TCDD ’nin özelleştirilmesinde son viraja gelindi

AKP, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) özelleştirilmesini tamamlamak için kolları sıvadı.

AKP, 2013 yılında çıkardığı ve “serbestleştirme” adı altında demiryollarının özelleştirme sürecini başlatan yasaya dayanarak 2015 yılında bir yönetmelik hazırlamıştı. 2 Mayıs 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte, ulusal demiryolu sisteminde işletmecilik faaliyeti yürütecek özel yük ve yolcu taşıma şirket- lerinin çalışma usul ve esaslarını belirlenmiş, İstanbul, Ankara İzmir gibi metropollerde TCDD eliyle yürütülen banliyö hizmetleri de yönetmelik kapsamında özel sektöre açılmıştı. AKP, TCDD’nin yeniden yapılandırılmasının tamamlanacağını, demir- yolu yük ve yolcu taşımacılığının özel demiryolu işletmelerine açılacağını 11 Ekim 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 2016-2018 Orta Vadeli Programı’yla duyurdu.

ÇALIŞAN SAYISI AZALTILACAK
Aydınlık’a konuşan Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Şerafeddin Deniz, kâr eden alanların özel sektöre açıldığına dikkat çekerek, “TCDD’nin özelleştirilmesi kabul edilemez” dedi. Özelleştirmenin başarı sağlamasının mümkün olmadığını belirten Deniz, “Bütün Avrupa ülkeleri bunu yaptı. Ama çoğu geri adım atmak zorunda kaldı. Görüştüğümüz ülkeler böyle bir yapılanmaya gittiği için son derece mutsuz. Hiçbirinde beklenen fayda elde edilemedi. Bu serbest- leştirme yasasının da beklenen faydayı vermesi mümkün değil. Burada özelleştirmenin başarı sağlaması mümkün değildir. Ne devlet demiryolları ne de biz bu işin nereye varacağını bilmiyoruz” diye konuştu. Deniz şöyle devam etti: “Demiryolları, Taşımacılık A.Ş. adında bir şirket kuruldu. Demiryolları ikiye ayrılacak Taşımacılık A.Ş. ve TCDD olarak. Bu yasayla birlikte demiryollarının özelleştirmesinin önü açılmış durumda. Bu süreç içerisinde demiryolunda çalışanlar yavaş yavaş eritilecek. Ya başka kurumlara gönderilecek ya süresi dolanları zorla emekli edecekler. Yani devletin eli bu alandan çekilmiş olacak.”

KÂR EDEN YERLER ÖZEL SEKTÖRE!
Kâr eden yerlerin özel sektöre kalacağını, kâr etmeyen alanların ise yine devlete bırakılacağını hatırlatan Deniz şunları söyledi: “AKP açıkladığı Orta Vadeli Program’da demiryollarının tamamını özelleştireceğini vaat ediyor. Fakat TCDD’yi özelleştirmek öyle kolay değil. Nereyi özelleştirebilirsin, yük taşımacılığının belli bir kısmını, cevher yataklarının yük taşıma potansiyelinin yüksek olduğu bölgelerdeki yük taşımacılığını özelleştirebilirsin. Çünkü özel sektör para kazanacaksa, kâr edecekse, gelir olarak bir şey elde edebilecekse burada taşımacılık yapar. Bir kazancı yoksa gelip burada taşımacılık yapmaz. Mesela Malatya-Tatvan, Kayseri-Adana hattını özelleştiremezsiniz, çünkü orada özel sektöre kazandıracak bir şey yok. Dolayısıyla işlemeyen yerler, iyi işletemediğimiz yerler, altyapı yatırımlarının olmadığı, coğrafi koşulların uygun olmadığı yerlerdeki demiryolu taşımacılığı, yani tamamıyla zarar eden birimleri yine devlette kalacak. Para kazanan, kâr eden yerler özel sektöre verilecek.”

LOJİPORT

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler