Temsa, Askam'ı satın aldı

Askam’ı satın alan Temsa; otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretimindeki iddiasını ağır tonajlı kamyonda da gösterecek. 1968 yılında kurulan Temsa A.Ş.,...

Askam’ı satın alan Temsa; otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretimindeki iddiasını ağır tonajlı kamyonda da gösterecek.

1968 yılında kurulan Temsa A.Ş., otomotiv sektöründeki faaliyetlerine 1984 yılında Japon Mitsubishi Motors Corporation ile imzaladığı teknik lisans ve distribütörlük anlaşmaları ile başladı.

1987 yılında başladığı üretim faaliyetleri ile Adana'daki tesislerinde otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretimini sürdüren Temsa, Türkiye pazarına yönelik olarak Temsa Diamond, Temsa Safir, Temsa Safari şehirlerarası yolcu otobüsü, yeni gerçek küçük otobüs Temsa Powerbus, Temsa Prestij Midibüs ve Mitsubishi Fuso Canter hafif kamyon üretimini gerçekleştirmekte.

Temsa üretimi otobüs ve midibüsler bugün Batı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 30'u aşkın ülkede tercih edilmekte. Diamond, Safari, Tourmalin, Opalin gibi özgün tasarımla, kendi geliştirdiği yeni modelleri ile son yıllarda Avrupa pazarına yönelik değişik marka/tipte motor ve yürüyen aksamla esnek üretim anlayışı doğrultusunda şehirlerarası otobüs ve midibüs üreterek ihracat yapan Temsa, dış pazarlara yönelik planlı çalışmalarını artırarak devam ettirmekte. Temsa yıllık otobüs üretiminin yüzde 75'ini ihraç etmekte. Temsa Adana üretim tesisleri yılda bin adet otobüs, 2 bin adet midibüs ve 7 bin 500 adet hafif kamyon üretim kapasitesine sahip.

Askam Kamyon İmalat ve Tic. A. Ş. ise, 1962 yılında yüzde 60 Chrysler International S.A. ve yüzde 40 Türk sermayesi ile kuruldu ve 1964'de üretime başladı.

1978 yılında Chrysler International S.A. hissesini yerli ortaklara - Tatko, Çiftçiler, Ruşensad - devretti ve firma Chrysler International ile olan imalat, patent , lisans ve satış anlaşması çerçevesinde üretimine devam etti.

1991 yılında, Chrysler lisanslı araçlara ilave olarak, Japon Hino Motors Ltd. ile lisans anlaşması yaparak Hino küçük kamyonlarının üretimine başladı.

Askam Kamyon, Amerikan Chrysler ile Japon Hino Motors'un yanısıra konusunda uzman Eaton, ZF, Dana Spicer, Perkins Engines, Deutz AG, MAN Steyr ve Jellinghaus Gmbh gibi dünyaca ünlü üretici firmalar ile teknik işbirliğini sürdürerek ürün ve imalat mühendisliği alanlarında bilgi birikimini bağımsız bir firma olarak gelişmiş bir düzeye yükseltti.

1996 yılında yaptığı lisans ve teknik işbirliği anlaşması çerçevesinde Mısır'da kamyon montajı için CKD parça, teknik bilgi ve eğitim desteği sağlayarak teknoloji satışı aşamasına ulaştı.

Daimler-Benz ile Chrysler birleşmesinin ardından, 2002 yılında Askam Kamyon İmalat ve Tic. A. Ş. adını kullanmaya başlayan şirket, ürünlerinin pazara Desoto ve Fargo markaları ile sunumunu sürdürmekte.

Yıllık üretim kapasitesi tek vardiyada 9 bin araç olan Askam’ın ürün yelpazesi, 3,5 - 40 ton azami yüklü ağırlık aralığında kamyon ve kamyonetlerden oluşmakta. Askam Kamyon üretimi 160 bine yakın araç, inşaat sektöründen taşımacılığa geniş bir alanda hizmet vermekte.

Askam Kamyon'un üçte bir oranında ortağı olan Çiftçiler Grubu, Mayıs 2003'de Tatko ve Ruşensad hisselerini devralarak şirket hisselerinin tamamının sahibi oldu. Çiftçiler Grubu, 70 yıllık otomotiv geçmişine sahip bir şirketler topluluğu.

Fargo ve Desoto markalarıyla pazara sunulan firma ürünlerinin yurtiçi ve yurtdışı pazarlama, satış ve satış sonrası servis faaliyetleri Askam Otomotiv San. ve Tic A.Ş. tarafından yürütülmekte.

KARGOHABER

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kamyon - Treyler Haberleri

Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi’nin 7’ncisi düzenleniyor
Doğum yeri Aksaray olan Yeni Actros L Türkiye yollarına çıkıyor
Ekay&Aytaş, ağır yükleri Tırsan Low-Bed’ler ile taşıyacak
Metalog, verimlilik için Tırsan'ı seçti
Volvo'nun elektrikli kamyonu 115 ton yükü çekebiliyor