TAV inşaat sürdürülebilirlik ödülünü aldı

İzmir’de yeni iç hatlar terminalini inşa eden TAV, hayata geçirdiği geri dönüşüm programıyla SKD’nin ilk kez verdiği “inovatif sürdürülebilirlik...

İzmir’de yeni iç hatlar terminalini inşa eden TAV, hayata geçirdiği geri dönüşüm programıyla SKD’nin ilk kez verdiği “inovatif sürdürülebilirlik uygulamaları” ödülünü aldı.

Program sayesinde yıkılan eski terminalin yüzde 99’u geri dönüştürüldü ya da yeniden kullanıldı; 2500 kamyon hafriyat doğaya atılmamış oldu.

Havalimanı tasarımı, yapımı ve işletmeciliği alanında Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Grubu, İzmir’de süren yeni iç hatlar projesiyle Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (SKD) düzenlediği “İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları” yarışmasında çevre dalında ödüllendirildi. Sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunan iyi uygulamaları desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen yarışmanın sonuçları Pera House, Beyoğlu’nda düzenlenen törenle açıklandı. Törende TAV adına ödülü Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Bengi Vargül aldı.

TAV Havalimanları Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Bengi Vargül “TAV olarak kuruluşumuzdan bu yana sürdürülebilirliği tüm operasyonlarımızın odağına koyuyoruz. Bunu gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuzun vazgeçilmez bir parçası olarak görüyoruz. Yolcularımıza ve tüm paydaşlarımızla en üst düzeyde hizmet verirken, çevreye etkilerimizi en aza indirecek, sosyal fayda ortaya çıkaracak bir ekonomik değer yaratmak üzere çalışıyoruz. Bu açıdan inovasyon kilit öneme sahip. Sahip olduğumuz tüm bilgi birikimini kullanarak yürüttüğümüz İzmir projesiyle böyle bir ödül almaktan dolayı büyük mutluluk duyduk. SKD’nin yürüttüğü çalışmaların daha iyi bir gelecek için büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Yarışmada yer alan tüm iyi uygulamaların yaygınlaşarak çoğalmasını umuyoruz” dedi.

TAV İnşaat tarafından yapımı üstlenilen yeni terminalin inşaatı sırasında hayata geçirilen uygulamayla, yıkım söküm sonucunda ortaya çıkan malzemelerin yüzde 67’si geri dönüştürüldü, yüzde 32’si yapım çalışmalarında yeniden kullanıldı, her iki kategoride de değerlendirilemeyen yüzde 1’lik kısım bertaraf edildi.

30 proje yarıştı

Türkiye’nin dört bir yanından 30 projenin başvurduğu yarışma SKD Teknik Komite İnovasyon Çalışma Grubu’nun teknik değerlendirmesinin ardından 14 finalistle devam etti. Ödül alan uygulamalar üniversite, basın ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan jüri tarafından belirlendi.

Yarışmada, TAV’ın yanı sıra ekonomik inovatif uygulama dalında Enerjisa Başkent Elektrik Dağıtım, sosyal alanda da Enerjisa Enerji Hizmetleri ödül kazandı. KOBİ kategorisinde çevre dalında Ege Orman Vakfı Ağaçlandırma ve Ağaç Ürünleri İktisadi İşletmesi (EGEVAK) ödül kazanırken diğer dallarda ödüle layık firma bulunamadı.

250 milyon avroluk yatırım

İzmir Adnan Menderes Havalimanı artan ihtiyaç sonucunda dönemin koşullarına uygun olarak inşa edildi ve Kasım 1987’de hizmete açıldı. Proje kapsamında yıkılan eski iç hatlar terminali 28 500 metrekare kapalı alan, altı yolcu köprüsü ve toplam 36 850 metrekare otopark alanına sahipti.

TAV Havalimanları’nın iştiraki TAV Ege, DHMİ tarafından 2011’de yapılan ihalede İzmir Adnan Menderes Havalimanı iç ve dış hatlar terminallerinin 2032’ye kadar işletme hakkını 610 milyon avro bedelle kazandı. İmzalanan anlaşmaya göre, TAV var olan iç hatlar terminalini yıkarak daha modern bir yapı inşa etmeyi de üstlendi. Yaklaşık 250 milyon avro yatırımla gerçekleştirilecek proje kapsamında 185 000 metrekarelik terminal binası, 2559 araçlık çok katlı otopark ve ilgili birimler inşa ediliyor. Yeni terminalin 2014’ün ilk çeyreğinde hizmete girmesi planlanıyor.

Çevreci terminal

TAV Havalimanları tarafından işletilen dış hatlar terminaliyle “Avrupa’nın Çevreye En Duyarlı Havalimanı” seçilen İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın yeni iç hatlar terminali de çevre dostu olacak şekilde tasarlandı. Yeni terminalde kullanılacak ısı pompaları, yağmur hasat sistemleri, gri su kullanım sistemi, güneş kolektörleri ve trijenerasyon santraliyle enerji tüketimi ve su harcaması en aza indirilirken atık yönetimi de verimli bir şekilde gerçekleştirilecek.

Terminal binası, keskin ve modern hatları, iç bahçe ve havuzları, geniş ama bir o kadar da sade iç hacimleriyle kullanıcılarına hem fonksiyonel hem de estetik açıdan benzersiz bir deneyim yaşatacak. Gelen yolcuların check-in salonundan bile park etmiş uçakları, apronu ve kalkan uçakları kolayca izleyebilmeleri mümkün olacak. 29 metrelik tonoz çatısıyla terminal, bitişeceği dış hatlar terminaliyle uyumlu tasarlandı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Havayolu Haberleri

En çok ülkeye uçan THY, Guinness dünya rekoru kırdı
Pegasus Hava Yolları’ndan tarihi uçak siparişi
BookingAgora ve Lufthansa arasında iş birliği!
SunExpress, 2025 Yılında Birleşik Krallık’ta Büyüyor
Hava taşımacılığı geliri 1 trilyon doları, yolcu sayısı da 5.2 milyarı aşacak