TAV Bilişim’den iki Suudi havalimanına 2,5 milyon avroluk bilişim altyapısı

Suudi Arabistan’ın Riyad Kral Khalid bin Abdulaziz ve Dammam Kral Fahd bin Abdulaziz havalimanları, havalimanı bilgi teknolojileri  yazılım çözümlerinde...

Suudi Arabistan’ın Riyad Kral Khalid bin Abdulaziz ve Dammam Kral Fahd bin Abdulaziz havalimanları, havalimanı bilgi teknolojileri  yazılım çözümlerinde TAV Bilişim Hizmetleri’ni tercih etti.

Türkiye’nin havalimanı işletmeciliği sektöründeki küresel markası TAV Havalimanları’nın iştiraki TAV Bilişim Hizmetleri, Suudi Arabistan’ın önde gelen iki havalimanının bilişim altyapısını hayata geçirdi. Havacılık sektörüne yönelik bilgi teknolojilerini kullanarak geliştirdiği ürünler, süreç yönetimi ve yenilikçi teknoloji yaklaşımlarıyla öne çıkan TAV Bilişim, Suudi Arabistan’da hayata geçirdiği projelerle Ortadoğu’da pazar payını önemli ölçüde artırdı. Proje kapsamında, Riyad Kral Khalid bin Abdulaziz ve Dammam Kral Fahd bin Abdulaziz havalimanlarında faaliyet gösteren havayolları, yer hizmetleri firmaları ve havalimanı içerisindeki terminal havacılık sistemlerinin entegrasyonu sağlanarak operasyonel bütünlüğün ve yolcu memnuniyetinin en üst seviyeye çıkması hedeflendi.

Bu projenin TAV Grubu dışında yürütülen ve hayata geçirilen en kapsamlı proje olduğunu belirten TAV Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Binnur Güleryüz Onaran “Ulusal ve uluslararası olmak üzere 22 havalimanında yıllardır yürüttüğümüz bilgi teknolojileri çözümleri deneyimimizi, Riyad ve Dammam’da gerçekleştirilen projede de gösteriyor olmamız bizim için büyük başarı. Havalimanı yönetim sistemleri ve uygulamaları konusunda geniş ürün portföyü ile anahtar teslimi çözümler sunan TAV Bilişim Hizmetleri, Suudi Arabistan’daki bu proje ile kaynakların optimum şekilde kullanılmasını ve farklı ekiplerin koordinasyonunu sağlayarak süreçlerin iyileştirilmesinde etkin rol oynamıştır. Ulusal pazarda lider, uluslararası pazarda etkin ve tercih edilir bir marka olduğunu bir kere daha kanıtlayan TAV Bilişim Hizmetleri, Türkiye’de ve dünyanın farklı havalimanlarında işletmecilere ve milyonlarca yolcuya hizmet veriyor. Müşterilerine; analizden tasarıma, danışmanlıktan destek ve bakıma kadar geniş hizmet ve ürün yelpazesiyle entegratör firma olarak çözümler sunan TAV Bilişim Hizmetleri’nin amacı “yolcu ve havalimanı” memnuniyetini en üst seviyede tutabilmektir” dedi.

Riyad Kral Khalid bin Abdulaziz Havalimanı’nın ardından Nisan 2013’de Dammam Kral Fahd bin Abdulaziz Havalimanı’nda da devreye alınan proje kapsamında TAV Bilişim bünyesinde geliştirilen havalimanı operasyonel veri yönetim sistemi (AODB), uçuş bilgi sistemi (FIDS), kaynak yönetim sistemi (RMS), bilgi değişimi (IB) ve raporlama sistemi (DAR) kurularak, havalimanlarında kullanılan diğer elektronik sistemler ve havayolu şirketleriyle entegrasyonları sağlandı. Entegre edilen sistemler vasıtasıyla, Suudi Arabistan yerel hava yolları şirketleri olan NAS ve Saudi Airlines’ın uçuş bilgileri havalimanı sistemlerine otomatik olarak aktarıldı. GOS (Gate Operated System), BRS (Baggage Reconciliation System), Sitatex ve Radar Entegrasyonu sayesinde manuel müdahale gereksinimi ortadan kaldırılarak operasyonel bütünlüğün oluşması sağlandı. En son olarak da yer hizmetleri şirketleriyle entegrasyon sağlanarak Suudi Arabistan havalimanlarında yolcu memnuniyetinin en üst seviyede olması hedeflendi. 

2011 yılının Şubat ayında başlayan projeyi, TAV Bilişim’in Türkiye ve Tunus şubelerinde görevli yazılım ve sistem uzmanlarından oluşan 22 kişilik bir ekip gerçekleştirdi. 2,5 milyon Avro sözleşme bedeline sahip proje öncesinde veri girişlerinin manuel yapıldığı Riyad ve Dammam Havalimanları’nda, devreye alınan sistemler ve yapılan entegrasyonlar sayesinde merkezi ve kesintisiz veri yönetimi sağlanarak, insan kaynaklı hataların minimize edilmesi, telefon, e-posta ve faks trafiğinin azaltılması ve havalimanı yönetimiyle ilgili önemli operasyonel kararların hızlı bir şekilde alınabilmesi hedefleniyor. Ayrıca ürünlerin kullanılması ile operayonel süreçlerde optimizasyonlar ve iyileştirmeler gerçekleşti. Yine TAV Bilişim Hizmetleri tarafından geliştirilen ve havalimanı kaynak atamalarını optimize eden planlama sisteminin de devreye alındığı Riyad ve Dammam Havalimanları’nda, aynı sistemi kullanan İstanbul Atatürk ve Medine havalimanlarında olduğu gibi operasyonel verimliliğin önemli miktarda artması bekleniyor. Medine Havalimanı, en yoğun sezon olan Hac dönemini, TAV Bilişim Hizmetleri tarafından geliştirilen ve bu yıl devreye alınan kaynak planlama sistemi (RMS) ile sorunsuz gerçekleştirmişti.

Proje kapsamında hayata geçirilen tüm sistemlerin 7/24 işletim ve desteği de, İstanbul’da bulunan merkez tarafından sağlanacak uzaktan destek ve TAV Bilişim Hizmetleri Suudi Arabistan lokasyonundan sağlanacak yerinde müşteri desteği ile TAV Bilişim Hizmetleri tarafından yürütülecek.

Riyad ve Dammam havalimanlarının müşteri portföyüne katılması ile birlikte, TAV Bilişim Hizmetleri tarafından yazılım ve işletim desteği verilen yurtiçi ve yurtdışı havalimanı toplam kapasitesi, yılda 73 milyon yolcudan 122 milyon yolcuya yükselmiş oldu. TAV Bilişim Hizmetleri’nin BT yazılım ve 7/24 operasyon desteği verdiği havalimanları arasında en yüksek kapasite sıralamasında halen İstanbul Atatürk Havalimanı 45 milyon yolcu ile ilk sırada yer alıyor.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

“Lübnan’da yaşanan tedarik zinciri saldırısıdır; çare milli yazılım”
Nagarro + MBIS, Yenilikçi Tedarik Zinciri Çözümleri sunuyor
Lojistik Sektörünü Yakın Zamanda Etkileyecek Yapay Zeka Teknolojileri
Daimler Truck ve Linde, hidrojen yakıt dolumunda yeni bir çağ başlatıyor
Oracle daha iyi lojistik yönetimi için bulut SCM'yi geliştiriyor