TCDD Avrupa'ya açılacak

Avrupa Birliği üye ülkelerinde ağ oluşturulup uluslararası hatta, yük aktarımı olmadan yapılan taşımacılığı kapsayan Cream Projesi?nde somut adımlar...

Avrupa Birliği üye ülkelerinde ağ oluşturulup uluslararası hatta, yük aktarımı olmadan yapılan taşımacılığı kapsayan Cream Projesi?nde somut adımlar atılmaya başladı. AB ülkeleri arasında demiryolu kombine taşımacılık hizmetlerinin geliştirilmesi hedefiyle hazırlanan proje için AB, TCDD'ye 1 milyon Euro ödenek verdi. Proje çerçevesinde, vagonlar ve içindeki eşyaların kontrolleri x-ray cihazlarıyla sağlanacak. Yük trenlerini takibi için ise 2 bin 100 vagona GPS sistemi takılacak. 

AB'nin 6. Araştırma ve Teknolojik Kalkınma Çerçeve Programı (FP6) kapsamında geliştirilen Almanya- Avusturya- Macaristan- Romanya- Sırbistan- İtalya-Yunanistan- Bulgaristan- Türkiye'nin yer aldığı Avrupa mega koridoru üzerinde yük aktarımı olmadan yapılan taşımacılığı kapsayan Cream Projesi'nde somut adımlar atılmaya başladı. İntermodal (yük aktarımı olmadan yapılan taşımacılık) vagonların imalatı, vagonların GPRS cihazı ile donatılması ve yük taşımacılığı kalitesinin artırılması hedefini taşıyan proje, özellikle Almanya ve Türkiye arasındaki koridorda verilen hizmetin artırılmasını kapsıyor.

Benelüx ülkelerinden başlayan ve AB tarafından desteklenen projenin son durağı Halkalı olacak. Kapıkule- Halkalı hattındaki raylar yenilenip, altyapıları iyileştirilecek. Vagonlar ve içindeki eşyaların kontrolleri x-ray cihazlarıyla sağlanacak. Yük trenlerinin takibi için 2 bin 100 vagona GPS sistemi takılacak.

 

Türkiye- Almanya pilot bölge

 

Cream projesi, Almanya'da yerleşik Hacon Müşavirlik şirketi koordinatörlüğünde, UIC (Uluslararası Demiryolları Birliği), CER (Avrupa Demiryolları Birliği), TCDD, Bulgaristan Demiryolları, Romanya Demiryolları, Railion, Stinnes, Sırbistan Demiryolları, Slovenya Demiryolları, MAV Cargo'nun da aralarında yer aldığı özel şirket ve Avrupa demiryolu idarelerinden oluşan 25 üyelik bir konsorsiyum tarafından yürütülüyor. Cream Projesi'nde Almanya-Türkiye koridoru pilot bölge olarak seçildi.

Avrupa Komisyonu ve UIC'in tam destek verdiği proje, hatların Avrupa tren trafiğine entegrasyonu ve Avrupa demiryolu idareleri ile daha kaliteli bir yük tren işletmeciliği sağlanabilmesini amaçlıyor. Proje kapsamında uluslararası blok yük tren taşımacılığının geliştirilmesi ve yük vagonlarına GPS takılarak daha donanımlı hale getirilmesi ve müşteriye verilen hizmet kalitesi artırılarak demiryolu yük taşımacılığının karayolu taşımacılığı ile rekabet edebilir hale getirilmesi hedefleniyor.

 

2 bin 100 vagon GPS ile takip edilecek

 

* Kapıkule- Halkalı hattındaki vagonlar yenilenecek

* Alt yapı iyileştirilecek.

* Vagonların ve içindeki eşyaların kontrolü x-ray cihazları ile sağlanacak.

* Yük trenlerinin takibi için 2 bin 100 vagona GPS sistemi takılacak.

 

Meltem GÜNDÜZ - DÜNYA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler