‘TCSG Yaşam’ törenle denize indirildi

Koç Topluluğu’nun gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren şirketi RMK Marine’in, Sahil Güvenlik Komutanlığı için Türk Mühendislerinin ve işçilerinin...

Koç Topluluğu’nun gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren şirketi RMK Marine’in, Sahil Güvenlik Komutanlığı için Türk Mühendislerinin ve işçilerinin inşa ettiği dört adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisinden  dördüncüsü “TCSG Yaşam” dün saat 16.30’da yapılan törenle denize indirildi.
“TCSG Yaşam”, Türk özel sektör tarihinde gerçekleştirilen en büyük muharip gemi projesinin sonuncusu. Geminin denize indirilmesi, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hasan Uşaklıoğlu, Koç Holding Savunma Sanayi, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen ve RMK Marine Genel Müdürü Can Öztürk’ün katıldıkları törenle RMK Marine’in Tuzla’daki tersanesinde gerçekleştirildi.
Kudret Önen: “Ülkemizde katma değer yaratan, araştırma geliştirmeye kaynak ayıran, istihdam yaratan sanayi sektörlerinin desteklenmesi çok önemli.”
TCSG Yaşam gemisinin denize iniş töreninde konuşan Koç Holding Savunma Sanayi, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen projeye ilişkin sözleşmenin 2007 yılında RMK Marine ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında imzalandığını ve Proje’nin diğer gemileri Dost, Güven ve Umut’un Deniz testi/Kabul aşamasında olduğunu hatırlatarak, RMK Marine’de  projenin dördüncü ve son gemisi TCSG Yaşamın  denize iniş töreninde birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
Önen, “RMK Marine olarak gerçekleştirdiğimiz kalite ve kapasite yatırımlarımızla, bugün geldiğimiz noktada, ülkemizin askeri gemi inşasında proje üreten, teknoloji yaratan, inşa sonrası ürünlerinin servisini, bakımını üstlenen bir tersane konumundayız. Yatırımlarımıza ara vermiyoruz. Savunma sanayii sektöründe, uzmanlaşmış insan kaynağını daha da geliştirmek ve büyük savaş gemileri de dâhil olmak üzere her türlü askeri gemiyi inşa etmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Halen ihale değerlendirme sürecinde olan Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD), RMK Marine’in özgün yerli tasarımı ile ana yüklenici olmayı hedeflediği askeri projelerin başında geliyor. Diğer taraftan, Milgem projesinin devamı olan Milgem-S projesi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nca teklif istenen iki tersaneden birisi olmaktan da büyük bir mutluluk duyuyoruz. “ dedi.
SAHİL GÜVENLİK KOMUTANI TÜMAMİRAL UŞAKLIOĞLU
Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hasan Uşaklıoğlu, yaptığı açılış konuşmasında “Günümüzün öncelikli gündem maddesinde yer alan güvenlik, enerji, ulaştırma, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği ve çevrenin korunması gibi konuların, devletleri denizlere daha fazla sevk etmekte olduğunu” belirtti.
Ayrıca Ülkemizin karasal yüz ölçümünün yarısını geçen deniz alanlarımızın, hak ve menfaatlerimizi en etkin bir şekilde korunması ile ulusal ve uluslararası hukukun etkin kılınmasını gerektirdiğini vurgulayan Uşaklıoğlu; "Kurulduğu 1982 yılından itibaren Deniz Kuvvet Komutanlığımızın da sağladığı sonsuz destek ile sürekli bir gelişim gösteren Sahil Güvenlik Komutanlığımız, bugün profesyonel kuvvet yapısı, yüksek personeli ve Milli Gemi inşa sanayi gelişimimize paralel olarak özellikle son 10 yıldır sahip olduğu, çağdaş, güçlü ve modern olmak ile birlikte yedi gün yirmi dört saat halkımızın gözü önünde tüm Denizlerimizde başarı ile görev yapmakta olduğunu, bu Özellikleri ile günümüz de Avrupa Birliği ülkelerinde Sahil Güvenlik Komutanları arasında örnek bir standarda ulaşmış ve dünyadaki birçok ülkenin Sahil Güvenlik Teşkilatlarının planlanan platform organizasyon çalışmalarında da iyi ve örnek algılandırılmaktadır" şeklinde konuştu.
