TCDD E1000 serisi elektrikli manevra lokomotifi, ülkemiz demiryolculuğunun efsanevi üretim kurumlarının başında gelen TÜLOMSAŞ tarafından imal edilen ve TÜBİTAK MAM tarafından çekiş ve kontrol sistemleri tasarlanan bir cer aracıdır. 8 Ekim 2015 tarihinde yapılan şık bir törenle ilk defa TCDD Hasanbey (Eskişehir) Lojistik Merkezi’nde raylarla buluşmuştur. Yaklaşık 1340 beygir gücünde, yüksek performanslı, alternatif akım (AC) tahrik teknolojili, rejeneratif frenleme niteliği olan, modern sürüşlü, bakımı kolay, çevre dostu bir elektrikli manevra lokomotifidir. Benzerlerine sıklıkla İsviçre Federal Demiryollarının [SBB-CFF-FFS] cer parkında rastlanılan tek makinist kabinli bu tip lokomotifler, yolcu ve yük trafiğine ait manevra hizmetlerini ilgili garlar, istasyonlar ve lojistik merkezlerde gerçekleştirdikleri gibi ayrıca hafif marşandizlerle iş trenlerinin çekilmesinde de yaygın biçimde kullanılabilmektedirler. Çekiş ve kontrol sistemleri Türkiye'de geliştirilen ilk raylı sistem aracı olma özelliğine sahip E1000 elektrikli manevra lokomotifinin prototipi TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin müşteri olduğu, Eskişehir’deki TÜLOMSAŞ'ın yöneticiliğini ve Gebze’deki TÜBİTAK MAM’nin yürütücülüğünü yaptığı “E1000 Tipi Elektrikli Lokomotif Geliştirilmesi" isimli proje sonucunda hayata geçirilmiştir.
Güç: 1000 KW / 1341 BG
Ağırlık: 72 ton
Dingil yükü: 18 ton
Dingil düzeni: Bo-Bo
Ray açıklığı: Standart (1435 mm)
Uzunluk: 13250 mm
Maksimum hız: 80 km/saat
Kalkış cer kuvveti: 230 kN
Katener: AC 25 kV - 50 Hz
Konvertör: TÜBİTAK MAM (TRACS-AC1800)
Cer trafosu: SÖNMEZ (HTYBB2K-188710)
Fren sistemi: KNORR
Toplam yerlilik oranının %90’ın üzerinde olduğu, çeşitli ülkelerin demiryolu pazarlarında rahatlıkla rekabet edebilme şansının yüksekliğine inanılan E1000 projesiyle ilgili benim elimdeki sınırlı veri kaynaklarında ne yazık ki 2017’den sonra dikkate şayan herhangi bir bilgi bulunmuyor. En son ulaştırma not defterlerime 2016 senesi bitiminde, “E1000 serisi lokolardan 2016-2023 yılları arasında TÜLOMSAŞ tarafından TCDD TAŞIMACILIK A.Ş. için toplam 70 adet seri üretim yapılacağının planlandığı” bilgisini düşmüşüm, hepsi o kadar!
Bu yeni nesil, değerli demiryolu taşıtının geleceği hakkında nihai karar elbette TCDD TAŞIMACILIK A.Ş. ve TÜLOMSAŞ’ın vizyon sahibi yöneticilerinindir. Ben yalnızca, raysever bir şair-yazar sıfatıyla, büyük emekler harcanarak geliştirilip vücuda getirildiğine inandığım sevgili E1000 elektrikli manevra lokomotifi kardeşim hem ülke hem de gezegen olarak içinden sağ salim geçmeye çabaladığımız bu beklenmedik zorluktaki COVID-19 pandemisi zamanlarında, “aman unutulmasın ve mümkünse süratle seri üretimine geçilerek, TCDD şebekesinde kendisini bekleyen önemli görevleri hakkıyla üstlensin” istedim.
Verimli günler ve gelecek pazar yine bu sütunda görüşmek üzere.