Türk hazır giyimci ve ev tekstilcileri yaklaşık 3 yıldır pazar kaybı yaşadığı Rusya’da 2015’in ilk üç ayında ise dibe vurduğu görüşünde. “Bundan daha kötüsü olamaz” diyen tekstilciler, dayanacak güçleri olmadığını belirterek, Turguality teşviklerinin artırılmasını ve iki ülke arasında Tercihli Ticaret Anlaşması yapılmasını talep ediyor.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İHTİB) Başkanı İsmail Gülle, LASİ- AD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, MESİAD Başkanı Yusuf Gecü, OTİAD Başkanı İlker Karataş, BATİAD Başkan Yardımcısı Şerafettin Kurt ve TETSİAD Başkan Yardımcısı Abdülhadi Köseoğlu ve bir grup iş adamıyla Rus pazarında yaşanan sıkıntıları yerinde tespit etmek ve çözüm önerileri oluşturmak amacıyla Moskova’da sektör temsilcileri ile bir araya geldi ve bir dizi temasta bulundu. Moskova’da Ev Tekstil Fuarı’nı ziyaret ederek buradaki Türk işletmecilerin standlarını da gezen İHTİB Başkanı İsmail Gülle, temaslarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
DEVLET TARAF OLMALI
İhracatın düşmesine sebep olan sorunların çözümünde devletin katkısının gereğine işaret eden Gülle, “SWAP ve BARTER gibi yöntemler Rusya özelinde çözüm olmuyor. Rusya krizinde devlet taraf olacaksa şimdi tam zamanı, aksi halde geç kalınmış olabilir. Tercihli Ticaret Anlaşması’yla pazardaki yerimizi sağlamlaştırmalıyız. Rus tarafının buna meyilli olduğunu gördük. Türkiye’ye dönünce de konuyu bakanlık yetkililerine ileteceğiz” dedi. Rusya’da yerleşik Türk firmalarının bir anda artan maliyet ve kur etkisiyle ettikleri zararı, kısa vadeli çözümlerle gidermeye çalıştıklarını söyleyen Gülle, pazarda kalıcı olabilmek için üst düzey önlemlere de ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
“İLK 3 AYDAKİ KAYIP YÜZDE 50’LERDE”
Rusya’ya yapılan ihracatta değer kaybı yaşandığına işaret eden İHTİB Başkanı İsmail Gülle, “Bizim Rusya’ya yıllık 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracatımız var. Aslında 2013 yılından itibaren sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Rubledeki değer kaybıyla 2014’te bu rakam 750 milyon dolara geriledi. Bu yılın ilk 3 ayında ise dibe vurdu kayıp yüzde 50’lerde. Ancak Moskova ziyaretimizde krizin artık dip yaptığını gördük. Biz bu pazarda pek çok ülkeye göre daha iyi durumdayız. Ancak ülkedeki mevcut varlığımızı korumak ve yeni yatırımlar yapabilmemiz için bu pazara özel teşviklere ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
“TÜRK SHOPPİNG FAST” PLANI
Gülle, Rusya pazarında yerleşik olarak faaliyet gösteren Türk hazır giyim ve ev tekstilcilerinin Moskova’da bir “Türk Shopping Fast” düzenlenmesi yolundaki taleplerini de Türk yetkililer ile değerlendireceklerini bildirdi.
BAVULLAR ANTREPODA BİRLEŞTİRİLSİN
LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, Rusya ile yaşanan en büyük sorunun rubledeki değer kaybı ve Rus bankaların para transferinde yüksek miktarlarda komisyon alması olduğunu söyledi. Eyyüpkoca, “İki ülke arasında sabit bir kurda anlaşılarak ruble kullanımının önünün açılması, gümrük vergilerinin aşağı çekilmesi, Laleli, Osmanbey, Merter’de yapılan yolcu beraberi satışların fatura karşılığında antrepo sistemine indirilerek ihracatın oradan yapılması ve Rusya’daki teşviklerin artırılması yeni teşviklerin verilmesi sağlanabilir” dedi.
LOJİPORT