230 vagon, 650 konteyner, 3 toplifter ve 1 manevra makinesiyle İzmit-Köseköy ve Mersin-Taşkent’teki iki istasyonunda demiryolu taşımacılığına hizmet veren Reysaş Lojistik, demiryoluna en önem veren isimlerden biri. Demiryoluyla yük taşımacılığının, yarının işi olduğunu kaydeden Reysaş Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, özellikle yurtdışı taşımacılığında Reysaş’ın Türkiye’deki en büyük servis sağlayıcısı olduğunun altını çizdi. Döven, “Sahibi olduğu yaklaşık 450 konteyner, yurtdışı demiryolu hizmetini kolaylaştırmak ve müşterilere daha iyi hizmet vermek için yapılan Köseköy İstasyonu, yine bu bağlamda ileriki yatırım planları içerisine aldığı ve bunun için arazisini satın aldığı Çatalca istasyonu ve çalışılan bazı TCDD istasyon alanlarında toplifter yatırımları ile diğer firmalardan farkını ortaya koyuyor” diye konuştu.
KENDİ VAGONLARIMIZ, KENDİ KONTEYNERİMİZ, KENDİ İSTASYONUMUZ…
Yurtiçi demiryolu taşımacılığında Reysaş’ın diğer rakiplerine göre açık ara önde olduğunu anlatan Döven, “En büyük özelliğimiz müşterilerimize demiryolunun tüm hizmetlerini sunmamız. Kendi konteynerlerimiz ile hizmet verip, kendi istasyonumuzda yükleme ve boşaltmayı gerçekleştirip, bu taşımaları da kendi vagonlarımız ile yapıyoruz. TCDD’nin fiyat politikası demiryolunun karayoluna karşı elde ettiği avantajı yitirmesi sonucu, Reysaş’ın geniş müşteri portföyü, yurt içi ve yurt dışında ön ve son taşımalarda, müşterileri kombine etmesi sonucu bu avantajı geri getirmektedir. Konteyner olarak Reysaş’ın kendi ekipmanını kullanması, müşteriye yönelik ekipman sıkıntısını bertaraf ediyor” ifadelerini kullandı.
TCDD’NİN FİYAT POLİTİKASI YÜZÜNDEN AVANTAJ KAYBEDİLDİ
Demiryolu taşımacılığının önündeki en büyük engelin, TCDD’nin fiyat politikası olduğunu dile getiren Durmuş Döven, ülke genelindeki traksiyon ücretlerinin pahalı oluşunun da ayrıca bir sorun olduğunu hatırlatarak: “Meydana gelen sorunlarda TCDD’nin çözüm sunuşu, hız ve alternatif bazda sınıfta kalıyor. TCDD’nin terminallerdeki fiyat politikası, demiryolunun karayolu taşımacılığına karşı elde ettiği avantajları yitiriyor” dedi. Kapıkule-Çerkezköy terminalleri arasının elektrikli, Çerkezköy-Halkalı terminalleri arasının dizel hat olması sebebiyle yabancı sermayenin kendi lokomotifini kullanma şansını kaybettiğini söyleyen Döven, bu karmaşanın da acilen ortadan kaldırılması gereken sorunlardan biri olduğuna dikkat çekti. Döven, demiryolunun daha etkin bir biçimde kullanılabilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Halkalı terminalinin daha etkin bir şekilde faaliyete geçmesi gerekiyor. Meydana gelen sorunların çözümü TCDD tarafından daha hızlı ele alınmalı ve gümrük ve saha sorumluluk alanları birleştirilmelidir.”
“DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞINI VAGON
ALIP-SATMAK OLARAK GÖRMÜYORUZ”
Müşterilerin taleplerine cevap vermek amacıyla birçok çeşit vagon tipini filolarında barındırdıklarını vurgulayan Durmuş Döven, “Reysaş olarak müşterilerimize daha iyi hizmet vermek amacı ile taşımacılıkta vagon yatırımının dışında operasyonların çok daha verimli olması amacıyla konteyner, hareketli konteyner vinçlerinin yatırımlarını gerçekleştirdik. Bugün gelinen noktada Reysaş dökme maden taşımasından paletli MDF taşımasına kadar büyük bir yük yelpazesine hizmet veriyor. Bunun yanında toplamda 150 bin metrekareyi bulan özmal istasyonlarında hem kendi vagonları ile yapılan demiryolu operasyonlarını yürütürken üçüncü şahısların vagonlarıyla yapmış oldukları demiryolu taşımalarına da operasyonel hizmet veriyoruz. Bu açıdan bakıldığında Reysaş, demiryolu taşımacılığını sadece vagon satın alınıp taşımacılık yapılan bir hizmet olarak görmemekte olup Türkiye’nin demiryolu taşımacılığında en önemli eksiği olan istasyon yatırımlarını da kendi özmal sahalarına yapmaktadır” diye konuştu.
Burak GÜNER – LOJİSTİK EKİPMANLAR