Tertir'in 10 limanı Yılport'a geçti

Uluslararası liman işletmecileri arasında yer alan tek Türk şirketi olan Yıldırım Holding, global büyümesini sürdürüyor. Son olarak Tertir’e ait 10 liman, Yılport Holding bünyesine katıldı.

Yıldırım Holding, Portekizli Mota-Engil Group ve Novo Banco ile yapılan anlaşmanın ardından, Tertir’in yüzde 100 hissesini aldı. Böylece  Lizbon’da atılan imzalarla, Tertir’e ait 10 uluslararası liman Yılport Holding bünyesine katıldı.

300 milyon euro bedelle hayata geçirilen satın alma, aynı zamanda bir Türk şirketinin Portekiz’de gerçekleştirdiği en büyük yatırım olarak dikkat çekiyor. Portekiz’de 7 terminal, İspanya’da 2 terminal ve Peru’da 1 terminalden oluşan Tertir portföyünde toplam 10 liman yer alıyor. Bu satın alma, liman işletme imtiyazlarına ek olarak lojistik şirketi Tansitex’i de içeriyor.

18 Şubat 2016’da Portekiz’in başkenti Lizbon’da atılan imzaların ardından, Tertir portföyünde yer alan uluslararası 10 terminal, Yıldırım Holding iştiraki olan Yılport Holding bünyesine katıldı. Bu satın alma aynı zamanda Portekiz’de gerçekleşen en büyük Türk yatırımı olarak tarihe geçti. Yıldırım Holding, 18 Şubat 2016’da Lizbon’da atılan imzalarla, Portekizli limancılık şirketi Tertir’in satın almasını tamamladı. Bu satın almayla Tertir’e ait 10 uluslararası terminal, Yıldırım Holding iştiraki olan Yılport Holding bünyesine katıldı. 300 milyon Euro bedelle hayata geçirilen satın alma, aynı zamanda bir Türk şirketinin Portekiz’de gerçekleştirdiği en büyük yatırım olarak dikkat çekiyor. Portekizli Mota-Engil Group ve Novo Banco ile yapılan anlaşmanın ardından, Tertir’in yüzde 100 hissesi Yıldırım Grup’un kontrolüne geçmiş oldu.

Portekiz’de 7 terminal, İspanya’da 2 terminal ve Peru’da 1 terminalden oluşan Tertir portföyünde toplam 10 liman yer alıyor. Portföydeki 8 konteyner terminali, toplamda yıllık 2,7 milyon TEU elleçleme kapasitesine sahipken, dökme yük ve sıvı yük için kullanılan iki terminal yıllık 4,5 milyon ton kargo kapasitesiyle faaliyet gösteriyor. Bu satın alma, liman işletme imtiyazlarına ek olarak lojistik şirketi Tansitex’i de içeriyor.

Yılport Holding’in halihazırda sahibi olduğu 10 konteyner terminali Türkiye, İsveç, Norveç ve Malta’da faaliyet gösteriyor. Yılport ailesine katılan 10 yeni limanla birlikte şirket, yıllık 10 milyon TEU global konteynere kapasitesine ve 22 milyon ton kuru yük elleçleme kapasitesine ulaşmış oldu. Avrupa ve Latin Amerika'da 7 ülkede toplam 20 küresel liman ve terminalin işletmesi Yılport Holding’in kontrolünde bulunuyor. Tertir satın almasıyla Yılport, limancılık sektörünün saygın araştırma ve danışmanlık şirketi Drewry’nin her yıl kamuoyuna duyurduğu uluslararası terminal işletmecileri sıralamasında 2016 yılında ilk 20 arasında yer alacak. Yıldırım Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yüksel Yıldırım, satın almanın ardından şu değerlendirmede bulundu: “Yılport Holding olarak, kurulduğumuz 2005 yılından beri liman işletmeciliği alanında global büyümemizi sürdürüyoruz. Bugün, uluslararası terminal işletmecileri arasında yer alan tek Türk şirketi olmanın gururunu yaşıyoruz. İki buçuk yıldır radarımızda olan Mota-Engil’in Tertir liman portföyünde son imzaları atarak, 10 limandan oluşan portföyü Yılport Holding ailesine kabul etmenin mutluluğu içindeyiz. Satın alma işleminin tamamlanmasının ardından, bu yıl sonuna kadar terminallerin Yılport terminal ağına entegrasyonu için çalışacağız. Entegrasyonla birlikte global olarak 7 ülkede toplam terminal sayımız 20’ye ulaşacak. 2015 yılında hedefimizi ilk 10 uluslararası terminal operatörü arasına yükselmek olarak belirledik. Bu yolda, Ekvador’da ihalesini kazandığımız Puerto Bolívar’ın satışını da bu yılın ilk yarısında bitirmeyi ve limanın işletmesine başlamayı hedefliyoruz. 2016’da liman ve terminal portföyümüzü genişletmeyi planlıyoruz.”

Tertir terminal portföyünde yer alan limanlar şöyle sıralanıyor: Liscont, Lizbon (Portekiz) Sotagus, Lizbon (Portekiz) TCL, Port of Leixões, Oporto (Portekiz) Socarpor, Aveiro (Portekiz) Sadoport, Setúbal (Portekiz) Tersado, Setúbal (Portekiz) Liscont, Figueira da Foz (Portekiz) Ferrol Konteyner Terminali, Galiçya (İspanya) Huelva Konteyner Terminali, Endülüs (İspanya) Terminales Portuarios Euroandinos, Port of Paita (Peru)

AKŞAM

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Limanlarda kurulacak sürdürülebilir yakıt istasyonları desteklenecek
Arkas Bunker’dan Yang Ming’e İlk Biyoyakıt İkmali
Oras Denizcilik gemisine füzeli Husi saldırısı
Liman çıkış belgelerine ilişkin esaslara yeni düzenleme
Grimaldı Group Logitrans Fuarı’nda Yerini Aldı