Ailelerin çoğu, Gazze’ye abluka kalkmadığı için tazminat anlaşmasına karşı çıkıyor. Ancak tazminat anlaşması ve bunun karşılığında davanın düşmesi için ailelerin rızasının gerekmediği ortaya çıktı. İsrail ile süren pazarlıklara göre muhtemel anlaşma iki devlet arasında gerçekleşecek ve metin onay için TBMM’ye gelecek. Meclis’in onayı sonrasında anlaşma, Mavi Marmara davasının dayanağı yasaların üstünde bir hukuki statü kazanacak. Ardından İsrail, Türk tarafına bir fon veya benzeri şekilde parayı yollayacak. Ailelere ödemeyi Türk devleti yapacak. Ödemeyi almayı reddeden aileler de haklarından feragat etmiş olacak.
9 Türkiye vatandaşının katledildiği Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Tel Aviv’in özür dilemesinin ardından İsrail’den bir heyet tazminat meselesini görüşmek üzere hafta başında Ankara’ya geldi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la görüşen heyet, Dışişleri Bakanlığı’nda kapsamlı temaslar gerçekleştirdi. Zaman’ın edindiği bilgiye göre, iki ülke yetkilileri tekrar bir araya gelerek uzlaşmaya varacak ve ilk mesele de tazminat miktarının belirlenmesi olacak. Hayatını kaybedenler için sabit bir miktar belirlenecek. Diğer mağdurların da gördükleri fiziksel, ruhsal zararlar tazmin edilecek.
Mağdur ailelerinin tazminatı reddedecek olmalarının iki ülke arasındaki anlaşmaya engel olup olmayacağı merak edilirken bir Türk yetkili “Ailelerin tavrı anlaşma için sorun olmayacak.” dedi. Arınç da önceki gün Yeni Akit’e yaptığı açıklamalarda üzerinde uzlaşılan metnin Meclis’in de onayına sunulacağını ve bundan sonra yürürlüğe gireceğini belirtmişti.
LOJİPORT