Tezeller'den yeni otobüs trendi

Türkiye'deki çift katlı otobüslerin Dmucidi Ahmet Zanat, yeni bir projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadı.Zanat'ın kaptanlığındaki Tezeller firması,...

Türkiye'deki çift katlı otobüslerin Dmucidi Ahmet Zanat, yeni bir projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadı.
Zanat'ın kaptanlığındaki Tezeller firması, şimdi de KKTC'ye direksiyonu sağda bulunan otobüs üretecek. Böylece, daha önce İngiltere ve Almanya gibi ülkelerden otobüs ithal eden KKTC artık Türkiye'den satın aldıklarıyla seyahat edecek. Şirket, yaklaşık bir ila iki ay gibi kısa bir süre sonra ilk prototip otobüslerini piyasaya çıkartacak. Yaklaşık 200 işçi-mühendisi istihdam eden firma, halen birçok ülke için şehir içi ve karayolu ulaşımında kullanılmak üzere 5 çeşit otobüs üretiyor.

Bursa'da faaliyet gösteren Tezeller'in başarı hikayesi Türkiye'nin sanayileşme öyküsüyle büyük benzerlik gösteriyor. Türkiye'ye otomotiv sanayiinin başladığı 1960'lı yılların sonlarında Bursa'da, karoserci bir çırak olarak sektöre giren Ahmet Zanat, bir süre sonra askere gider. Vatanî görevini tamamlayan Kaya, kendi işyerini kurmaya karar verir. Yaklaşık bir otobüsün ancak sığabileceği bir dükkan kiralayan Zanat, uzun yıllar eski yöntemlerle bozulan otobüslerin kasalarını yeniden yapar. Güler yüzlülüğü ve müşterileri ile olan diyaloğu sayesinde kısa sürede piyasada tanınır. Zanat, bir süre sonra şirketleşmeye gider. Tezeller adıyla karoseri firması kuran Ahmet Zanat, ilk olarak 90'lı yıllarda çift katlı otobüsleri yapmaya başladı. O yıllarda prestij nedeni olan bu otobüslerden Türkiye'deki birçok ünlü firma alır. Ancak daha sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 'Türkiye'deki yollar çift katlı otobüsler için uygun değil' kararı çıkınca Tezeller, bu kez diğer otobüsler üzerinde yoğunlaşmaya başlar. Şirket bugün Ortadoğu, Balkanlar ve eski komünist bloku ülkeleri için özel otobüsler üretiyor. Ayrıca İstanbul başta olmak üzere birçok belediyenin ve çeşitli yerli firmaların otobüslerini de yapıyor. Daha önceleri sadece otobüslerin kasasını yapan Ahmet Zanat ve iki oğlu, 2003'ten itibaren motor kısmı hariç bütün ekipmanları kendileri üretmeye başladı. Yıllık 350 otobüs kapasite ile çalışan Tezeller, şehir içi taşımacılığı için Türkiye'de ilk kez düşük tavanlı otobüs üretti. Bugüne kadar 10 bin civarında otobüs ürettiklerini anlatan Tezeller Pazarlama Müdürü Ali Zanat ise hemen her gün yeni bir projeyi geliştirmek için çaba gösterdiklerini söylüyor. Türkiye'nin yanı sıra birçok ülkeye otobüs ürettiklerini anlatan Zanat, "Tek eksiğimiz motor kısmını yapamıyor oluşumuz. Onu yapabilirsek Türkiye otobüs üretiminde ciddi söz sahibi olur." diyor.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

DFDS, Avrupa’dan Mısır’a kolay ulaşımın yolunu açtı
Solmaz, eğitim üssüyle ürünleri daha etkili ticarileştirmeyi hedefliyor
"Atlas Lojistik Ödülleri, limanlarımızın tanıtımı için iyi bir fırsat"
Parsiyel Yük Nedir? Parsiyel Yük Taşımacılığı Hakkında
Japonya, şoför açığını 'konveyör bant' yolu ile aşma hedefinde