birlikte daha güçlü şekilde ortaya çıkılması gerektiğini kaydetti.
Tiefensee, yeni teknolojilere de önem verilmesi gerektiğini belirterek, elektrikli araçların geliştirilmesine ağırlık verdiklerini sözlerine ekledi.
ITF Genel Sekreteri Short da toplantıları ciddi bir ekonomik kriz ortamında yaptıklarına işaret ederek, pazarlarda düşüş olduğunu, fabrikaların kapandığını, bu nedenle bir an önce alınacak önlemler konusunda anlaşma sağlanmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Taşımacılığın da her alanda ve her yerde çok önemli olduğuna vurgu yapan Short, bu nedenle ITF'de görüş alışverişinde bulunulmasının ve yeni görüşlerin ortaya konulmasının önemine işaret etti.
ZAMAN