Uşaklıoğlu; "Milli üretim gemilerinin yurt dışına satışı ile yabancı ülkelerin Sahil Güvenlik alanına yönelik personel eğitimi konularında ülkemize yeni olanaklar sunarak dost ve müttefik ülkeler ile ilişkilerde Türk dış politikasına destek sağlamaktadır" dedi.
‘DOSTLA GÜVEN, UMUTLA YAŞA!’
Uluslararası bir marka özelliğini pekiştirecek olan Sahil Güvenlik Komutanlığı ülkemizin denizcilik gücünün önemli bir faktörü olmaya devam edeceğini ifade eden Uşaklıoğlu 1700 tonluk açık deniz arama kurtarma gemilerinin hizmete girmesi, Sahil Güvenlik Komutanlığının mavi vatanın emniyet ve güvenliğinin sağlanması etkinliğini küresel çapta Teşkilatlar arasındaki görünürlüğünü büyük ölçüde aktardığını belirtti.
Uşaklıoğlu, Dostla Güven Umutla Yaşa! İfadesinden hareketle isimleri dost, güven, umut ve yaşam olarak belirlenen ve helikopter harekâtı yapma imkân ve sahip olan bu gemilerin,  deniz yetki alanlarımız ile Mili Hak ve Menfaatlerimizin gerektiği tüm yerlerde ağır hava ve deniz şartların da görev yapabileceklerini söyledi.
‘HEDEFİMİZ GEMİLERİMİZİN YURT DIŞINA İHRAC EDİLMESİ’
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ise konuşmasında; Askeri gemilerin ülkemiz tersanesinde üretilmesinin kendileri için önemli bir hedef olduğunu belirtti.
Ayrıca Tuzla tersanelerinde birçok projenin yürütüldüğünü, Deniz Kuvvetleri envanterine çok önemli silah sistemlerini gemilere teslim ettiğini açıklayan Murat Bayar; projelerin toplamının 2 Milyar dolar tutarında sözleşmeye bağlandığını da söyledi. Bayar;  "Bu projelerde yüzde 60'tan fazla yerli katkıyı da sağlamış durumdayız'' dedi.
Bayar; Havuzlu çıkarma gemisi, gemi seri üretimi gibi önemli projelerinin de olduğu ifade etti.
Tuzla tersanesinin yerli gemi inşa sanayi yapımın da desteklediklerini ve askeri gemilerin ülkemizde imalatını desteklemeye devam edeceklerini kaydeden Bayar; "Ülkemize baktığımızda su üstü gemilerde deniz kuvvetlerimizin, Sahil Güvenlik Komutanlığımızın bütün ihtiyaçlarını karşılayabileceğimizi görüyoruz" dedi.
Bayar; hedeflerinin, burada yapılan gemilerin yurt dışına da ihraç edilmesi olduğunu söyledi ve emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Tören sonunda Koç Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen tarafından, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar’a ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hasan Uşaklıoğlu’na plaketleri takdim edildi.
Daha sonta 'TCG Yaşam' suyla buluşturuldu.
Geminin özellikleri
Sahil güvenlik arama kurtarma gemisi projesi kapsamındaki gemilerin her biri 88 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde ve 1700 ton ağırlığa sahip bulunuyor.
Boyutları ve kapasite yönü ile bakıldığında ''korvet sınıfı'' gemiler ailesine mensup bu gemiler, arama kurtarma görevlerinin yanı sıra karakol, kaçakçılığı önleme, yangın söndürme, kirlenmeyi önleme gibi konularda da faaliyet gösterecek şekilde donatılıyor.
Saatte 22 milin üzerinde hız yapabilen gemiler, helikopterle operasyon kabiliyeti de taşıyor.
Proje kapsamında komuta kontrol sistemi yazılımı ve donanımı, elektro optik direktör, haberleşme sistemleri, cayro sistemleri, atış kontrol sistemleri ve konsollar gibi önemli askeri sistemler yurt içinde milli kabiliyetlerle tasarlandı ve üretildi.

[gallery]

www.lojiport.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti