TAYSAD 38. Olağan Genel Kurulu’na, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Kudret Önen, DEİK Başkanı Cihat Vardar ve çok sayıda işadamı katıldı.
TAYSAD GENEL KURULU FOTO GALERİ
“Yenilikçilik” odak noktamız olacak
Genel Kurul’da oy birliğiyle başkan seçilerek görevi devralan Alper Kanca, TAYSAD’ın yeni dönem hedeflerini davetlilere aktardı. TAYSAD’ın mevcut vizyonunu destelemek üzere, “Tasarım, Teknoloji, Tedarik yetkinliğiyle Dünya’da ilk 10” hedefi ile yola çıkan yönetimin, Türkiye’yi dünyadaki lider ülkeler arasına sokmayı amaçladıklarını söyleyen Başkan Kanca, Türk otomotiv tedarik sanayinin dünyadaki payının artırılmasında rol almayı ve sektörün etkinliğini geliştirerek ülke ekonomisine olan katkılarını arttırmayı hedeflediklerini belirtti.
Alper Kanca, “Görev süremizde, “Yenilikçilik”, üzerinde en çok durduğumuz konu olacak. TAYSAD olarak yürüttüğümüz, “Yenilikçi Teknolojilerin Türk Sermayesine Kazandırılması” projesini yaygınlaştırmak, sonra da bunun teşvik paketleri içerisinde yer almasını sağlamak istiyoruz. Bir diğer adımda, üyelerimizin Ar-Ge, Yenilikçilik ve Endüstri 4.0 yetkinliklerini arttırmayı hedefliyoruz. Görev süremizde gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz dikkate değer bir diğer çalışmamız ise, TTIP ve muhtemel Gümrük Birliği gözden geçirme sürecinde sektör taleplerinin dikkate alınmasını sağlamak olacak” dedi.
Alper Kanca’nın Başkanlık görevini üstlendiği yeni dönemde TAYSAD Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Albert Saydam (Tekno Kauçuk), Ertan Demirdüzen (TKG), Gökhan Tunçdöken (Bosch), Hayri Kaya (Kale Radyatör), Kemal Yazıcı (Ecoplas), Perihan İnci (Maxion İnci Jant), Sinan Akın (Ege Fren), Şekib Avdagiç (Avitaş) Tolga Doğancıoğlu (Hexagon Studio) ve Tuna Arıncı (Valeo)
İleri teknoloji, katma değer, Ar-Ge ve inovasyon odaklı bir sanayimiz olmalı
TAYSAD’ın 38. Olağan Kurulu’nda görevde olduğu 2 dönem boyunca gerçekleştirdiği icraatları aktaran Dr. Mehmet Dudaroğlu, “Gelecek hedeflerimize ulaşma şansımızın arttırılması için, ileri teknoloji, katma değer, Ar-Ge ve inovasyon odaklı bir üretim sektörümüz, yani sanayimiz olmalı. Şunu sevinerek söylüyorum ki, TAYSAD Strateji Yol Haritası’nın omurgasını oluşturan bu başlıklar, mevcut siyasi otoritenin de açıkladığı kalkınma planlarının odak noktasındadır. Türkiye’nin yıllardır ihtiyaç duyduğu Fikri ve Sanayi Haklar Kanun Tasarısı, Ar-Ge Reform Paketi, Teşvik Sistemi ve UR-GE Destekleri bunun en güzel örneklerindendir. Ve bu güzel örnekler sektörümüze ivme kazandıracaktır. Ne mutlu bize ki, vizyon ve stratejilerimizi doğru anlatmış ve karar vericilerin gündemine taşıyabilmişiz” dedi.
“Yerli otomobil projesine Tedarik Sanayimize güvenerek başladık”
TAYSAD’ın 38. Olağan Genel Kurulu’nda konuşma yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “2020’den önce, yerli otomobilin seri üretimine geçmeyi düşünüyoruz. Bu proje sonucunda, batarya, elektrik motoru, sürücü kontrol ünitesi ve otonom araç sistemleri gibi teknolojileri de ülkemize kazandırmış olacağız. Şunu net bir şekilde ifade etmek isterim: Biz Türkiye yerli otomobil markası oluşturmalı derken, bunu en çok da yan sanayicilerimize olan güvenimiz nedeniyle dile getirdik.
STK’ların gelişmesinden duyduğu memnuniyeti TAYSAD özelinde dile getiren Işık konuşmasında, “TAYSAD üyesi firmalar, otomotiv yan sanayindeki üretimin yüzde 65’ini, ihracatın ise yüzde 70’ini gerçekleştiriyor. Sanırım sadece TAYSAD’ın ve üyelerinin yaşadığı bu gelişim bile, hem otomotiv sektörünün hem de ülkemizin nerelerden nerelere geldiğini göstermek için tek başına yeterlidir” şeklinde konuştu.
Hedef dünya ihracatındaki payımızı yüzde 1’e yükseltmek
TAYSAD Genel Kurulu’nda söz alan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, otomotiv sanayinin Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu, dünya ihracat toplamından alınan binde 9’luk payı, 2016’da yüzde 1’e yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti. Bakan Elitaş, daha önce Dünya Ticaret Bankası tarafından % 3’ün altında olarak öngörülen büyüme oranımızın revize edilerek 3,8’e çıkarıldığını söyledi. Mustafa Elitaş, ”Zor olan işi beceren insanı daha yüksek seviyede teşvik etmek, bizim görevimizdir. Orta ve yüksek teknoloji ürünleri, farklı bir şekilde teşvik etmek için çalışma yapıyoruz. Bunu en yakın zamanda Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunacağız ve Mart ayında bunu hayata geçirmeyi arzu ediyoruz.” diye konuştu.
“TAYSAD Başarı Ödülleri” sahiplerini buldu
TAYSAD Başarı Ödülleri her yıl olduğu gibi bu yıl da Olağan Genel Kurul’da sahiplerini buldu. Patent kategorisinde birincilik Vestel Elektronik’in olurken, ikincilik ödülünü Ege Endüstri ve üçüncülük ödüllerini Coşkunöz Metal ile Hema Endüstri paylaştı. Faydalı Model alanında Tırsan Treyler, İnci GS Yuasa Akü ve Assan Hanil ödül aldı. Endüstriyel Tasarım alanında ilk üç ödülü alan firmalar, Kale Oto Radyatör, Ermetal ve Vestel Elektronik oldu. 2015 yılında en çok ihracat yapan Bosch Sanayi birincilik ödülünü alırken, Maxion İnci Jant ikincilik ve CMS Jant ise üçüncülük ödülünün sahibi oldu. TAYSAD tarafından organize edilen eğitimlere en çok katılım sağlayan Toksan Yedek Parça, bu alanda birincilik ödülünü alırken; ikincilik ödülü Ecoplas Otomotiv ve Eku Fren’e, üçüncülük ödülü ise Bant Boru ve Ermetal’e verildi.
LOJİPORT