Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki markası TAV Havalimanları’nın konsolide cirosu 2012’de bir önceki yıla göre yüzde 25 artışla 1 milyar 99 milyon avro oldu. Şirket, altı ülkede işletmesini üstlendiği 12 havalimanında yaklaşık 72 milyon yolcuya hizmet verdi.
TAV Havalimanları Holding’in (“TAV”), 2012 yılı finansal sonuçlarına göre net kârı 124 milyon avro olarak gerçekleşti. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 53 milyon avro kâr açıklamıştı.
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, “Bir yılı daha göz kamaştırıcı bir büyüme göstererek ve kendi rekorlarımızı kırarak geride bıraktık. Böylece, 2012 yılını, üç kıtada, altı ülkede, 12 havalimanı işleten küresel bir havalimanı işletmecisi olarak kapadık. Ayak bastığımız her yerde, yarattığımız bu küresel markanın, yolcular ve havayolu şirketleri için kusursuz hizmet ve üstün kalite anlamına geldiğini bilen tüm paydaşlarımız bizi büyük bir coşkuyla karşılıyor. Bir Türk markasının sahip olduğu bu küresel itibar elbette ki hepimizin en büyük övünç kaynağıdır. Sadece işlettiğimiz havalimanlarıyla değil, hizmet şirketlerimizle de TAV kalitesini dünyanın dört bir yanına götürüyoruz. İşletme Hizmetleri şirketimizin ‘primeclass’ hizmeti dünya çapında 77 havalimanında yolcuların konforunu artırıyor. Havaş, gerek direk faaliyette bulunarak, gerekse know how temin ederek toplam 40 yurtiçi ve yurtdışı noktada yer hizmetleri üretiyor. Bilişim şirketimiz Suudi Arabistan’daki birçok havalimanının bilgi teknolojileri altyapısını kuruyor. Bu başarılar, TAV Havalimanları’nın havalimanı işletmeciliğinin her alanında küresel kalitede bilgi üretme kapasitesini tekrar tekrar gözler önüne seriyor.
2012 yılının Mayıs ayında Aéroports de Paris’nin TAV Havalimanları’nın %38’ini satın alması sonucunda havalimanı işletmeciliğinde başka bir küresel marka ile güçlerimizi birleştirdik. Böylece, 37 havalimanında 200 milyondan fazla yolcuya ulaşan dev bir küresel platform oluşturmuş olduk. Önümüzdeki dönemde bir numaralı hedefimiz, bu benzersiz bilgi havuzunu, daha da kuvvetli bir marka haline gelmek için kullanmak olacaktır. 2012 yılında tüm dünyadan 72 milyon yolcuya hizmet vererek %36 gibi ulaşılması zor bir büyüme rakamına imza attık. ACI verilerine göre İstanbul Atatürk, Ankara ve İzmir, Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanları olurken, İstanbul Atatürk, Avrupa’nın büyük havalimanları arasında en hızlı büyüyen oldu. Bu büyüme rakamları ile İstanbul Atatürk, Avrupa’nın en büyük altıncı havalimanı haline geldi.
2012 yılında yolcu artışına en çok katkıyı yapan gelişmeleri değerlendirdiğimizde İstanbul’un nefes kesici büyümesinin ardından, kalbimizdeki yeri müstesna olan Medine havalimanının portföyümüze eklenmesi, İzmir iç hatlar terminalinin işletmeye alınması ve Arap Baharı’nın daraltıcı etkilerinden hızla çıkan Tunus’taki büyümeyi görüyoruz. Sene içerisinde portföyümüze eklediğimiz inorganik büyüme insiyatiflerinin birinci günden nakit yaratmaya başladığının da altını çizmeliyiz. Faaliyetlerimizde yakaladığımız başarılı çizgiyi her zamanki gibi finansallarımıza yansıtmayı da başardık. 2012 yılında konsolide ciromuz %25 artarak 1,099 milyon avroya çıkarken konsolide FAVÖK %29 artarak 332 milyon avroya yükseldi. Böylece, yılı 124 milyon avro net kârla kapayarak net kâr rekorumuzu kırdık. 2012 yılında serbest nakit akışımız %13 artarak 283 milyon avroya yükseldi.
Başarılarla geçen bir yılı taçlandırmak adına, Yönetim Kurulumuz, TAV Havalimanları tarihindeki ikinci temettüyü saygıdeğer Genel Kurul’umuzun onayına sunma kararını aldı. 2013 yılında yapılacak olan olağan Genel Kurul’da 2012 yılı net kârı üzerinden 62 milyon avronun temetttü olarak dağıtılması önerisi hissedarlarımızın onayına sunulacak. Bu vesileyle tüm TAV çalışanlarına, yolcularımıza ve hissedarlarımıza hedeflerimize varma konusunda bize verdikleri destek için teşekkür ediyorum“ dedi.
LOJİPORT