TEI'den havacılığa önemli katkı

TEI Genel Müdürü Akın Duman, askeri ve ticari uçak motorları ile gaz türbinlerine yönelik sürekli yükselen üretim kapasitesiyle TEI'nin, Türkiye'nin...

TEI Genel Müdürü Akın Duman, askeri ve ticari uçak motorları ile gaz türbinlerine yönelik sürekli yükselen üretim kapasitesiyle TEI'nin, Türkiye'nin en büyük ihracatçıları arasında yerini aldığını söyledi.

Gerek yeni tezgah ve ekipmanlar gerekse bina yatırımlarıyla TEI'nin üretim kapasitesini geçen yıl yüzde 50 artırdığını ifade eden Duman, kuruluşun, sadece üretimle kalmayıp tasarım, montaj ve revizyon faaliyetlerinde de önemli projelere imza attığını kaydetti.

Duman, TEI'nin, GE Aviation ortaklığında Gebze Teknoloji Serbest Bölgesi'nde Türkiye Teknoloji Merkezini (TTC) kurduğunu ve 2008 Şubatta faaliyete geçirdiğini anlatarak, şöyle konuştu:

''Bu merkezde, Müşterek Taarruz Uçağı F136 motorlarının ve diğer ticari motorların tasarım ve geliştirme çalışmaları başarıyla yürütülüyor. TEI'nin geliştirdiği özgün Turboprop motor, TUSAŞ tarafından geliştirilen özgün hedef uçak platformu Turna'ya güç vererek ilk test uçuşunu 2008 Nisan'da gerçekleştirdi. Söz konusu motor, TEI mühendisleri tarafından en son teknolojik yöntemler kullanılarak tasarlandı ve TEl'nin sahip olduğu üretim teknolojileri ve Türkiye'deki diğer teknolojik olanaklar kullanılarak üretildi. TEI ve TUSAŞ arasındaki işbirliği, havacılık alanında kazanılan tecrübelerin özgün ve milli çözüme dönüştürülmesi ve ülkemiz havacılık ve uzay sanayi ihtiyaçlarının ülke içinden karşılanması hedefi doğrultusunda atılmış önemli bir adımdır.''

''TEI'Yİ YİNE YOĞUN BİR YIL BEKLİYOR''

Duman, tasarım faaliyetlerindeki bir diğer önemli motor projesi A400M TP400-D6 kapsamında da, sorumluluğundaki prototip modüllerin tasarım ve geliştirme çalışmaları ile üretim ve testlerini sürdürdüğünü belirterek, 2008 sonunda içinde TEI modüllerinin de bulunduğu TP400-D6 motorunun ilk uçuş testinin başarıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.

Motor montaj ve revizyon faaliyetleri kapsamında 1. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı ile işbirliği yaparak Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın CN235 uçağı CT7-9 motorları ve F16 uçağı GE-F110-100 ve GE-F110-129 motorlarının bakım ve onarım faaliyetlerini ilk kez yaptıklarını anlatan Duman, şöyle devam etti:

''Yine bu faaliyetler kapsamında, Cougar helikopterinin Makila 1A1 motorlarının depo seviyesi bakım ve onarımı için Fransız firması Turbomeca ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile 2008 yılının Aralık ayında sözleşme imzaladı. Söz konusu sözleşme kapsamında motorların bakımları 2009 yıldan itibaren TEI'de yapılmaya başlanacak. Atak helikopter Projesi kapsamında TEI, Rolls-Royce-Honeywell ortaklığı ile geliştirilen LHTEC CTS800 motoru için Rolls-Royce firması ile 2008 yılının Temmuz ayında güç türbin modül üretim anlaşmasını imzaladı. Bu anlaşma ile birlikte Atak helikopteri motorunun güç türbin modülü tamamıyla TEl'de üretilecek.''

Duman, geçen yıl 170 milyon doları ihracat olmak üzere toplam 312 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ''TEI'ye kazandırılacak üst düzey teknolojilerin kullanılacağı üretim hatları, motor montaj, test ve modül üretimini de kapsayan milli projeler, yine ulusal ve uluslararası alandaki motor bakım ve onarım projeleri, milli bir proje olan özgün turbojet motor geliştirme projesi gibi çalışmalar göz önünde bulundurulduğunda TEI'yi yine yoğun bir yıl beklemektedir'' şeklinde konuştu.

ZAMAN 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

DKV Mobility'nin karbon salımını sıfırlama hedefine bilimsel onay geldi
"BP satın alımını ülkemize olan koşulsuz inancımızla gerçekleştirdik"
Sürat Kargo filosu, 2025'te 125 elektrikli araca ulaşacak
6.⁠ ⁠Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödülleri sahiplerini buldu
UND geleneksel Lojistik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu