Devlet Demiryolları, TÜBİTAK- BİLGEM ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliği ile bir ilke imza atarak Türkiye'nin ilk yerli sinyalizasyon sistemini uygulamaya koydu.
Tamamen Türk mühendisler tarafından yapılan ve 24 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan "Ulusal Demiryolu Sinyalizasyonu Projesi", Adapazarı Mithatpaşa İstasyonu'nda devreye alındı. 4,6 milyon liraya mal olan sistem, 6 aydır sorunsuz bir şekilde çalışıyor.
TCDD şimdi, yerli sinyalizasyon projesini yaygınlaştırmayı planlıyor ve ilk adım olarak 338 kilometrelik 21 istasyonu kapsayan Afyon-Denizli-Isparta hat kesimini seçti. Demiryolları'ndan verilen bilgiye göre, eğer bu hat yabancı bir firmaya ihale edilseydi yaklaşık maliyeti 165 milyon lirayı bulacaktı. Yerli sinyalizasyon sistemiyle aynı hat 65 milyon liraya mal edilecek. Hiç sinyalizasyon çalışması olmayan 6 bin 100 kilometrelik demiryolu hatlarının yerli sinyalizasyon sistemiyle inşa edilmesi halinde de, 1,9 milyar TL TCDD'nin kasasında kalacak. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, projeyle, demiryollarının tamamen dışa bağımlı olduğu sinyalizasyon sistemlerinde kırılma yaşanacağını ve ülkenin milyonlarca lirasının yurtdışına çıkışının engelleneceğini söyledi. Karaman'a göre yerli sinyalizasyon neden bu kadar önemli? Çünkü TCDD'nin sinyalizasyon tesis edilmiş hatlarının hepsini farklı yabancı firmalar yapıyor. Farklı ülkelerin farklı firmaları tarafından üretilen farklı sinyalizasyonların daha sonra tümleştirme işlemleri ise yüksek maliyetlerle mümkün olabiliyor. Hattı yaptırırken bir maliyet, tümleştirirken ayrı bir maliyet. Bir arıza olduğunda 1 liralık maliyet onlarca katına çıkabiliyor. Yüksek yedek parça ve malzeme fiyatları da cabası. Firmaların yurtdışında olması, bir sinyalizasyon bakımı için büyük zaman kaybını da beraberinde getiriyor. Yerli sinyalizasyon projesi işte bu hedeflere yönelik tasarlandı. Karaman, söz konusu projeyi yurtdışına ihraç etmeyi planladıklarını aktardı. Karaman, sistemin başarı ile yaygınlaştırılması halinde tasarruf edilecek rakamın da önemine vurgu yaptı. Sinyalizasyona harcanan para miktarı göz önüne alınarak, fonların da katkısıyla yerli sinyalizasyon fikri 2005 yılında TCDD tarafından gündeme getirildi. 2006'da 8 kişilik bir ekip kuruldu. Ekibin yaptığı çalışma neticesinde, TÜBİTAK ve İTÜ ile de işbirliğine gidilerek 2009 yılında projeye başlanıldı.
LOJİPORT