TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, iki ülke demiryolu idarelerinin 2004 yılında vardıkları mutabakat çerçevesinde işbirliği protokolü imzalandı.
Demiryolu altyapısının yanı sıra kullanılan yük ve yolcu vagonlarını
revize etmeyi hedefleyen Suriye Demiryolları, TCDD'nin bu konularda desteğini istedi. Daha sonra iki ülke demiryolu idarelerinin iştirakiyle bir şirket kurulması karara bağlandı.
TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri, gelecek hafta Suriye'ye yapacakları ziyarette şirketin kuruluşu konusunda bazı küçük pürüzleri gidermek üzere masaya oturacak. Kurulacak şirketin ilk işi Halep'te bir fabrikanın kuruluşunu gerçekleştirmek olarak planlandı. Şirket, Suriye Demiryollarının altyapısının iyileştirilmesi için de çalışacak.
TCDD Genel Müdürlüğü, fabrikanın kuruluşuna kadar Suriye Demiryollarının mal ve hizmet ihtiyaçlarını karşılayacak. Fabrikanın kuruluşu sonrasında Suriye Demiryollarının bakım ve üretime yönelik ihtiyaçları bu fabrikadan sağlanacak. TCDD Genel Müdürlüğünün sahip olduğu teknolojik birikimin bu fabrika aracılığı ile Suriye Demiryollarına transfer edilmesi öngörülüyor.
Fabrika başlangıçta Suriye Demiryollarına ait yolcu ve yük vagonları ile lokomotiflerin tamir ve bakım işlerini yerine getirecek. İlerleyen dönemde ise fabrikada yolcu ve yük vagonları ile lokomotiflerin üretimi planlanıyor.
TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri, iki ülke demiryolları arasındaki işbirliğinin güçlenmesinin, yenilenmesi amacıyla hazırlık yapılan tarihi Hicaz Demiryolu'nun canlandırılmasına da olumlu katkı yapacağını belirttiler.
LOJİPORT